ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Ύπνος: Τι ώρα πρέπει ιδανικά να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε;

 

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος συνδέεται άμεσα με την καλή, συνολική μας υγεία. Πότε συνίσταται να ξαπλώνουμε και

πότε ιδανικά είναι καλό να ξυπνάμε κάθε πρωί;

Σε έναν… ιδανικό κόσμο, όλοι θα είχαμε την πολυτέλεια να πηγαίνουμε για ύπνο νωρίς και το πρωί να ξυπνάμε αντίστοιχα νωρίς, ξεκούραστοι και έτοιμοι να αδράξουμε τη μέρα. Στον πραγματικό κόσμο όμως, πολλές καθημερινές δεσμεύσεις, περιπλέκουν συχνά την κατάσταση. Ωστόσο, ο ύπνος πρέπει να αποτελεί βασική μας προτεραιότητα καθώς συνδέεται με μια πληθώρα διεργασιών που κρατούν τον οργανισμό μας γερό και μας χαρίζουν υγεία, ευεξία και κατ’ επέκταση μακροζωία.

Η σημασία του σταθερού προγράμματος


 
 

Στην ιδανική, όπως είπαμε προηγουμένως περίπτωση, πρέπει να ξαπλώνουμε νωρίς και να σηκωνόμαστε τις πρώτες πρωινές ώρες. Αυτό το μοτίβο ύπνου- εγρήγορσης που ακολουθεί την ανατολή και τη δύση του ηλίου συνάδει, σύμφωνα με τους ειδικούς, με τις βιολογικές μας ανάγκες.

Η ακριβής ώρα ύπνου βέβαια εξαρτάται από το τι ώρα ξυπνάμε το πρωί και την ποσότητα του ύπνου που χρειαζόμαστε κάθε βράδυ.

Αναλύοντας τον κιρκάδιο ρυθμό, το εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει το πρόγραμμα ύπνου-αφύπνισης του εγκεφάλου μας, όλοι μας βιώνουμε αυξημένη ή μη εγρήγορση κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων ανά 24ωρο.

Οι περισσότεροι από εμάς είναι για παράδειγμα πιο πιθανό να νυστάξουμε το χρονικό διάστημα μεταξύ 13.00. με 15.00 και τη νύχτα μεταξύ 2 με 4.

Όσο βεβαίως καλύτερη είναι η ποιότητα του ύπνου μας, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να βιώσουμε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο κιρκάδιος ρυθμός του κάθε ατόμου είναι σημαντικό να είναι σε ισορροπία. Αυτό επιτυγχάνεται εφόσον πηγαίνουμε για ύπνο και ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα καθώς ο εγκέφαλός μας συνηθίζει και προσαρμόζεται σε αυτό το πρόγραμμα. Θα έχετε άλλωστε παρατηρήσει αν έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου- αφύπνισης ότι κατά κανόνα αποκοιμιέστε πιο εύκολα το βράδυ ενώ το πρωί μπορεί να ξυπνήσετε χωρίς καν ξυπνητήρι.

Από την άλλη, ο κιρκάδιος ρυθμός μπορεί να είναι εκτός ισορροπίας εάν κανείς πηγαίνει για ύπνο σε διαφορετικές ώρες λόγω για παράδειγμα εργασίας με μη σταθερά ωράρια.


 
 

Τελικά, τι ώρα πρέπει να πηγαίνουμε για ύπνο;

Λαμβάνοντας υπόψιν πως ένας ενήλικας προκειμένου να ξεκουράζεται σωστά θα πρέπει να λαμβάνει 7 με 9 ώρες συνεχόμενου ύπνου κάθε βράδυ, η ιδανική ώρα προφανώς διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αυτό που λέμε δηλαδή ιδανική ώρα, πρέπει να καλύπτει τις προαναφερθείσες ώρες και ανάλογα με το προσωπικό σας πρόγραμμα, θα πρέπει μόνοι σας να την αναζητήσετε.  Για παράδειγμα, εάν πρέπει να ξυπνήσετε μέχρι τις 6 π.μ., θα πρέπει να φροντίσετε πριν τις 11 μ.μ. να έχετε ξαπλώσει.

Εν κατακλείδι, αν και το καλύτερο είναι να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε πολύ νωρίς σε καθημερινή βάση, εφόσον το πρόγραμμα του κάθε ατόμου διαφέρει, είναι σημαντικό τουλάχιστον να βεβαιωνόμαστε ότι κοιμόμαστε όσες ώρες πρέπει και ότι ο ύπνος μας είναι καλής ποιότητας. Διατηρώντας μια σταθερή ρουτίνα ύπνου (πηγαίνοντας για ύπνο και ξυπνώντας την ίδια ώρα κάθε μέρα), μπορούμε να διασφαλίσουμε πως θα προσφέρουμε στον εαυτό μας όλα τα πολύτιμα οφέλη που η καλή ξεκούραση μπορεί να μας προσφέρει.


vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου