Μια συνταγή για σούπα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Πόσω μάλλον, αν μιλάμε για την κλασική, αρωματική ψαρόσουπα.
Συνταγές με τον ζωμό από ψάρια και θαλασσινά φτιάχνουν σε όλο τον κόσμο, παρότι με αρκετές διαφοροποιήσεις. Στην Ελλάδα, η πιο διαδεδομένη πλησιάζει σε εκείνη της Πάρου, αφού περιλαμβάνει πατάτα, καρότο και σέλινο, ενώ στην Κρήτη την ετοιμάζουν με τριμμένη ντομάτα.
Συνήθως, για μια ωραία, νόστιμη ψαρόσουπα χρησιμοποιούνται λευκά ψάρια, όπως βακαλάος, μπακαλιάρος, σκουμπρί, πέρκα και ξιφίας, αλλά και σφυρίδα, ροφός, σκορπίνα και άλλα ψάρια. Φυσικά, ο ψαράς της γειτονιάς θα σας βοηθήσει να διαλέξετε το ιδανικό ψάρι για τη συνταγή.
Γιατί δεν είναι όλες οι ψαρόσουπες, κακαβιά
Το πιο παραδοσιακό όνομα στην ελληνική συνταγή είναι η κακαβιά. Η ονομασία της προέρχεται από τη λέξη κάκαβι, το χαρασκτηριστικό τρίποδο σκεύος μαγειρικής που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ίωνες ψαράδες.
Λέγεται πως η κακαβιά αποτελεί τον αρχαιότερο τύπο ελληνικής ψαρόσουπας και συγκρίνεται μόνο με τη γαλλική μπουγιαμπέσα ως προς την παράδοση της που χάνεται ανά τους αιώνες. Παραδοσιακά η κακαβιά φτιάχνεται από τα μικρότερα ψαράκια που πιάνουν οι ψαράδες και δεν είναι για… φαΐ και περιλαμβάνει επίσης ελαιόλαδο, κρεμμύδι και κρόκο Κοζάνης.
Υλικά
- Ένα μεγάλο λαβράκι
- Το κεφάλι ενός σολομού (προαιρετικά)
- 1 λίτρο νερό
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 3 μέτρια καρότα
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 4-5 κλωνάρια σέλινο
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 πρέζα βασιλικό ξηρό
- 1 πρέζα κουρκουμά
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 μεγάλο λεμόνι
- 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Βάζουμε το νερό να βράσει και προσθέτουμε χοντροκομμένα ένα καρότο, ένα κρεμμύδι, 2 κλωνάρια σέλινο, μια σκελίδα σκόρδο, τα δαφνόφυλλα, τον βασιλικό και τον κουρκουμά
- Αφού πάρουν βράση, σουρώνουμε τα λαχανικά και επιστρέφουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ψάρι, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 25′ λεπτά περίπου.
- Καθαρίζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, κόβουμε σε ροδέλες το καρότο και τις πατάτες σε μικρούς κύβους. Τέλος ψιλοκόβουμε το σέλινο.
- Αφαιρούμε το ψάρι από την κατσαρόλα και το κρατάμε ζεστό στην άκρη. Καλό είναι να σουρώσουμε και πάλι το ζωμό, για να μην μείνει κάποιο κόκκαλο ή λέπι
- Προσθέτουμε τα λαχανικά στο ζωμό, σκεπάζουμε και αφήνουμε άλλη μισή ώρα περίπου να ψηθούν και να μαλακώσουν.
- Λίγο πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, στύβουμε το λεμόνι και περιχύνουμε τη σούπα με το ελαιόλαδο.
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου