ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Τσάι του βουνού: Το παραδοσιακό αφέψημα με τα πολλαπλά οφέλη

Το τσάι του βουνού χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες ως θεραπευτικό βότανο και φαρμακευτικό ρόφημα

Η μυρωδιά του αρκεί για να μας ταξιδέψει πίσω στα παιδικά μας χρόνια, όταν η γιαγιά μας μάς το έδινε για να

«περάσει το κρύωμα». Το εξαιρετικά διαδεδομένο και δημοφιλές στην Ελλάδα τσάι του βουνού προέρχεται από το φυτό Sideritis syriaca (σιδηρίτης του ­Διοσκουρίδη). Στα αρχαία χρόνια χρησιμοποιούσαν αυτό το βότανο για να θεραπεύσουν τις πληγές από από σιδερένια όπλα και έτσι απέκτησε την επίσημη ονομασία του.

Τι μας προσφέρει το τσάι του βουνού;

Το τσάι του βουνού χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες ως θεραπευτικό βότανο και φαρμακευτικό ρόφημα. Ο Ιπποκράτης, γνωστός ως πατέρας της ιατρικής, αναφέρθηκε στα οφέλη του για το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα. Στην Ελλάδα σήμερα, το τσάι του βουνού καταναλώνεται πιο συχνά τον χειμώνα, για την καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης αλλά και της δυσπεψίας των γαστρεντερικών διαταραχών, ενώ θεωρείται και αντισπασμωδικό, αναλγητικό και επουλωτικό.

Το τσάι του βουνού περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, πολυφαινόλων και φλαβονοειδών. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι χάρη στα ισχυρά επίπεδα αντιοξειδωτικών, το τσάι του βουνού είναι εξίσου ισχυρό με το πράσινο τσάι στην προώθηση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού και στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες. Παράλληλα, το τσάι του βουνού έχει αποδειχθεί ότι έχει τη δυνατότητα να δράσει ως αντιφλεγμονώδες, βοηθώντας στην πέψη, και ακόμη και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Οι ερευνητές αρχίζουν επίσης να διερευνούν τις δυνατότητες του τσαγιού του βουνού ως όπλο κατά της γνωστικής εξασθένισης. Σχετική μελέτη έδειξε ότι τα εκχυλίσματα από το φυτό sideritis μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer και της άνοιας. Σύμφωνα με το ακαδημαϊκό περιοδικό Journal of Alzheimer, η κατανάλωση τσαγιού του βουνού επηρεάζει θετικά την ψυχική ευεξία και τη γνωστική λειτουργία. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται επιπλέον επιστημονικά δεδομένα για να ισχυριστεί κανείς με σιγουριά ότι πράγματι το τσάι του βουνού ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ξέρατε ότι…

Το κλασικό κοινό τσάι δεν έχει καμία σχέση με το τσάι του βουνού. Το κλασικό τσάι προκύπτει από τα φύλλα του φυτού Camelia sinensis, περιέχει καφεΐνη και διαφορετικές πολυφαινόλες, ενώ οι ιδιότητές του διαφέρουν αρκετά.

viva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου