Όλο και περισσότερος κόσμος γνωρίζει πλέον για τις παρενέργειες της ζάχαρης στον ανθρώπινο οργανισμό. Στην «κουλτούρα της δίαιτας» και στην γενικότερη στροφή προς πιο υγιεινό τρόπο ζωής που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, η ζάχαρη έχει ανακηρυχθεί ως «εχθρός» της καλής φυσικής κατάστασης και του υγειούς σωματικού βάρους.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Δυστυχώς για όλους τους… γλυκατζήδες εκεί έξω, οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί ότι η ζάχαρη, πέρα από ένα προσωρινό αίσθημα ευχαρίστησης, δεν προσφέρει τίποτε άλλο στον ανθρώπινο οργανισμό, παρά μόνο προβλήματα.
Ειδικά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, όπως κάνουν και οι περισσότεροι άνθρωποι στον Δυτικό κόσμο, η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει σειρά προβλημάτων, από πονοκεφάλους και έλλειψη συγκέντρωσης μέχρι φυσικά αύξηση του σωματικού βάρους και προβλήματα μεταβολικών διαταραχών όπως διαβήτη τύπου 2.
.
Σκεφτείτε μόνο, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι τα σάκχαρα που πρέπει να προσλαμβάνουμε από την διατροφή μας, δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνουμε. Δεδομένου ότι ως σάκχαρα δεν ορίζονται μόνο τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, αλλά και όλες οι «γλυκές» γεύσεις, δηλαδή το μέλι, όλα τα είδη ζάχαρης, το σιρόπι αγαυης, το σιρόπι σφενδάμου αλλά και οι χυμοί φρούτων, καταλαβαίνετε ότι ξεπερνάμε αυτό το 10%, πριν καν βγούμε από το σπίτι.
Αν λάβουμε υπόψιν μας το πρωϊνό των περισσότερων ανθρώπων, δηλαδή λευκές φρυγανιές ή λευκό ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα, είτε δημητριακά -η πλειονότητα των σκευασμάτων στο εμπόριο περιέχει περισσότερη ζάχαρη ακόμα και από ορισμένα αναψυκτικά!- με γάλα και μέλι, είτε έναν χυμό φρούτων και μετά λίγη -ή και πολύ- ζάχαρη στον καφέ, έχουμε ήδη ξεπεράσει το όριο που θέτει ο ΠΟΥ, χωρίς καν να έχουμε κάνει κάποια ιδιαίτερη ατασθαλία!
Εφόσον οι επιστήμονες τονίζουν επανειλημμένως την βλαβερότητα της ζάχαρης, γιατί δεν καταφέρνουμε ούτε καν να την ελαττώσουμε;
Αντέχετε 30 μέρες χωρίς ζάχαρη;
Ακριβώς επειδή οι περισσότεροι δεν μπορούν να μειώσουν την ζάχαρη, το #30-day No Sugar challenge, είναι μια πολύ δημοφιλής δοκιμασία στα social media. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και κάθε.. φυσικής κατάστασης, ξεκινούν αυτή τη δοκιμασία στα social media τους, και αν κρίνουμε από τα views, τα παρακολουθούν όλοι. Γιατί να μην δούμε έναν άνθρωπο να ξεκινάει μια δοκιμασία με θάρρος και τόλμη για να τα παρατήσει στα μισά της προσπάθειάς του, τρώγοντας δέκα σοκολάτες στην καθισιά του;
Αισθανόμαστε και εμείς καλύτερα που το ρεκόρ μας είναι.. οι 30 ώρες χωρίς ζάχαρη, και αν το πετύχαμε και αυτό.
Εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα με την ζάχαρη αλλά και η λύση του.
Δεν μπορούμε να ελαττώσουμε την ζάχαρη γιατί ζούμε σε ένα περιβάλλον που όλα τα τυποποιημένα φαγητά περιέχουν ζάχαρη, και λίγη ακόμα ζάχαρη, ως ενισχυτικό γεύσης. Έχουμε απεριόριστη πρόσβαση σε γλυκά, τα οποία θεωρούμε επιβράβευση μετά από μια δύσκολη ημέρα, ως boost ενέργειας για να συνεχίσουμε την δουλειά μας, χωρίς όμως να ξέρουμε τις εναλλακτικές επιλογές με τις οποίες μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη λιγούρα μας.
Σίγουρα ένα μήλο δεν θα νικήσει την επιθυμία μας για μία σοκολατίνα, ούτε θα αντικαταστήσουμε την ανάγκη μας για παγωτό με φρούτα και μέλι.
Η αλλαγή, ειδικά στις διατροφικές μας συνήθειες, για να είναι πετυχημένη, πρέπει να έρθει σταδιακά.
Δε γίνεται να πάμε από την καθημερινή κατανάλωση αρκετής ζάχαρης στο μηδέν, χωρίς να νιώσουμε έντονη στέρηση και τελικά, να τα παρατήσουμε απογοητευμένοι.
Μια αλλαγή, άμα για παράδειγμα έχουμε συνηθίσει να τρώμε τα απογεύματά μας παγωτό, θα ήταν να μειώσουμε λίγο την ποσότητα του παγωτού και να προσθέσουμε φρούτα. Σταδιακά, μπορείτε να μειώνετε την ποσότητα του παγωτού και να αυξάνετε τα φρούτα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με την σοκολάτα. Σιγά σιγά, το στομάχι θα συνηθίσει τις διαφορετικές ποσότητες, και θα δείτε που θα αυξηθεί και η ενέργειά σας μέσα στην ημέρα.
Άλλη μια ιδέα για τους λάτρεις των κέικ, είναι η παρασκευή νοστιμότατων κέικ χωρίς ζάχαρη, στα οποία μπορείτε να προσθέσετε μέλι, σταφίδες, κρανμπερι, μπανάνα ακόμα και χουρμάδες!
Φυσικά και δεν λέει κανείς να μην απολαμβάνετε τα φαγητά που σας αρέσουν, κανένα τρόφιμο δεν είναι «απαγορευτικό», αλλά το κλειδί στην ζάχαρη είναι να γίνεται η κατανάλωσή της με μέτρο.
Όποια και αν είναι η επιλογή σας, είτε να κόψετε τελείως την ζάχαρη ή να την ελαττώσετε, να ξέρετε πως μόνο καλό θα κάνετε στον οργανισμό σας.
Και μην ξεχνάτε, κάθε αρχή και δύσκολη!
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου