ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Πόσοι άνθρωποι γνωρίζουν τη συνταγή της Coca-Cola;


Η Coca-Cola είναι η μεγαλύτερη εταιρεία μη αλκοολούχων ποτών στον κόσμο και σύμφωνα με τις φήμες, τη μυστική συνταγή της τη γνωρίζουν μόνο δύο άνθρωποι στον κόσμο. Δεν τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν μαζί σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα. Όταν ένας από αυτούς πεθαίνει, ο άλλος προωθεί το μυστικό σε έναν διάδοχο.
Είναι αληθινή η ιστορία για τη μυστική συνταγή της Coca-Cola;

Εν ολίγοις, ο μύθος είναι πιθανώς μία στρατηγική μάρκετινγκ ή απλά μια υπερβολή. Μπορεί να μην είναι δημοσίως γνωστό, πόσα άτομα γνωρίζουν πραγματικά τη συνταγή, αλλά σίγουρα είναι περισσότερα από δύο. Πώς, αλλιώς η εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων θα έλεγχε την προσφορά συστατικών σε όλα τα μέρη του κόσμου και θα παρήγαγε την ακριβή ποσότητα σιροπιού που χρειάζεται;


Ο τεράστιος όγκος της Coca-Cola που παράγεται κάθε μέρα υποδηλώνει, ότι οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και οι υπεύθυνοι προμηθειών κάθε παγκόσμιου υποκαταστήματος, πιθανότατα γνωρίζουν, τι μπαίνει σε ένα ποτήρι κόκα κόλα. Είναι πιθανό, ωστόσο, να γνωρίζουν απλώς τα συστατικά του ποτού και όχι τις αναλογίες. Έτσι, το μυστικό διατηρείται κατά το ήμισυ. Επιπλέον, το προσωπικό που εργάζεται στο Λογιστήριο, στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης ή ακόμα και στο Νομικό τμήμα, μπορεί εύκολα να καταλάβει ποια μπορεί να είναι η συνταγή από τη διαδρομή των τιμολογίων.
Η διαδρομή της συνταγής

Το 1886, ο Αμερικανός φαρμακοποιός John Pemberton εφηύρε την Coca-Cola με την ελπίδα να θεραπεύσει τον εθισμό στη μορφίνη. Όταν το αλκοόλ απαγορεύτηκε, ο Pemberton αναθεώρησε τη φόρμουλα με τη βοήθεια του Frank Robinson και του Willis Venae. Έτσι, τρία άτομα γνώριζαν τη συνταγή από την αρχή. Ο Pemberton αποφάσισε τελικά να πουλήσει τη φόρμουλα σε τρεις διαφορετικές εταιρείες. Θα είχαν γίνει σίγουρα διαπραγματεύσεις, κάτι που υποδηλώνει, ότι περισσότεροι άνθρωποι γνώριζαν σε αυτό το σημείο.



Το 1891, ο Asa Candler αποφάσισε να αγοράσει τα αποκλειστικά δικαιώματα για τη συνταγή. Ακολούθησε ένας μακρύς αγώνας για την καταστροφή όλων των αντιγράφων της συνταγής που υπήρχαν, πράγμα που προκάλεσε ένα πέπλο μυστικότητας. Ωστόσο, η φόρμουλα απομνημονεύτηκε μόνο από επιλεγμένους υπαλλήλους και δεν καταγράφηκε. Η εταιρεία διατηρεί μέχρι σήμερα αυτό τον ισχυρισμό, για να διασφαλίσει, ότι όλα τα αντίγραφα που δημοσιοποιούνται κατά καιρούς, αγνοούνται αμέσως. Αυτός είναι ο λόγος, που ο θρύλος των δύο ανθρώπων εξακολουθεί να υιοθετείται από την εταιρεία.

 
 

Το 1919, ο Ernest Woodruff αγόρασε την Coca-Cola από τον Asa Candler παίρνοντας ένα δάνειο. Για να εγκριθεί το δάνειο, έβαλε τον γιο του να γράψει τη συνταγή και την έδωσε στην τράπεζα ως εγγύηση. Όταν ο Woodruff πλήρωσε το δάνειο, πήρε πίσω τη μυστική συνταγή από την τράπεζά του και την τοποθέτησε στην “Trust Company Bank” στην Ατλάντα. Ο Woodruff έπαιξε το παιχνίδι με τον θρύλο των δύο ανθρώπων στα πλαίσια της διαφήμισης.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι πιθανότατα γνωρίζουν την ακριβή συνταγή, αλλά έχουν υπογράψει μια συμφωνία μη αποκάλυψης. Έτσι, η συνταγή είναι ακόμα μυστικό.


Τι θα γινόταν αν διέρρεε η μυστική φόρμουλα της Coke;

Πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν τη συνταγή, π.χ η New Coke, και προσπάθησαν ακόμη και να ταρακουνήσουν την εταιρεία χρησιμοποιώντας φήμες. Όμως, τίποτα δεν έχει δουλέψει. Ακόμα κι αν διαρρεύσει η μυστική συνταγή ή κλαπεί, η Coca-Cola θα μπορούσε να αρνηθεί τους ισχυρισμούς και να δηλώσει ότι μόνο αυτή την έχει ακόμα – ο κόσμος σίγουρα θα τους πίστευε.

Επιπλέον, για να αναδημιουργήσει κάποιος την αρχική συνταγή, θα έπρεπε να εισάγει φύλλα κόκας στην Αμερική. Αυτά τα εισάγει μόνο η εταιρία “Stepan Co.”, η οποία επεξεργάζεται το φυτό και πουλά τα φύλλα κόκας στη “Big Pharma” και το υπόλοιπο υγρό εκχύλισμα χωρίς κοκαΐνη, στην Coca-Cola. Είναι μάλλον απίθανο, ότι ο εισαγωγέας θα εγκατέλειπε την Coca-Cola για έναν νέο ανταγωνιστή.

Συμπερασματικά, είναι αδύνατον μόνο δύο άτομα να γνωρίζουν πώς να φτιάχνουν το προϊόν. Αυτό θα ήταν «η συνταγή της καταστροφής», αν συνέβαινε ποτέ κάτι σε αυτούς και η συνταγή δεν ήταν γραμμένη κάπου. Παρόλα αυτά, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός, ότι η εξάπλωση αυτής της φήμης έχει βοηθηθεί και από διαφημιστικές καμπάνιες της Coca-Cola, που ισχυρίζονται ακριβώς αυτό. Η περιβόητη μυστικότητα είναι μια έξυπνη στρατηγική μάρκετινγκ, για μια συνταγή ανεκτίμητης αξίας.

prefer.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου