ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Τα Μερομήνια μίλησαν: Αστατος ο καιρός για όλη τη χρονιά

Βροχές, αέρας και χιόνια τον Μάρτιο «βλέπει» ο Νίκος Βογιατζής 
Εναν άστατο Σεπτέμβρη, ένα βροχερό φθινόπωρο και μία άνοιξη που θα κάνει πρεμιέρα με χιόνια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας προβλέπουν τα μερομήνια που παρέδωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για ακόμη μία χρονιά πιστός στο ραντεβού του ο εμπειρικός μετεωρολόγος Νίκος Βογιατζής.

Με τον καιρό στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου να χαρακτηρίζεται άστατος από βροχές και ανέμους και έναν Απρίλιο που αποτελεί «αίνιγμα» ο συνταξιούχος της αεροπορίας στρατού Νίκος Βογιατζής διάβασε τον καιρό από το παρατηρητήριό του στον Αγ. Γεώργιο Νηλείας χαρακτηρίζοντας ως περίεργο τον φετινό χειμώνα.


 
 

Ο ίδιος για παραπάνω από 20 χρόνια, και συγκεκριμένα 23, μελετάει και παρακολουθεί τα σημάδια του καιρού του Αυγούστου και κάθε χρόνο εκδίδει τα δικά του ημερομήνια.

Τα μερομήνια ή ημερομήνια είναι πανάρχαια μέθοδος πρόγνωσης του καιρού για όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σύμφωνα με αυτή, γίνονται παρατηρήσεις στον καιρό του Αυγούστου επί 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει και έναν μήνα. Η πρώτη, δηλαδή, ημέρα του Αυγούστου αφορά στον ίδιο μήνα, η δεύτερη στον Σεπτέμβριο, η τρίτη στον Οκτώβριο κ.ο.κ.

Αν και πολλοί μετεωρολόγοι δεν αναγνωρίζουν τα μερομήνια ως αξιόλογη και αξιόπιστη μέθοδο πρόγνωσης του καιρού, η συγκεκριμένη πρόγνωση γνωρίζει χιλιάδες θαυμαστές που περιμένουν από τα μέσα του Αυγούστου να δουν με τι καιρό θα κάνουν γιορτές.

*Μπουρίνια και αέρας τον Σεπτέμβριο

Η πρώτη πρόβλεψη, που αφορά τον Σεπτέμβριο του 2023, δείχνει ότι ολόκληρος, σχεδόν ο μήνας θα κυλήσει με αστάθεια, ενώ θα σημειωθούν αρκετές βροχές, ξαφνικά μπουρίνια και δυνατοί άνεμοι.

*«Μαλακώνει» ο Οκτώβριος

Σε σχέση με τον άστατο και βροχερό Σεπτέμβριο, ο Οκτώβριος φαίνεται να είναι πιο ήπιος. Μπορεί η πρώτη βδομάδα να «κουβαλάει» το στίγμα του Σεπτεμβρίου και να παραταθεί το φαινόμενο της κακοκαιρία, όμως ο υπόλοιπος -σχεδόν- Οκτώβριος θα έχει ήπιο καιρό, με εξαίρεση την τελευταία εβδομάδα που θα επανεκκινήσουν οι βροχές.

*Κακοκαιρία τον Νοέμβριο

Ο πιο δύσκολος από τους φθινοπωρινούς μήνες παρουσιάζεται ο Νοέμβριος, στη διάρκεια του οποίου, θα επικρατήσουν ισχυρές βροχές, άνεμοι, μπουρίνια, αλλά θα σημειωθεί και η πρώτη απότομη πτώση της θερμοκρασίας που, ενδεχομένως, να φέρει και χιόνια.

*Δεκέμβριος σαν… άνοιξη

Ο πρώτος μήνας του χειμώνα θα είναι πολύ πιο ήπιος από τους προηγούμενους του φθινοπώρου, με τις γιορτές των Χριστουγέννων να γίνονται με ήπιο καιρό.

*Πρωτοχρονιά με ήλιο

Χωρίς κανένα σύννεφο και με ήπιο καιρό θα μπει ο νέος χρόνος, όπως δείχνουν τα μερομήνια. Από τις 11 του μηνός ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή αύξηση του αέρα και ίσως παρατηρηθούν βροχές, που θα διαρκέσουν μέχρι και το τέλος του ίδιου μήνα.

*Τα πρώτα χιόνια

Μόλις τον δεύτερο μήνα του χρόνου αναμένεται να πέσουν οι πρώτες νιφάδες χιονιού στην Ελλάδα. Μπορεί η πρώτη εβδομάδα να κυλήσει με ήπιο καιρό, ωστόσο το σκηνικό θα αλλάξει και θα επέλθει σημαντική πτώση της θερμοκρασία και έντονο κρύο που αναμένεται να ρίξει και τα πρώτα χιόνια στα μέσα του μηνός. Από τις 25 του Φλεβάρη ο καιρός θα είναι άστατος, με κρύο, πτώση θερμοκρασίας, αέρα και πολλά μπουρίνια.


 
 

*Μάρτης… γδάρτης

Στο ίδιο κύμα με τον Φεβρουάριο θα κυλήσει και ο Μάρτιος. Από την 1 έως και τις 4 του μηνός θα παρατηρηθεί αστάθεια με έντονο κρύο, πτώση της θερμοκρασίας, αέρα και μπουρίνια. Από τις 5 έως και το τέλος, η θερμοκρασία θα πέσει ακόμη περισσότερο με ολόκληρη τη χώρα να «ντύνεται στα λευκά» στα μέσα της άνοιξης. Ακόμη, κατά το ίδιο διάστημα αναμένονται βροχές και καταιγίδες.

*«Αίνιγμα» ο Απρίλιος

Οι πυρκαγιές που έκαψαν την Ελλάδα στις αρχές του Αυγούστου θόλωσαν το τοπίο για το πώς θα κυμανθεί ο Απρίλιος. Με επιφύλαξη, ο Απρίλιος θα σημειώσει άνοδο της θερμοκρασίας, τουλάχιστον, κατά το τελευταίο δεκαήμερο με ισχυρούς, όμως, ανέμους.

*Μάιος με βροχές και αέρα

Η ίδια επιφύλαξη παραμένει και κατά τον τελευταίο μήνα της άνοιξης. Κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε ημερών ίσως σημειωθούν βροχές, ενώ στο επόμενο δεκαήμερο θα επικρατήσουν σφοδροί άνεμοι και μπουρίνια, αφήνοντας ένα περιθώριο για τις τελευταίες καταιγίδες της άνοιξης. Για περίπου μία εβδομάδα ο καιρός θα παρουσιάσει μία βελτίωση, ενώ στη συνέχει θα χαλάσει και πάλι με βροχές και έντονο αέρα.

*Μπήκε καλοκαίρι

Και επίσημα θα μπει το καλοκαίρι από τον Ιούνιο. Ο καιρός από τις πρώτες ημέρες θα είναι ζεστός με δείγματα ανέμων που θα συνεχιστούν μέχρι και το τέλος του μήνα. Από τις 21 έως και τις 30 Ιουνίου ενδεχομένως να φανούν και βροχές.

*Ιούλιος και μπουρίνια

Βροχερός, μουντός και με καταιγίδες θα είναι ο Ιούλιος. Από την πρώτη κιόλας ημέρα μέχρι και τα μέσα του μήνα θα επικρατήσουν φαινόμενα κακοκαιρίας, με σφοδρούς ανέμους και γενική αστάθεια.

*Αύγουστος στη… μέση

Οι πρώτες ημέρες του Αυγούστου θα συνεχίσουν το μοτίβο του Ιουλίου με τις βροχές και τον αέρα να επικρατεί ενώ από τις 6 έως και τις 13 το σκηνικό θα αλλάξει, φέρνοντας και πάλι τη ζέστη.

Ο Νίκος Βογιατζής επί 23 ολόκληρα χρόνια διαβάζει τον καιρό του Αυγούστου από το παρατηρητήριό του στον Αγ. Γεώργιο Νηλείας

taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου