Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Ποια ψάρια δεν πρέπει να τρώμε το καλοκαίρι, για να μην διαταράξουμε την αναπαραγωγή τους


Στον απόηχο του σάλου που ξέσπασε από το βίντεο που δείχνει ζωντανά ψάρια να τηγανίζονται σε εστιατόριο στην Κάρπαθο, ιχθυοπώλης μίλησε στην ΕΡΤ και έδωσε στους καταναλωτές συμβουλές για το ποια ψάρια θα πρέπει να τρώμε το καλοκαίρι, ώστε για να μην προκαλέσουμε πρόβλημα στην αναπαραγωγή των ειδών.

 
 

«Πριν από λίγες μέρες σταμάτησε το κύριο αλιευτικό εργαλείο που είναι η μηχανότρατα, η αλιεία βυθού και για πέντε μήνες μέχρι τον Οκτώβριο δε θα βρίσκετε κουτσομούρες, μπακαλιάρους, σαλάχια και πεσκανδρίτσες.

Αυτό γίνεται γιατί είναι η περίοδος κυοφορίας αυτών των ψαριών και μάλιστα οι ίδιοι οι επιστήμονες έχουν πει ότι έπρεπε να σταματήσουμε τη χρήση της ανεμότρατα τον Απρίλιο λόγω κλιματικής αλλαγής και αλλαγής θερμοκρασιών των υδάτων» επισήμανε ο επαγγελματίας.

«Αφήνουμε το γόνο - Τρώμε μεγάλα αφρόψαρα»

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην καμπάνια των επαγγελματιών αλιέων για να μην τρώμε μικρά ψάρια.

Όπως διευκρίνησε, ότι από τον Ιούλιο έως και τον Αύγουστο είναι η εποχή που τρώμε αφρόψαρα σε μεγάλο μέγεθος όπως για παράδειγμα οι γόπες, ο κολιός, ο γαύρος.

«Αφήνουμε το γόνο να γίνει γονιός» πρόσθεσε καλώντας τους καταναλωτές να αγοράζουν τα κατάλληλα ψάρια την κατάληλη εποχή.

«Για κάθε είδος υπάρχει το επιτρεπτό μέγεθος» σημείωσε ο κ. Μπουρνούς, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της ψαροταβέρνας στην Κάλυμνο τόνισε ότι «τα ψάρια είναι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν αισθητήρια όργανα όπως ο άνθρωπος». Ο ίδιος έκανε λόγο για «βαρβαρότητα» προσθέτοντας επίσης ότι τα ψάρια δεν τα μαγειρεύουμε ακαθάριστα.

 
 

Μιλώντας για τον τρόπο θανάτωσης τους τόνισε ότι πρέπει να είναι φυσικός, διευκρινίζοντας ότι όπως βγαίνουν από το παραγάδι τα ψάρια παθαίνουν υποξία, μια μορφή μέθης. «Δεν πεθαίνουν με πόνο και με βασανιστήρια. Φροντίζουμε με βιώσιμη αλιεία τα ψάρια να πεθαίνουν με φυσικό τρόπο, όπως γίνεται και στο ιχθυοτροφείο […]. Στα καΐκια έχουν μεγάλες λεκάνες με πάγο όπου τα ψάρια πεθαίνουν μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου, χωρίς πόνους και χωρίς ταλαιπωρία. Δεν είμαστε βασανιστές», συμπλήρωσε ο κ. Μπουρνούς.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου