Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Τι είναι πιο υγιεινό; Coca Cola Light vs Zero, Βούτυρο vs μαργαρίνης, Καφές vs τσάι και άλλες 3 «μάχες»


Στα ράφια των σούπερ μάρκετ όλο και πληθαίνουν οι επιλογές προϊόντων χωρίς ζάχαρη, vegan ή χωρίς γλουτένη. Είναι όμως αυτά τα προϊόντα στ’ αλήθεια πιο υγιεινά από τα κανονικά;


Coca Cola Light vs Coca Cola Zero

Ένα κουτάκι κανονική Coca Cola περιέχει 39 γραμμάρια ζάχαρης, όμως οι Coca Cola Light και Zero στοχεύουν σε ένα κοινό που θέλει μια πιο υγιεινή εκδοχή του αναψυκτικού, χρησιμοποιώντας τεχνητά γλυκαντικά.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η διαιτολόγος Jenny Beth Kroplin στην Daily Mail, τα δύο προϊόντα είναι παρόμοια μεταξύ τους, όπως η Zero «κερδίζει», καθώς περιέχει λιγότερη καφεΐνη.

Ένα κουτάκι Coca Cola Light έχει 46 mg καφεΐνης, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα της Zero έχει 34 mg. Πρόκειται περίπου για το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.


Φυτικό γάλα vs γάλα αγελάδας

Τα φυτικά γάλατα θεωρούνται γενικά πιο υγιεινά, καθώς δεν παράγονται από ζωικά προϊόντα.

Παρότι πολλά εναλλακτικά γάλατα έχουν χαμηλότερες θερμίδες, τους λείπουν θρεπτικά συστατικά, όπως ίνες και πρωτεΐνες, ενώ από την άλλη, είναι πιθανότερο να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Ενώ ένα ποτήρι γάλακτος αγελάδας έχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, η ίδια ποσότητα γάλακτος αμυγδάλου έχει 1 γραμμάριο και γάλακτος βρόμης 3 γραμμάρια. Το γάλα καρύδας δεν έχει καθόλου πρωτεΐνη.

Το μόνο φυτικό γάλα που πλησιάζει εκείνο της αγελάδας είναι το γάλα σόγιας, που έχει 7-9 γραμμάρια πρωτεΐνης.

 
 

Βέβαια, τα φυτικά γάλατα χωρίς προσθήκη ζάχαρης έχουν λιγότερες θερμίδες. Το πλήρες γάλα αγελάδας έχει 150 θερμίδες στη μία κούπα, την ώρα που η ίδια ποσότητα γάλακτος αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη έχει περίπου 40 θερμίδες. Μία κούπα με ελαφρύ γάλα αγελάδας, όμως, έχει 80 θερμίδες, όσο και η ίδια ποσότητα γάλακτος σόγιας.

Η Kroplin συστήνει το γάλα αγελάδας, καθώς όπως λέει, είναι αρκετά αγνό. «Δεν υπάρχει λόγος να κόψει κανείς το γάλα από τη διατροφή του, εκτός και εάν έχει κάποια αλλεργία ή δυσανεξία στη λακτόζη», εξηγεί.

Βούτυρο vs μαργαρίνης


Η μαργαρίνη θεωρείται συχνά μια πιο υγιεινή επιλογή, επειδή έχει χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά, αλλά οι διαιτολόγοι προειδοποιούν ότι αυτή η εναλλακτική έχει ορισμένα μειονεκτήματα. Κυρίως, έχει υψηλότερα επίπεδα τρανς λιπαρών, τα οποία αυξάνουν την «κακή» χοληστερίνη και είναι επικίνδυνα για την καρδιά.

Βούτυρο και μαργαρίνη έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες, περίπου 100 ανά κουταλάκι.

Καφές vs τσάι

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καφές έχει ίνες –ενώ το τσάι όχι- όμως από την άλλη πλευρά, έχει και πολύ περισσότερη καφεΐνη (ένα φλυτζάνι έχει περίπου 100 mg καφεΐνης, ενώ αντίστοιχη ποσότητα τσαγιού έχει μόλις 50 mg).

Επίσης, η ανάλυση 59 ερευνών έχει δείξει ότι όσοι πίνουν καφέ έχουν 13% χαμηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο από εκείνους που τον καταναλώνουν σπάνια ή ποτέ.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι ο καφές περιέχει εκατοντάδες βιολογικά συστατικά που μειώνουν την φλεγμονή και αποτρέπουν την καταστροφή κυττάρων.

Έτσι, η διαιτολόγος εκφράζει προτίμηση για τον καφέ έναντι του τσαγιού.

 
 

Φρέσκα λαχανικά vs κατεψυγμένων


Μία ισορροπημένη διατροφή απαιτεί τουλάχιστον 1-3 φλυτζάνια λαχανικών και 1-2 φλυτζάνια φρούτων.

Όμως η Kroplin δηλώνει ότι είναι καλύτερο να πρόκειται για κατεψυγμένα. Το βασικό πλεονέκτημα των κατεψυγμένων προϊόντων είναι ότι με τον τρόπο αυτό διατηρούνται στην καλύτερη φάση της ωρίμανσης τους και άρα διατηρούν περισσότερη από τη θρεπτική αξία τους. Αντίθετα, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά χάνουν μέρος των θρεπτικών συστατικών τους κατά τη μεταφορά στα σούπερ μάρκετ, την παραμονή τους στο ράφι κτλ.


moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου