ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Λα Πάλμα: «Πλωτός χρυσός» αξίας 500.000 ευρώ βρέθηκε σε νεκρή φάλαινα

Οταν μια πελώρια φάλαινα φυσητήρας ξεβράστηκε νεκρή σε μια ακτή της Λα Πάλμα στα Κανάρια, κανείς δεν φανταζόταν τον «θησαυρό» που θα έκρυβε στα σωθικά της.

Η θαλασσοταραχή και η πλημμυρίδα καθιστούσαν δύσκολη τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής, ωστόσο ο Αντόνιο Φερνάντες Ροντρίγκες, επικεφαλής του ινστιτούτου υγείας των ζώων στο πανεπιστήμιο της Λας Πάλμας, ήταν αποφασισμένος να βρει τα αίτια θανάτου της φάλαινας.

Υποψιαζόμενος πως η αιτία κρυβόταν στο πεπτικό σύστημα, έλεγξε το παχύ έντερο του κητώδους και διαπίστωσε μια πετρώδη μάζα κολλημένη στο συγκεκριμένο σημείο του εντέρου. 

«Αυτό που έβγαλα από εκεί ήταν μια πέτρα με διάμετρο περίπου 50-60 εκατοστά και βάρος 9,5 κιλά. Τα κύματα θαλασσόδερναν το κουφάρι της φάλαινας. Όλοι παρακολουθούσαν εμένα να επιστρέφω στην παραλία αλλά δεν γνώριζαν πως αυτό που είχα στα χέρια μου ήταν άμβρα».

Τι είναι η άμβρα και πώς σχηματίζεται
Η άμβρα είναι μια σπάνια κηρώδης ουσία που παράγει το πεπτικό σύστημα των φαλαινών φυσητήρων. Είναι γνωστή κι ως «πλωτός χρυσός» και εδώ και αιώνες αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» για τους αρωματοποιούς. Η μάζα που κρατούσε στα χέρια του ο Φερνάντες ήταν αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ!

Η προέλευση της άμβρας, που δημιουργείται στα σωθικά μόλις μιας στις 100 φάλαινες φυσητήρες, έγινε κατανοητή στις αρχές του 19ου αιώνα όταν ξεκίνησε η μεγάλης κλίμακας φαλαινοθηρία.

Οι φάλαινες τρώνε μεγάλες ποσότητες καλαμαριών και σουπιών, τις οποίες δεν μπορούν να χωνέψουν γι’αυτό και τις αποβάλλουν από το στόμα. Ωστόσο, ό,τι παραμένει, πετρώνει στο έντερο της φάλαινας, σχηματίζοντας σε βάθος χρόνου τη μάζα αυτή που αποκαλείται και γκρι κεχριμπάρι.

Κάποιες φορές, και αυτό αποβάλλεται – γι’αυτό και βρίσκεται να επιπλέει στη θάλασσα. Ωστόσο, άλλες φορές -όπως στην περίπτωση της φάλαινας στη Λα Πάλμα- μεγαλώνει τόσο ώστε διαρρηγνύει το έντερο με αποτέλεσμα η φάλαινα να πεθάνει.

Η ουσία αυτή έχει ξηλώδη οσμή, όπως το σανταλόξυλο, αλλά περιέχει και αμφρεϊνική (ambrein), μια άοσμη αλκοόλη που μπορεί να ρυθμίσει και να παρατείνει τη ζωή των οσμών, γι’αυτό και αποτελεί εξαιρετικά δημοφιλές συστατικό για τους αρωματοποιούς.

Σύμφωνα με τον Φερνάντεζ, που έχει διενεργήσει νεκροψίες σε πάνω από 1.000 φάλαινες, ο θάνατος της φάλαινας προήλθε από σήψη λόγω άμβρας στο έντερό της.

Παρότι ΗΠΑ, Αυστραλία και Ινδία απαγορεύουν το εμπόριο άμβρας, στο πλαίσιο της απαγορευμένης λαθροθηρίας και εκμετάλλευσης των θαλάσσιων θηλαστικών, το ισπανικό ινστιτούτο αναζητά αγοραστή της πολύτιμης αυτής μάζας. Ο Φερντάντεζ εξηγεί πως τα έσοδα από την πώληση της άμβρας θα διατεθούν στα θύματα της ηφαιστειακής έκρηξης του 2021 στη Λα Πάλμα, πoυ προκάλεσε ζημιές άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

«Ο νόμος διαφέρει από χώρα σε χώρα. Στη δική μας περίπτωση ευελπιστώ τα χρήματα να διατεθούν στο νησί της Λα Πάλμα όπου και ξεβράστηκε νεκρή η φάλαινα» λέει ο ίδιος.

 Kathimerini.gr + Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου