Η παραδοσιακή ποντιακή φασολάδα είναι το καλύτερο για όλες τις εποχές.
Η φασολάδα στην ποντική εκδοχή της, εκτός από τα συνηθισμένα (καρότο και σέλινο), έχει και λάχανο και είναι μια εξαιρετικά υγιεινή επιλογή.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την ποντιακή φασολάδα είναι:
250 γρ. φασόλια μέτρια
¾ φλ. λάδι
2 πράσινες πιπεριές
2 κόκκινες πιπεριές
1 κρεμμύδι μέτριο
λίγα κλαράκια σέλινο και ένα κομμάτι σελινόριζας
½ κιλό λάχανο
2 καρότα μεγάλα
1 φλ. ντοματοχυμό
αλάτι
πιπέρι
δυόσμο
λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
Επί το έργον:
Πλένουμε τα φασόλια και τα βράζουμε με 2 λίτρα νερό. Τους δίνουμε δύο βράσεις και τα σουρώνουμε.
Προσθέτουμε 4-5 λίτρα νερό ζεστό και το μισό λάδι και τα αφήνουμε να βράζουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο λάδι, το κρεμμύδι κομμένο φέτες, τις πιπεριές κομμένες κομματάκια, τα καρότα κομμένα κομματάκια, τη σελινόριζα και τα κλαδάκια του σέλινου.
Τα γυρίζουμε αρκετές φορές στη φωτιά, προσθέτουμε το λάχανο κομμένο λωρίδες1,5 εκ., το γυρίζουμε κι αυτό αρκετά να μαραθεί.
Προσθέτουμε το χυμό της ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, δυόσμο, λίγο μπούκοβο και ¾ του φλιτζανιού νερό.
Τα αφήνουμε να βράσουν αρκετά και τα προσθέτουμε στα φασόλια που έχουν βράσει και αυτά αρκετά.
Συνεχίζουμε τη βράση έως ότου φασόλια και λάχανο είναι εντελώς βρασμένα και είναι έτοιμο το φαγητό μας.
Σερβίρουμε με τουρσιά, ελιές και παστά ψάρια.
pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου