ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Μπλε καβούρια από τα Μεσάγγαλα μέχρι το Στόμιο- (εικόνες)

Τα μπλε καβούρια μπορεί κάποιος να τα βρει την καλοκαιρινή περίοδο και ειδικά τους μήνες Ιούλιο εως Σεπτέμβριο στις θάλασσες από Μεσάγγαλα μέχρι το Στόμιο.

 
 

Τα συγκεκριμένα καβούρια, που στην τοπική διάλεκτο λέγονται “Ιταλοί” εντυπωσιάζουν με το μπλε χρώμα που τους κάνει ξεχωριστούς όχι όμως και σπάνιους. Πολλοί ειναι αυτοί που κάθε χρόνο ψαρεύουν με ένα μπούτι κουτόπουλο και με μία απόχη για να βγάλουν το μεζέ τους.





Όπως μας αναφέρει κάτοικος της περιοχής «τα περισσότερα μπλε καβούρια θα τα βρεις στο Καστρί Λουτρό και στην Κουλούρα. Εκεί υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός και υπάρχουν δύο τρόποι για να τους πιάσεις. Ο ένας είναι με τα δίχτυα και ο άλλος είναι με πετονιά και απόχη. Δένεις ένα μπούτι από κότα και περιμένεις. Τα καβούρια το μυρίζουν και ανεβαίνουν δύο – τρία μαζί. Την κατάλληλη στιγμή τα πιάνεις με την απόχη».



Το δεκάποδο καρκινοειδές Callinectes sapidus Rathbun, γνωστό ως μπλε καβούρι, συγκαταλέγεται στα αλλόχθονα είδη της Μεσογείου. Έχει εισαχθεί από τον δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό και έχει εγκατασταθεί με επιτυχία στις ελληνικές θάλασσες. Εξαπλώνεται στην παράκτια ζώνη και αποτελεί τυπικό κάτοικο εκβολών. Πρόκειται για κυρίαρχο θηρευτή που ασκεί ισχυρή πίεση σε πληθυσμούς οστράκων και ψαριών, ενώ καταναλώνει και νεκρούς οργανισμούς. Είναι εδώδιμο είδος που αλιεύεται συστηματικά στις περισσότερες περιοχές εξάπλωσής του. Στις ελληνικές θάλασσες αποτελεί σημαντικό αλίευμα σε τοπικό επίπεδο.

 
 



tirnavospress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου