ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

«Κεφίρ». Το ρόφημα που μπορεί να ρίξει την πίεσή σας



Το κεφίρ πρωταγωνιστεί μεταξύ των προβιοτικών για ρύθμιση της χλωρίδας του εντέρου, αλλά και για αντιμετώπιση της υπέρτασης

   Ολοένα και συχνότερα ακούμε τα τελευταία χρόνια για τον προστατευτικό ρόλο που μπορεί να έχουν για την υγεία μας τα προβιοτικά. Οι περισσότεροι τα έχουμε συνδέσει με την καλή γαστρεντερική λειτουργία, ωστόσο η δράση τους δεν περιορίζεται στο στομάχι και το έντερο. Διαρκώς αναδύονται μελέτες που δείχνουν, για παράδειγμα, ότι τα προβιοτικά επιδρούν θετικά και στο ανοσοποιητικό, αλλά και στην αντιμετώπιση μικροβιακών λοιμώξεων  της στοματικής κοιλότητας, καθώς επίσης και στο δέρμα και στο αναπαραγωγικό σύστημα. Τώρα, μια νέα μελέτη έρχεται να καταδείξει ότι ένα συγκεκριμένο προβιοτικό μπορεί να συμβάλει και στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Ο λόγος για το «κεφίρ»…

Πώς το κεφίρ καταφέρνει να ρίξει την πίεση


Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε διαδικτυακά στο αμερικανικό συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας, υπέδειξε πως το κεφίρ, ένα προβιοτικό ρόφημα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της πίεσης, κι αυτό επειδή διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι μια ανισορροπία στις αποικίες βακτηρίων του εντέρου μπορεί να προκαλέσει υπέρταση σε ορισμένα άτομα. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί ότι η λήψη προβιοτικών οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο οι μηχανισμοί πίσω από αυτή τη θετική επίδραση δεν είχαν γίνει μέχρι σήμερα πλήρως κατανοητοί.

Τι έδειξε η μελέτη μετά από 9 εβδομάδες κατανάλωσης κεφίρ

Έτσι, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Όμπερν της Αλαμπάμα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βίλα Βέλια στη Βραζιλία, μελέτησαν τρεις ομάδες ασθενών ώστε να δουν πώς επιδρά το κεφίρ στην πίεσή τους:

  • Η μία ομάδα ασθενών έπασχε από υπέρταση και έλαβε κεφίρ
  • Η δεύτερη ομάδα ασθενών έπασχε από υπέρταση και δεν έλαβε κεφίρ
  • Η τρίτη ομάδα ασθενών είχε φυσιολογική πίεση και δεν έλαβε κεφίρ (ομάδα ελέγχου)

Έπειτα από εννέα εβδομάδες, σε σύγκριση με τις ομάδες των υπερτασικών που δεν έλαβαν κεφίρ, η ομάδα των υπερτασικών ασθενών  που έλαβαν το συγκεκριμένο προβιοτικό παρουσίασαν:

  • μείωση στα επίπεδα των ενδοτοξινών στον οργανισμό τους(οι ενδοτοξίνες είναι τοξικές ουσίες που συνδέονται με διαταραχή της λειτουργίας των κυττάρων),
  • μείωση της αρτηριακής τους πίεσηςκαι
  • βελτιωμένη διαπερατότητα του εντέρου τους(όρος που περιγράφει τη μεταφορά ουσιών από τη γαστρεντερική οδό στο υπόλοιπο σώμα διαμέσου των κυττάρων του τοιχώματος του εντέρου).

Το κεφίρ «συνδέει» στομάχι και εγκέφαλο για αντιμετώπιση της υπέρτασης

Η λήψη κεφίρ βοήθησε επίσης να αποκατασταθεί η φυσική ισορροπία τεσσάρων βακτηρίων του εντέρου και ενός ενζύμου στον εγκέφαλο που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η διαπίστωση αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, υποδεικνύει ότι το νευρικό και το γαστρεντερικό σύστημα «συνεργάζονται» ώστε να αντιμετωπίσουν την ανεβασμένη αρτηριακή πίεση.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι αντιυπερτασικοί μηχανισμοί του κεφίρ περιλαμβάνουν μια επικοινωνία μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του εγκεφάλου» γράφουν οι ερευνητές στα συμπεράσματα της μελέτης τους.

eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου