Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν τη νούμερο ένα αιτία θανάτου στον ανεπτυγμένο κόσμο και δυστυχώς
ακόμα δεν έχουν βρεθεί οι θεραπείες αλλά και οι προληπτικές παρεμβάσεις, για να αποτραπεί αυτό.Όμως, η τεχνολογία έχει βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών, μειώνοντας κατά πολύ τον αριθμό των θανάτων. Οι ειδικοί στον ιατροτεχνολογικό και καρδιολογικό εξοπλισμό από την εταιρεία Μαντζαρης Α.Ε. μας εξηγούν πώς οι αυτόματοι απινιδωτές μπορούν να σώσουν ζωές, ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται από μη ιατρικό προσωπικό.
Τι είναι η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή;
Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, κατά την οποία η καρδιά σταματά να χτυπά ξαφνικά και απροσδόκητα λόγω κοιλιακής μαρμαρυγής, ενός προβλήματος στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς.
Όταν συμβαίνει αυτό, το αίμα δεν ρέει πλέον στον εγκέφαλο και στο υπόλοιπο σώμα και ο ασθενής χάνει τις αισθήσεις του. Όταν σταματάει η ροή του αίματος, προκαλείται βλάβη στους ιστούς και ο θάνατος επέρχεται μέσα σε λίγα λεπτά, εφόσον δεν υπάρξει θεραπευτική παρέμβαση.
Τι είναι ο απινιδωτής;
Ο απινιδωτής είναι μια συσκευή που προορίζεται για την άμεση αντιμετώπιση της κοιλιακής μαρμαρυγής μέσω της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην καρδιά, έτσι ώστε να επανέλθει ο φυσιολογικός ρυθμός. Αν και υπάρχουν διάφορα είδη απινιδωτών, η βασική λειτουργία όλων είναι να παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό και να ανιχνεύουν πότε είναι απαραίτητη η παρέμβαση για τη θεραπεία της αρρυθμίας που μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακή μαρμαρυγή.
Ωστόσο, οι συχνότερα χρησιμοποιούμενοι απινιδωτές είναι οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές (AED), οι οποίοι απαιτούν ελάχιστη ιατρική εκπαίδευση, για να εφαρμοστούν σε κάποιον ασθενή. Και αυτό επειδή ανιχνεύουν και αξιολογούν αυτόματα τον καρδιακό ρυθμό, αποφασίζοντας πότε είναι απαραίτητη η χορήγηση ηλεκτροσόκ. Έτσι, αποφεύγεται η χορήγησή του, εφόσον δεν επιβεβαιωθεί η κοιλιακή μαρμαρυγή και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον ασθενή.
Το αντίθετο μάλιστα. Η γρήγορη εφαρμογή του απινιδωτή σε συνδυασμό με τη χορήγηση καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) σε περίπτωση αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς, μέχρι να καταφτάσει η εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα.
Τι συμβαίνει στην καρδιά όταν χρησιμοποιείται ο απινιδωτής;
Είναι βασικό να ξεκαθαριστεί ότι ο απινιδωτής δεν επανεκκινεί μια σταματημένη καρδιά, παρόλο που κάτι τέτοιο είναι ο πιο συνηθισμένος μύθος που επικρατεί. Σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη, η καρδιά δεν σταματά αμέσως κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής, αφού συνήθως προηγείται κοιλιακή μαρμαρυγή.
Σκοπός του απινιδωτή είναι να διορθώσει την κοιλιακή μαρμαρυγή μέσω της διακοπής των ακανόνιστων ηλεκτρικών παλμών, ώστε να επανέλθει ο φυσιολογικός ρυθμός. Σε περίπτωση ασυστολίας, δεν υπάρχει καμία ηλεκτρική δραστηριότητα στον μυ, οπότε με λίγα λόγια δεν υπάρχει κάτι να διορθωθεί και η χορήγηση ηλεκτροσόκ είναι άσκοπη ή ακόμα και επιβλαβής.
Το καθησυχαστικό, πάντως, είναι ότι ένας αυτόματος απινιδωτής δεν πρόκειται να επιτρέψει στον διασώστη να χορηγήσει ηλεκτροσόκ, αν η καρδιά έχει σταματήσει να λειτουργεί, οπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να προκληθεί βλάβη σε μια καρδιά που δεν μπορεί να επωφεληθεί από τη χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος.
Δυστυχώς, οι απινιδωτές και η ΚΑΡΠΑ δεν αποτελούν εγγυημένη θεραπεία στην περίπτωση καρδιακής ανακοπής. Αν και καθιστούν δυνατή την επιβίωση, εφόσον χρησιμοποιηθούν αμέσως, ορισμένες περιπτώσεις απαιτούν πιο ενδελεχή αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών. Επίσης, η βλάβη των ιστών εξακολουθεί να είναι πιθανή λόγω της απώλειας οξυγόνου κατά τη διάρκεια της ανακοπής, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό θάνατο.
Παρά τα ζητήματα αυτά, όμως, το σίγουρο είναι ότι η απινίδωση και η ΚΑΡΠΑ δίνουν στα θύματα καρδιακής ανακοπής μια ευκαιρία επιβίωσης που δεν θα είχαν διαφορετικά. Η νέα τεχνολογία, καθώς και η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες από μη ιατρικό προσωπικό, δίνουν στους απλούς ανθρώπους τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στην αιφνίδια καρδιακή ανακοπή και ενδεχομένως να σώσουν ζωές.
Διαβάστε περισσότερα για τον απινιδωτή στον παρακάτω σύνδεσμο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου