ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Ιστορία Γρεβενών: Ο ιδιοκτήτης του οβελιστήριου Γιώργος Γκαμπράνης και οι υπάλληλοι Γιάννης Τόλιος και Τάκης Τζήκας

Η φωτογραφία και ο υπομνηματισμός δημοσιεύτηκαν στο Φωτογραφικό Λεύκωμα του υπογράφοντα με τίτλο:   "Γρεβενά, Πόλη του Μόχθου 1904-1993, Μαρτυρίες (2022)".

Νυχτερινή φωτογράφιση που καταγράφει τους εργαζομένους και τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, σε συνθήκες φόρτου εργασίας και υψηλών θερμοκρασιών.

Ο Γιώργος Γκαμπράνης, βιοπαλαιστής από τα παιδικά του χρόνια, εργαζόταν ως υπαίθριος πωλητής αναψυκτικών, στη συνέχεια ως βοηθός στα καμαρίνια του περιφερόμενου θιάσου της Σπεράντζας Βρανά και του λαϊκού τραγουδιστή Τόλη Βοσκόπουλου και έπειτα από την περιπλάνησή του ως μεροκαματιάρης σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους, το 1974 απέκτησε κατόπιν αγοράς το παρόν κατάστημα. 

Το οβελιστήριο ανήκε από το 1972 στους Γιώργο Τσιμπέρη και Γιώργο Καραμήτρο, οι οποίοι είχαν ακολουθήσει την επιχειρηματική κίνηση του Χρήστου Τσακνάκη, που είχε δραστηριοποιηθεί στον χώρο της εστίασης και το 1966 εγκαινίασε ένα αντίστοιχο κατάστημα σε ακίνητο της οικογένειας Μπούσιου στη δυτική πλευρά της Πλατείας Αιμιλιανού. 

Προγενέστερα στον χώρο του οβελιστηρίου λειτουργούσε το φωτογραφείο του Μανώλη Κωνσταντή με την επωνυμία «Φώτο Μανωλάκης». Το 1972 το φωτογραφείο μετεγκαταστάθηκε σε ακίνητο του Γιάννη Κυρατζή, όπου από το 1958 λειτουργούσαν τα γραφεία της ΔΕΗ, η οποία στη συνέχεια κατένειμε τις διοικητικές και τις τεχνικές της υπηρεσίες σε δύο ακίνητα του Ευθυμίου Μπόγκια στην οδό Θεοδώρου Ζιάκα και στην οδό Κύπρου αντίστοιχα.


 

 
Το οβελιστήριο του Γκαμπράνη συνόρευε ανατολικά με το κατάστημα πώλησης ζαχαρωδών προϊόντων και ξηρών καρπών του Τάκη Χριστοφορίδη και δυτικά με το τυπογραφείο του Λέανδρου Κώττα. 

Σε εκείνο το κατάστημα ο Γκαμπράνης παρέμεινε έως την πώληση της επιχείρησής του. Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980 δραστηριοποιήθηκε στο χώρο του λιανικού εμπορίου και της διατροφής, στεγάζοντας τη νέα του επιχείρηση σε κατάστημα της οικογένειας Μάνου στη νότια πλευρά της Πλατείας Αιμιλιανού.

Ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο που αποτυπώνει την αύρα των ανθρώπων αυτής της μικρής πόλης.

Τάκης Τζήκας, συνέντευξη, Γρεβενά, 15-3-2021.

Ηλίας Τσακνάκης, συνέντευξη, Γρεβενά, 3-10-2020.

Ευαγγελία Μπόγκια, συνέντευξη, Γρεβενά, 16-3-2021.

Λέανδρος Κώττας, συνέντευξη, Γρεβενά, 7-6-2020.

Κώστας Μάνος, συνέντευξη, Γρεβενά, 13-8-2019.

Γιώργος Γκαμπράνης, συνέντευξη, Γρεβενά, 30-5-2020.


Βαγγέλης Νικόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου