ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Για ποια προϊόντα μπήκαν πρόστιμα 2 εκατ. – Στο στόχαστρο άλλες πέντε πολυεθνικές


Παντός είδους καθαριστικά, όπως χλωρίνη, απορρυπαντικά για τα πιάτα, για τα ρούχα και σφουγγάρισμα, είδη προσωπικής υγιεινής, όπως σαμπουάν και οδοντόκρεμες και βασικά είδη νοικοκυριού για το σπίτι ήταν τα προϊόντα που μπήκαν στο στόχαστρο των υπηρεσιών ελέγχων του υπουργείου Ανάπτυξης.

Για παραπάνω από 100 κωδικούς προϊόντων των δύο μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών «ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.» και «ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE» ο έλεγχος από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) κατέληξε ότι παραβιάζεται ο νόμος του πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους, καθώς υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021. Εξ ου και η ανακοίνωση για την επιβολή προστίμου και μάλιστα το ανώτερο που προβλέπει ο νόμος, ήτοι 1.000.000 ευρώ για κάθε μια από τις δύο πολυεθνικές εταιρείες.

 
 

Εν μέσω κόντρας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού την οποία η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κατηγορεί ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, δεν έχει επιβάλλει ούτε ένα πρόστιμο το τελευταίο διάστημα σε εταιρείες τροφίμων και αντί ελέγχων κάνει ρεπορτάζ τιμών, ο Κώστας Σκρέκας στέλνει αυστηρό μήνυμα στην αγορά, λέγοντας ότι «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται χωρίς δισταγμό».

Ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε τρεις κορυφαίες επιχειρήσεις


Σημείωσε δε ότι «πρέπει όλοι να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τη δυσκολία των νοικοκυριών να έχουν πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά είδη. Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και, ιδιαίτερα του πληθωρισμού της απληστίας, είναι πρωτίστως θέμα κοινωνικής ευθύνης αλλά και διασφάλισης της συνοχής της κοινωνίας».

Το μέτωπο με τις πολυεθνικές

Το μέτωπο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με τις πολυεθνικές εταιρείες δεν φαίνεται να κλείνει εύκολα, με τον υπουργό Ανάπτυξης να επαναλαμβάνει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε τρεις κορυφαίες επιχειρήσεις (σ.σ. είχε προηγηθεί πρόστιμο 230 χιλ. ευρώ στη BIC επειδή πωλούσε σχολικά είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδους), ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι για ακόμη 5 ομίλους, που δραστηριοποιούνται τόσο στον κλάδο των βασικών καταναλωτικών αγαθών καθημερινής χρήσης όσο και στον κλάδο των τροφίμων και ποτών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΟΤ, όπως είχε αναφερθεί και σε προηγούμενο δημοσίευμα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και για τις άλλες πολυεθνικές εταιρείες που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο για παραβίαση του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους, ενώ όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές δεν έχουν σταματήσει οι έλεγχοι στον κλάδο των σούπερ μάρκετ ,αλλά σε μεγάλες και μικρότερες ελληνικές εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων.

Έρχονται κι άλλα πρόστιμα;

 
 

Όσον αφορά τις πολυεθνικές τουλάχιστον για 5 εταιρείες, οι έλεγχοι βρίσκονται στο στάδιο της αλληλογραφίας, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι της ΔΙΜΕΑ έχουν ευρήματα που θεωρούνται ενδείξεις παραβάσεων και τα έχουν θέσει υπόψη των ελεγχόμενων εταιρειών για να λάβουν εγγράφως την άποψη τους και τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική εξήγηση θα επιβληθούν πρόστιμα, επισημαίνεται.

OT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου