ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Τα καλύτερα φυτά για το υπνοδωμάτιο - Έτσι θα φέρεις τη φύση στον χώρο που κοιμάσαι

Πάντα με γοήτευαν τα φυτά και πάντα ήθελα να έχω μερικά στο υπνοδωμάτιο μου, ωστόσο πάντα με σταματούσε η

πεποίθηση ότι θα μου ρουφήξουν όλο το οξυγόνο από το δωμάτιο, ενώ κοιμάμαι και απλά ένα πρωινό δεν θα ξυπνήσω ποτέ.

Θέλοντας, λοιπόν, να δω αν μπορώ να ομορφύνω τον χώρο μου με φυτά χωρίς να με διακατέχει ο φόβος, ρώτησα την Καλλιόπη Δουρούκη, γεωπόνο, αν η σκέψη αυτή είναι βάσιμη: «Ο λόγος που υπάρχει αυτή η πεποίθηση είναι γιατί τα φυτά τις νυχτερινές ώρες δίνουν διοξείδιο του άνθρακα και καταναλώνουν το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Όλοι οι φυτικοί οργανισμοί τρέφονται με το διοξείδιο του άνθρακα και μέσω του νερού και της ηλιακής ακτινοβολίας παράγουν οξυγόνο. Τις νυχτερινές όμως ώρες που δεν υπάρχει ο ήλιος η διαδικασία αντιστρέφεται, αποβάλλουν δηλαδή διοξείδιο και παίρνουν οξυγόνο, καθώς δεν υπάρχει ο ήλιος. Αυτό δεν πρέπει όμως να μας τρομάζει! Κατά τις βραδινές ώρες τα φυτά αποβάλλουν πολύ λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ότι το πρωί, τόσο λίγο όσο καταναλώνει και ένας άνθρωπος μέσα στο δωμάτιο! Έτσι όπως δεν θα βγάζατε από το δωμάτιο τ@ σύντροφο σας επειδή καταναλώνει οξυγόνο, το ίδιο πρέπει να κάνετε και με τα φυτά σας», εξηγεί.


 
 

«Υπάρχουν, μάλιστα, φυτά που παράγουν οξυγόνο κατά τις νυχτερινές ώρες. Σύμφωνα με μια μελέτη της NASA το 1989, μερικά φυτά καθαρίζουν τον χώρο μας, πόσο μάλλον αν ζούμε κοντά σε αστικό κέντρο, για να μένουμε μακριά από πονοκεφάλους, αλλεργίες, κόπωση. Και είναι σημαντικό να αναφερθούμε και στα ψυχολογικά οφέλη που θα μας προσφέρουν τα φυτά στο υπνδωμάτιο μας, καθώς μόνο από την οπτική χαλάρωση που αισθανόμαστε, αυξάνεται η σεροτονίνη. Αξιοσημείωτο είναι και ότι σύμφωνα με έρευνες, οι ασθενείς που είχαν στο δωμάτιο του νοσοκομείου τους φυτά είχαν μικρότερο μετεγχειρητικό στάδιο από τους άλλους, καθώς μειωνόταν το ποσοστό του άγχους!»

Αφού, λοιπόν, είδαμε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε φυτά στο χώρο του υπνοδωματίου μας, ας δούμε και ποια φυτά είναι καλύτερο να επιλέξουμε.

Σανσεβιέρια

Βρίσκεται στη λίστα της NASA με τα 10 καλύτερα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα, μέσα στο σπίτι, καθώς το βράδυ μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο. Επίσης, απαιτεί πολύ λίγη φροντίδα, πότισμα όταν το χώμα του είναι σχεδόν ξηρό και δεν χρειάζεται άμεσο φωτισμό.

iStock

Αγγλικός κισσός

Το φυτό αυτό είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην απορρόφηση φορμαλδεΰδης, βενζολίου, ξυλολίου και τολουολίου. Όχι μόνο βοηθά στην απαλλαγή του αέρα από τις τοξίνες, αλλά μπορεί να καθαρίσει τον αέρα από τη μούχλα και τα περιττώματα ζώων, καθώς και να βελτιώσει τα συμπτώματα αλλεργίας.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι απαιτεί μέτριο φως και το φθινόπωρο και τον χειμώνα έντονο φως. Το χώμα του πρέπει να είναι υγρό ανάμεσα στα ποτίσματα.

iStock

Πόθος

 
 

Το φυτό αυτό με τα φωτεινά φύλλα σε σχήμα καρδιάς είναι αποτελεσματικό στο φιλτράρισμα της φορμαλδεΰδης, του μονοξειδίου του άνθρακα και του βενζολίου και είναι εξαιρετικά εύκολο στη φροντίδα και την ανάπτυξη. Χρειάζεται μέτριο φως και συχνό πότισμα.

iStock

Λεβάντα

Παρ’ όλο που δεν θεωρείται φυτό για σπίτι, μπορεί να επιβιώσει σε εσωτερικό χώρο κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. Η λεβάντα όχι μόνο θα καθαρίσει τον αέρα στον χώρο σου, αλλά θα σου χαρίσει απίστευτη μυρωδιά, όπου σύμφωνα με έρευνα, θα σου μειώσει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς. Χρειάζεται καθημερινό άμεσο φωτισμό, για μερικές ώρες της μέρας και κατά προτίμηση παράθυρο που κοιτάει στον νότο. Πότισμα θέλει όταν το χώμα του είναι ελαφρώς ξηρό.

Pexels / Kelly Rabie

Φυλλόδεντρο

Ένα ακόμα φυτό βγαλμένο από τη λίστα της NASA, το οποίο είναι σχεδόν απίθανο να σου πεθάνει και τα φύλλα του είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην απορρόφηση της φορμαλδεΰδης. Θα πρέπει όμως να βρίσκεται μακριά από ζώα και παιδιά, καθώς αν φαγωθεί γίνεται τοξικό! Χρειάζεται μέτριο φωτισμό και περιστασιακό πότισμα.

iStock

Σπαθίφυλλο

Τα πανέμορφα λευκά λουλούδια που θα ανθίσουν όχι μόνο θα ομορφύνουν το δωμάτιο αλλά και θα καθαρίσουν τον αέρα από φορμαλδεΰδη, βενζόλιο, ακετόνη, αλκοόλες και τριχλωροαιθυλένιο. Ωστόσο, πρέπει να μείνει μακριά από κατοικίδια και παιδιά καθώς είναι δηλητηριώδες. Χρειάζεται έμμεσο μέτριο φωτισμό και συχνό πότισμα.

iStock

Γαρδένια

Αν και χρειάζεται λίγη παραπάνω φροντίδα, δεν θα απογοητευτείς. Τα όμορφα λουλούδια που φυτρώνουν είναι η τέλεια επιλογή για να βλέπεις μόλις ξυπνάς, καθώς σύμφωνα με έρευνες, βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους και συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου. Χρειάζεται έμμεσο φωτισμό και εβδομαδιαίο πότισμα.

Pexels / Sarah O’Shea

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με τα φυτά σου μπορείς να βρεις την Καλλιόπη Δουρούκη εδώ.


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου