Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying) απασχολεί γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές,
πολίτες αλλά και όλη την κοινωνία, σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.Η σχετική συζήτηση επικεντρώνεται στην έκταση του φαινομένου στα σχολεία σε συνδυασμό με τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές και άλλες μεταβολές/αλλαγές που συμβαίνουν.
Ο όρος «σχολικός εκφοβισμός» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές και μαθήτριες από συμμαθητές και συμμαθήτριές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Ως εκ τούτου ο σχολικός εκφοβισμός δεν αναφέρεται σε ένα μεμονωμένο περιστατικό, που θα συμβεί στo πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος.
Αντιθέτως, αναφέρεται σε συστηματική χρήση βίας από ένα πιο «ισχυρό» προς ένα πιο «αδύναμο» παιδί τόσο εντός, όσο και εκτός σχολείου.
Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, 6 Μαρτίου, το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Γρεβενών πραγματοποίησε εξ αποστάσεως σεμινάριο για εκπαιδευτικούς και γονείς με θέμα: «Σχολική βία και εκφοβισμός-καινοτόμες μέθοδοι αντιμετώπισης συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων», καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης από 6 έως 10 Μαρτίου 2023 από τα μέλη του ,σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε.Γρεβενών, με στόχο την πρόληψη, τον περιορισμό και προστασία παιδιών και εφήβων και την υιοθέτηση ενός κώδικα μη βίαιης επικοινωνίας και επίλυσης των προβλημάτων στις διαπροσωπικές, ενδοσχολικές και κοινωνικές σχέσεις.
Επιχειρήθηκε διασαφήνιση των όρων «σχολικός εκφοβισμός, χαρακτηριστικά και μορφές της βίας, συνέπειες σε όσους δέχονται ή ασκούν βία ,τεχνικές και μέθοδοι διαχείρισης και αντιμετώπισης περιστατικών εκφοβισμού» και μέσα στις δημιουργίες τους αποτύπωσαν συνθήματα κατά του σχολικού εκφοβισμού και μηνύματα που ενισχύουν τη φιλία, την επικοινωνία, το σεβασμό, την ενσυναίσθηση.
Το νόημα όλων των δράσεων και των προγραμμάτων είναι, να τονιστεί ο ρόλος των γονέων, των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών, ώστε όλοι μαζί συντονισμένα, να καταφέρουμε να περιορίσουμε τον σχολικό εκφοβισμό, να αντιμετωπίσουμε την βία και να παρακινήσουμε τα παιδιά να υιοθετήσουν το σύνθημα: «Ζούμε Αρμονικά ΜΑΖΙ - Σπάσε τη σιωπή - Μίλα»
Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου