Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Από αυτό το πλευρό να κοιμάσαι… – Οι συμβουλές γιατρών


Ο ύπνος μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολος σε αυτούς τους καιρούς του στρες και του άγχους. Οπότε όταν προλαβαίνετε να κοιμηθείτε, αξίζει να έχετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ύπνου.

Και μπορεί η αποφυγή του μπλε φωτός και το διάβασμα να είναι κάποια από τα «μυστικά» που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε ευκολότερα, η θέση όμως στην οποία κοιμάστε, μπορεί να έχει καθοριστική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου και στην υγεία σας.

Τα μαξιλάρια μπορούν να βελτιώσουν τη θέση του ύπνου σας, ευθυγραμμίζοντας καλύτερα τον αυχένα και την πλάτη σας και μειώνοντας την πίεση στη σπονδυλική σας στήλη. Επίσης, η εναλλαγή πλευρών μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία. Όμως από ποια πλευρά είναι καλύτερο να κοιμάστε; Αριστερή ή δεξιά;
 
 
Τα θετικά της αριστερής πλευράς

Το στομάχι του ανθρώπου βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς. Έτσι, όταν κοιμάστε στα αριστερά, το περιεχόμενό του είναι πιο πιθανό να παραμείνει στη θέση του λόγω βαρύτητας. Αν γυρίστε στη δεξιά πλευρά σας, η υπερυψωμένη θέση του στομάχου μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο και να εμφανίσετε παλινδρόμηση οξέος, αν και αυτό δεν ισχύει απαραίτητα για όλους.

Σημειώνεται, ότι η παλινδρόμηση οξέος συμβαίνει όταν το περιεχόμενο του στομάχου επιστρέφει προς τον οισοφάγο, προκαλώντας ένα αίσθημα καύσου και σφίξιμο, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία και να οδηγήσουν ακόμη και στο σχηματισμό έλκους.

Το να δίνετε στον οργανισμό σας λίγο χρόνο να χωνέψει πριν ξαπλώσετε είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε παλινδρόμηση.

Τα θετικά της δεξιάς πλευράς

Ενώ η αριστερή πλευρά φαίνεται να είναι μια καλή επιλογή για άτομα με γαστρικά προβλήματα, ο ύπνος στη δεξιά πλευρά έχει συνδεθεί με ευκολότερη αναπνοή για άτομα που αντιμετωπίζουν υπνική άπνοια. Σε έρευνα του 2011, στην οποία συμμετείχε ομάδα ατόμων με την συγκεκριμένη πάθηση και συγκρίθηκε ο ύπνος από την αριστερή πλευρά σε σχέση με τον ύπνο από τη δεξιά πλευρά και ανάσκελα, διαπιστώθηκαν τα εξής: «Η θέση ύπνου είχε σημαντική επίδραση στα απνοϊκά συμβάντα και η θέση ύπνου στη δεξιά πλευρά μείωσε τη συχνότητα των αποφρακτικών αναπνευστικών συμβάντων σε ασθενείς με μέτρια και σοβαρή νόσο».

Σε άλλη μελέτη του 2018, στην οποία εξετάστηκαν οι ηχοκαρδιογραφικές αλλαγές στις θέσεις ύπνου, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια προτιμούσαν τον ύπνο στη δεξιά πλευρά, ίσως ως έναν μηχανισμό αυτοπροστασία για τη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας που το άτομο δεν αντιλαμβάνεται καν ότι κάνει.
 
 
Όσο για το μπρούμυτα;

Φαίνεται ότι υπάρχουν αντικρουόμενα επιχειρήματα, όσον αφορά τον ύπνο στη δεξιά και την αριστερή πλευρά. Ωστόσο, στην περίπτωση του ύπνου μπρούμυτα, τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα.

Ο ύπνος μπρούμυτα προκαλεί μεγαλύτερη αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης (πίεση υγρού στα μάτια) σε σύγκριση με τον ύπνο στο πλάι, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε γλαύκωμα και προβλήματα όρασης.

Επίσης, υπάρχουν πιθανότητες να επηρεάσει το δέρμα σας και να εμφανίσετε πιο εύκολα ρυτίδες στο πρόσωπό σας, καθώς σας ασκείται πίεση. Άλλωστε είναι γνωστές οι γραμμές ύπνου ή ρυτίδες ύπνου, οι οποίες σχηματίζονται ως αποτέλεσμα της έντασης από το μαξιλάρι.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο, αλλάζουμε θέση ύπνου 20 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάμε σε ένα σημείο τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να επηρεάσει το δέρμα μας. Οι ρυτίδες του ύπνου σχηματίζονται σε διαφορετικά σημεία σε σύγκριση με αυτές που εμφανίζονται από τις εκφράσεις του προσώπου. Και μπορεί ο ύπνος ανάσκελα να είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις αποφύγετε, η ύπτια θέση όμως μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην αναπνοή, σε ροχαλητό και υπνική άπνοια.

Σε κάθε περίπτωση αν αντιμετωπίζεται σοβαρά προβλήματα ύπνου καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του.

 iflscience.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου