ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Δήμος Δεσκάτης: Έφιππη ανάβαση στον Αϊ λιά

Παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία στις 19/07 θα αναβιώσει και φέτος το έθιμο της έφιππης ανάβασης στο εξωκλήσι του προφήτη Ηλία και θα ακολουθήσει ως είθισται , η λιτάνευση της εικόνας του Άγιου προς Δεσκάτη και τον Ι. Ναό του Άγιου Κων/νου.Το δρώμενο που εντάσσεται στη χορεία ανάλογων προσκηνηματικών- πανηγυρικών εκδηλώσεων όχι μόνο στον Δυτικομακεδονικό χώρο άλλα και σε πολλά μέρη της πατρίδας μας ,αναδεικνύει και πιστοποιεί τη σύνδεση της υγιούς λαϊκής θρησκευτικότητας με τη βιωματική παρουσία της επιτόπιας κοινότητας και μάλιστα σε ενδιαφέρουσες στιγμές επικαιροποίησης της συλλογικής πολιτιστικής της μνήμης.
Αν στηριχθούμε στη θύμιση των παλαιοτέρων άλλα και σε αρχειακό φωτογραφικό υλικό, μπορούμε με σχετική ασφάλεια να ορίσουμε το τέλος της δεκαετίας του 1920 ως απαρχή τέλεσης του εθίμου. Με μια σχεδόν πλήρη κάμψη στις δεκαετίες 70-80 , η δράση αναβίωσε τη δεκαετία του 90 και τελείται απρόσκοπα έως σήμερα , με μικρές διαφοροποιήσεις απ’ ότι παλαιότερα.
 
 
Ταυτόχρονα προσδοκούμε στη μεταλαμπάδευση αυτού του εθιμικού δρώμενου στις νεότερες γενιές και κινούμαστε ως προς αυτό, ώστε η συνέχιση της παράδοσης να μεταφερθεί αβίαστα και δημιουργικά,
εμπλουτίζοντας το πολιτιστικό μας γίγνεσθαι και στο μέλλον.
Ι. ΡΕΝΤΑΣ
-Υπό την αιγίδα του Δήμου Δεσκάτης και της ΔΕΠΑΠ.
Συμμετέχουν οι σύλλογοι καβαλάρηδων της Δεσκάτης και Ελάτης. Επίσης όποιοι άλλοι επιθυμούν να συμμετέχουν είναι ευπρόσδεκτοι.Την εικόνα θα υποδεχθούν στην Κεντρική Πλατεία οι αρμόδιοι του Εξωραϊστικού Μορφωτικού Ομίλου Δεσκάτης ( Ε.Μ.Ο.Δ. ). Εδώ το χορευτικό τμήμα του συλλόγου θα αποδώσει ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου