ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Δακτυλιώθηκαν 300 πουλιά, από 26 διαφορετικά είδη, στο Δέλτα του Νέστου - Δείτε φωτογραφίες

Περισσότερα από 300 πουλιά, από 26 διαφορετικά είδη, δακτυλίωσαν οι επιστήμονες της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου - Βιστωνίδας και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής).

Οι δακτυλιώσεις των πτηνών πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στο πλαίσιο της πράξης «Διαχειριστικές Δράσεις Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και Θάσου». Αφορούσαν κυρίως πουλιά που προέρχονταν από τα είδη Θαμνοτσιροβάκο (Sylvia communis), Θαμνοφυλλοσκόπο (Phylloscopus trochilus), Κηποτσιροβάκο (Sylvia borin), Βουνοτσιροβάκο (Sylvia curruca) και Μαυροσκούφη (Sylvia atricapilla).


 
 



Η δακτυλίωση αποτελεί μία από τις κύριες επιστημονικές μεθόδους μελέτης των πτηνών, με σκοπό την έρευνα και την προστασία τους. Η σύλληψή τους γίνεται με ειδικά δίχτυα τα οποία τοποθετούνται στις περιοχές ενδιαφέροντος. Το καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό τοποθετεί ένα δακτυλίδι, μεταλλικό ή έγχρωμο στον ταρσό (πόδι) του πτηνού, με μοναδικό κωδικό.

Αφού το προσωπικό προσδιορίσει το φύλο και την ηλικία τους και καταγράψει στοιχεία χρήσιμα για τη μελέτη τους, όπως το μήκος της φτερούγας, του ταρσού και του ράμφους τους, το λίπος τους, στη συνέχεια τα πτηνά απελευθερώνονται ξανά στο φυσικό τους περιβάλλον.



Ο μοναδικός αριθμός που είναι χαραγμένος στα δακτυλίδια παραπέμπει στο πότε ακριβώς, σε ποια περιοχή και σε ποια χώρα έγινε η δακτυλίωση. Έτσι, όταν στο μέλλον παρατηρηθούν τα δακτυλιωμένα πτηνά μπορούν να εξαχθούν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις μεταναστευτικές διαδρομές που ακολουθούν, τις τοπικές μετακινήσεις τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τη διάρκεια της ζωής τους και να προταθούν και να εφαρμοστούν στοχευμένα διαχειριστικά μέτρα για τη διατήρησή τους.



 
 

Οι δακτυλιώσεις που έγιναν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, εντάσσονται σε ένα κύκλο προγραμματισμένων δακτυλιώσεων στρουθιόμορφων και παρυδάτιων πουλιών, ο οποίος έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων/Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.



skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου