ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Μάνσα Μούσα: O πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών




Ο Μάνσα Μούσα έζησε και μεγαλούργησε περίπου 700 χρόνια πριν
Ποιος Ελον Μασκ και ποιος Μπερνάρ Αρνό. Η περιουσία των δύο πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο αυτή την στιγμή, συνολικά, μετά βίας αγγίζει τον αμύθητο πλούτο του Μάνσα Μούσα.


Ο αυτοκράτορας του Μάλι, έζησε πριν από περίπου 700 χρόνια και η περιουσία του εκτιμάται σε 400 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το The Richest.

Πιστός στον Μωάμεθ

Ο Μάνσα Μούσα είναι γνωστός και με άλλα ονόματα όπως Εμίρης του Μέλλε, Άρχοντας των ορυχείων της Γουανγκάρα και Κατακτητής της Γκανάτα.

Γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1280, πέθανε το 1337 και απέκτησε δύο γιους.

Ο Μούσα όταν ανέβηκε στο θρόνο, διόρισε έναν αναπληρωτή βασιλιά για να εκτελεί τα χρέη του όσο εκείνος απουσίαζε. Ο λόγος ήταν ένα ταξίδι.

Κατά την διάρκειά του, στρατολόγησε δασκάλους ώστε ο λαός του να μάθει περισσότερα για τον Προφήτη Μωάμεθ.

 
 

Ο Μούσα ήταν ένας αφοσιωμένος μουσουλμάνος. Το προσκύνημά του στη Μέκκα το 1324 διαδόθηκε σε όλη τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Το εν λόγω ταξίδι στη Μέκκα καταγράφηκε από πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, όπου έμειναν έκπληκτοι για την τεράστια πομπή που τον ακολουθούσε. Το 1324, επισκέφθηκε επίσης, τον σουλτάνο της Αιγύπτου Μαμελούκ Αλ-Νασίρ Μωάμεθ.

Επιπλέον, έχτισε τζαμιά στο Τιμπουκτού και στο Γκάο. Μερικά από τα κτίρια που δώρισε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του ήταν το αρχαίο κέντρο μάθησης Sankore Madrasah ή το Πανεπιστήμιο του Sankore, και η αίθουσα ακροάσεων στη Niani.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, πέτυχε την οικοδόμηση του Τιμπουκτού, το οποίο μετατράπηκε σε κέντρο εμπορίου και πολιτισμού.
Φουλ … του χρυσού

Τα κομμάτια χρυσού θεωρούνταν αποκλειστική ιδιοκτησία του αυτοκράτορα, και απαγορευόταν η εμπορία τους εντός των συνόρων της αυτοκρατορίας. Η ποσότητα συμπαγούς χρυσού που ανακαλύπτονταν, έπρεπε να παραδοθεί άμεσα στις αρχές και το αυτοκρατορικό θησαυροφυλάκιο και ως αντάλλαγμα δινόταν χρυσόσκονη ίσης αξίας.

Το 1337, τον διαδέχθηκε ο γιος του, Μαγκάν Α΄, ο οποίος το 1341 εκθρονίστηκε από τον θείο του τον Σουλεϊμάν. Μετά τον Σουλεϊμάν ακολούθησε μια σειρά από «αδύναμους» αυτοκράτορες, οι οποίοι έφεραν εσωτερικές συγκρούσεις και διχόνοια στο βασίλειο του Μάλι.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου