ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Κοροναϊός : Γίνεται να έχεις Covid-19 χωρίς να ανεβάσεις πυρετό;


Πριν την πανδημία κορωνοϊού τα συμπτώματα βήχα, πόνων στο σώμα και έντονης κόπωσης ήταν ένα αρκετά σαφές σημάδι για ένα άσχημο κρυολόγημα, ή γρίπη.

Όπως αναφέρει το iatropedia.gr, όλα όσα γνωρίζουμε για την αναπνευστική νόσο του κορονοϊού έχουν εξελιχθεί μέσα στο 2020. Όταν η πανδημία ξεκίνησε, οι γιατροί σήκωναν τρεις μεγάλες «κόκκινες σημαίες» ως ενδείξεις COVID-19: πυρετό, ξηρό βήχα και δύσπνοια.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν μια λίστα με 11 επίσημα συμπτώματα COVID-19. Και ακόμα και αυτά δεν περιλαμβάνουν κάθε πιθανό σημάδι της νόσου. Ωστόσο, ορισμένα συμπτώματα φαίνεται να είναι πιο συνηθισμένα από άλλα, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πυρετού, που είναι η ένδειξη για να πάρετε τηλέφωνο… τον ΕΟΔΥ.

Τι γίνεται όμως αν αισθάνεστε άρρωστοι με κάποια άλλα από τα συμπτώματα, αλλά δεν έχετε πυρετό;

Σε πολύ βασικό επίπεδο, ο πυρετός σημαίνει ότι η θερμοκρασία του σώματός σας είναι υψηλότερη από την κανονική. Ωστόσο, ο πυρετός διαφέρει από την αυξημένη θερμοκρασία. Το CDC και η ιατρική κοινότητα θεωρούν μια θερμοκρασία τουλάχιστον 38 °C ως πραγματικό πυρετό.

“Ο πυρετός είναι η φυσική απόκριση του οργανισμού σε μια λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένης της COVID-19”, λέει ο ειδικός για μολυσματικές ασθένειες δρ. Amesh A. Adalja, ανώτερος μελετητής στο Johns Hopkins Center for Health Security.

Δείτε πώς λειτουργεί: Η θερμοκρασία του σώματός σας αυξάνεται επειδή το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσπαθεί να σκοτώσει ένα ανεπιθύμητο παθογόνο, συχνά έναν ιό ή βακτήρια. Στην κανονική σας θερμοκρασία, αυτοί οι εισβολείς που προκαλούν ασθένειες μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν. Αλλά όταν το σώμα ανεβάζει τη θερμοκρασία του, γίνεται πιο δύσκολο γι’ αυτά τα παθογόνα να επιβιώσουν.

«Ο πυρετός είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της COVID-19, αλλά πολλοί ασθενείς δεν κάνουν καθόλου πυρετό», λέει ο δρ. Richard Watkins, γιατρός μολυσματικών ασθενειών και καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Northeast Ohio Medical University.

Ο δρ. Adalja συμφωνεί: “Ο πυρετός είναι ένα μόνο στοιχείο ενός συνόλου συμπτωμάτων και μπορεί να εκδηλωθεί ή όχι σε κάποιον ασθενή. Μπορεί να είσαι συμπτωματικός και να μην έχεις πυρετό”.

Ο πυρετός μπορεί επίσης να αυξομειώνεται, όταν έχετε COVID-19 (κάτι που ισχύει και με οποιαδήποτε ασθένεια) και «είναι πιθανό κάποιος με κορονοϊό να κάνει πυρετό σε κάποια φάση και να μην το συνειδητοποιήσει καν”, λέει ο δρ. Adalja.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένα άτομα με COVID-19 δεν έχουν καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλα έχουν ασυνήθιστα σημάδια του ιού, συμπεριλαμβανομένων μόνο συμπτωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος, όπως διάρροια και έμετος. “Το ανοσοποιητικό σύστημα του καθενός είναι διαφορετικό”, λέει ο Δρ Adalja.

Εν ολίγοις, ο κοροναϊός μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, αλλά τα πιο κοινά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε είναι τα εξής:

  • Πυρετός ή ρίγη
  • Βήχας
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Κούραση
  • Πόνοι στους μυς ή στο σώμα
  • Πονοκέφαλος
  • Απώλεια γεύσης (αγευσία) ή μυρωδιάς (ανοσμία)
  • Πονόλαιμος
  • Ρινική συμφόρηση ή καταρροή
  • Ναυτία ή έμετος
  • Διάρροια
  • Σπάνια συμπτώματα, όπως δερματικά εξανθήματα και ροζ μάτια έχουν επίσης συνδεθεί με την COVID-19.

Τι να κάνω αν έχω συμπτώματα COVID-19 χωρίς πυρετό;

“Πολλοί ασθενείς με COVID-19 έχουν πυρετό, αλλά δεν είναι και απόλυτο κριτήριο αυτό”, τονίζει ο δρ. Adalja. «Δεν πρέπει ο πυρετός να είναι το μοναδικό κριτήριο για το αν έχετε COVID-19 ή όχι».

Εάν έχετε άλλα συμπτώματα χωρίς πυρετό, εξακολουθεί να είναι σώφρον να μείνετε σε κοινωνική απομόνωση (καραντίνα στο σπίτι) και να καλέσετε το γιατρό σας για τα επόμενα βήματα. Εκείνος θα είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει σχετικά με τα τεστ, τις οδηγίες απομόνωσης και τις καλύτερες επιλογές θεραπείας για την προσωπική σας κατάσταση. Είναι πιθανό να έχετε κρυολόγημα ή γρίπη, αλλά με τα κρούσματα COVID-19 να είναι σε έξαρση, είναι καλύτερο να είστε ασφαλείς έως ότου λάβετε περισσότερες πληροφορίες από τον γιατρό σας.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με COVID-19 θα έχουν ήπια ασθένεια και τελικά θα αρχίσουν να αισθάνονται καλύτερα στο σπίτι τους με αρκετή ανάπαυση, υγρά και απλά αναλγητικά ή φάρμακα για τον βήχα.

Εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα (ή σοβαρά συμπτώματα που σας αφορούν), κατευθυνθείτε αμέσως στο νοσοκομείο:

  • Πρόβλημα αναπνοής
  • Επίμονος πόνος ή πίεση στο στήθος
  • Σύγχυση
  • Αδυναμία να ξυπνήσετε ή να μείνετε ξύπνιοι
  • Κυανά χείλη ή πρόσωπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου