ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Βιβλιοπαρουσίαση «Το χρονικό της Σύγχρονης Τουρκίας» - Ο Μεχμέτ Ραγκίπ Ντουράν στα Γρεβενά, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη!!!

Γράφει ο Σίμος Ζαγκανίκας 
Η Ανατολία, μέσα από τις ταλαντώσεις της στο χρόνο, με επίτοκο τις συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά, αναπαράγει σε διαλεκτική σχέση με τη διενέργεια της ιστορίας της, τη δυναμική γεγονότων και προσώπων. Και είναι πράγματι ένας Τόπος που παράγει ιστορικά γεγονότα σε πύκνωση, τέτοια, που δεν την συναντάς παρά σε ελάχιστες γεωγραφικές περιοχές του ιστορικού χάρτη των πολιτισμών.

Στον ευλογημένο αυτόν Τόπο, όμως, από τις αρχές του 20ου αιώνα, έχει επικαθίσει το επιτηδευμένο καθεστώς της Τούρκο επιβολής, με την σύμφυση της θεοκρατίας και τον αλληλοδιαπλεκόμενο οικονομικό και πολιτικό έλεγχο της εξουσίας, διαμορφώνοντας αποπνικτικές συνθήκες για την ελεύθερη βούληση, την ελεύθερη σκέψη και την ελεύθερη έκφραση των πολιτών!...

Ο Ραγκίπ Ντουράν, μέσα σε μια ατμόσφαιρα μεγάλης αποδοχής, με φωνή, χωρίς εξάρσεις και ιδιαίτερους χρωματισμούς, σεμνή, ( μίλησε στα Γαλλικά), μας παρέθεσε τα γεγονότα της Τουρκικής Πολιτικής ζωής...

Διερμηνέας επικοινωνίας ήταν ο Γρεβενιώτης, εκδότης του περιοδικού «ΕΝΕΚΕΝ», Γιώργος Γιαννόπουλος, ο οποίος προσέθεσε περισσότερο ακόμη ενδιαφέρον στην εξιστόρηση του Χρονικού της Σύγχρονης Τουρκίας.

Μια εξιστόρηση, απροκάλυπτη, χωρίς το φερετζέ της υποκρισίας!... Ξεδιπλώθηκαν τα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων χρόνων και μας δόθηκε, ανάγλυφα, η εικόνα της σημερινής Τούρκο Ανατολίας!

Παραθέτουμε μερικές από τις εκφράσεις του δημοσιογράφου και συγγραφέα, Ραγκίπ Ντουράν, για να σας εισάγουμε με αμεσότητα στο οδοιπορικό του «Χρονικού».

 
 

«Οι περισσότεροι Τούρκοι πιστεύουν πως εγκατέλειψαν τις στέπες της Κεντρικής Ασίας εξαιτίας των πλημμυρών και κάποιοι άλλοι, (με βιτριολικό χιούμορ) λόγω διακοπών στην ηλεκτροδότηση».

«Οι Αρμένιοι με τη βοήθεια των Ρώσων και των Ευρωπαίων κατάσφαξαν τους Τούρκους» , άρα έχουμε τη Γενοκτονία των Τούρκων από τους Αρμένιους!...

Εκατό χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, χωρίς μια αράδα αναφοράς από την επίσημη Τουρκία! Άκρα του τάφου σιωπή!! Δεν τους συμφέρει γιατί η μνήμη λειτουργεί υπέρ των θυμάτων!

«Οι Ρωμιοί του Πόντου ήταν Ελλαδίτες και μια καλή πρωία μας αποχαιρέτησαν και επέστρεψαν στην Ελλάδα, προς μεγάλη μας στενοχώρια»!..

«Οι Τούρκοι φοβούνται ότι θα επιστρέψουν οι Αρμένιοι και θα ξαναπάρουν τη γη που τους ανήκει και οι Έλληνες θα ξαναγυρίσουν στα σπίτια που γεννήθηκαν» μια κωμική προπαγάνδα που ωστόσο είναι πολύ αποτελεσματική για την στρέβλωση της αλήθειας και για την εδραίωση του Κεμάλ στρατιωτικού κατεστημένου στην εξουσία.

«Ένας Τούρκος αξίζει όσο ο κόσμος όλος»

«Όνειρο του Τουρκούτ Οζάλ ήταν η ενοποίηση του Τουρκικού κόσμου από την Αδριατική ως τα Ουράλια…»

«Είμαστε οι ευλογημένοι από τον Αλλάχ και ως εκ τούτου οι δημιουργοί της μεγάλης αυτοκρατορίας των Οθωμανών».

«Αυτή η στρεβλωμένη ιστορία με την παράλληλη πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική υπερδομή είναι που επέτρεψε στον Ερντογάν να κερδίζει τις εκλογές από το 2002 μέχρι σήμερα».

«Η διακυβέρνηση στην Τουρκία γίνεται με προεδρικά διατάγματα, η πλειοψηφία των οποίων παραβιάζει τη συνταγματική νομιμότητα, την υφιστάμενη νομοθεσία και το ίδιο το πνεύμα των νόμων»!

Αυτή είναι, κοντολογίς, η σύγχρονη πολιτική και πολιτισμική πραγματικότητα στην Ανατολία, έτσι σχεδόν πορεύεται ο Τόπος που γέννησε και ανάθρεψε πανάρχαιους Πολιτισμούς!...

Πώς να απομυθοποιήσεις σε συνθήκες πλήρους ανελευθερίας αυτούς που, με δολοφονίες, φυλακίσεις, εξορίες, ανελευθερία, αναλφαβητισμό, πείνα, εξαθλίωση , πολυετή εθνικιστική προπαγάνδα, θρησκευτικό φονταμενταλισμό και με τον μεταφυσικό φόβο, έχουν συρράψει αυτό το ψευδές οικοδόμημα της σύγχρονης Τουρκίας?

Πώς να δημιουργηθούν συνθήκες Ελευθερίας και Δημοκρατίας, όταν τόσα χρόνια, αποδέχονται άπαντες οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, ως ισότιμους συνομιλητές, τους κατ επίφαση δημοκράτες, τους υπονομευτές των Ελευθεριών του Λαού, τους φαλκιδευτές της αλήθειας και της Ιστορίας, τους καλπονοθευτές των εκλογών της βίας και του φόβου με φυλακισμένους σχεδόν όλους τους αντιπολιτευόμενους δημοσιογράφους, που κρατούν ένα λαό σε εκφοβιστική ομηρεία και τον τροφοδοτούν με τον μιλιταριστικό εθνικισμό? Εις και ο πρώτος τούτες τις μέρες, καληώρα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας που υπερέβαλλε σε φιλοφρονήσεις και ο Υπουργός Εξωτερικών σε υποκλίσεις απέναντι στον Σουλτάνο Ερντογάν!...

 
 

Σήμερα μ αυτή την εκδήλωση φαίνεται πως αυτός ο Τόπος, ο Τόπος της πολυπολιτισμικής Ανατολίας κρυφό αναπνέει. Δεν μπόρεσαν να βουλώσουν όλους τους πόρους αυτής της τεράστιας πολιτισμικής και πολιτιστικής κληρονομίας που κρύβει μέσα στα σπλάχνα του. Ένας Τόπος που βγάζει εξιονισμένα τα μικρομόρια του τρισχιλιόχρονου πολιτισμού του! Και όποιος τυχερός τα αναπνεύσει γίνεται ψάλτης, ποιητής και δημιουργός!...

Ο Ραγκίπ Ντουράν, βρέθηκε κοντά μας, μετά από απειλές για τη ζωή του, τις φυλακίσεις και τις εξορίες, και μας μετέφερε αυτόν τον εξιονισμένο πολιτισμό! Μας μυσταγώγησε στους πόνους της γης, της πολυπολιτισμικής Ανατολίας, που συνεχίζει να δονείται και να αναπαράγει τη δυναμική γεγονότων και προσώπων. Ας ελπίσουμε πως σύντομα αυτή η φαιδρότητα που επικρατεί στην σημερινή Τουρκία δεν θα έχει βάθος στον χρόνο!....

ΥΣ. Άριστο, με απίστευτες καταγραφές το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλουγλου, που μας προϊδέασε, πριν την εξιστόρηση του Χρονικού!


Σίμος Ζαγκανίκας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου