ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Με 10 σημερινά ευρώ έκανες ζωάρα: Τόσο κόστιζε να βγεις για καφέ και ποτό με δραχμές το 1997 Και διηγώντας τα να κλαις...


Οι δραχμές από πολλούς νοσταλγούνται, κυρίως για το αποτύπωμα που άφησαν σε μια ολόκληρη εποχή,
αλλά φυσικά πολλοί κάνουν τη σύγκριση με το ευρώ, έστω κι αν δεν είναι η πιο λογική προσέγγιση.

Η ζωή ακριβαίνει, άλλοτε σταθερά και άλλοτε απότομα. Κοιτώντας τα τεφτέρια του 1999 και του 2010, μπορεί κανείς να δει τις τεράστιες διαφορές στα ποσά που πλήρωνε στην πορεία της τελευταίας 20ετίας για τις ίδιες υπηρεσίες ή προϊόντα.

Οι τιμαριθμικές αλλαγές θα ήταν σε κάποιο βαθμό αναπόφευκτες ακόμα και με τις δραχμές, αλλά οι παράμετροι είναι τόσο πολλές, που είναι αδύνατον να υπολογισθεί το κόστος ζωής επακριβώς ή και κατά προσέγγιση. Όμως, είναι δυνατή η σύγκριση σε απόλυτους αριθμούς.
Αγορά καφέ και ποτού με δραχμές

Ας πάμε, όμως, στην απλή διασκέδαση και πέρα από το πιτόγυρο που... μας πονάει.
 Για ένα ποτό σε μπαράκι έδινε κάποιος 3-4 ευρώ ή περίπου 1.500-1.600 δραχμές, ενώ σήμερα δίνει πάνω από 7,5 ευρώ ή 2.700 δραχμές.

Το ότι το καφεδάκι σκαρφάλωσε απότομα από τις 800 δραχμές στις 1.200 (3,5 ευρώ) σημαίνει ένα ευρώ «καπέλο» εν μια νυκτί ή 350 παραπάνω ευρώ το χρόνο για έναν συνταξιούχο ή έναν φοιτητή, δηλαδή άτομα με πολύ μετρημένα εισοδήματα.

Δραχμές και ευρώ



 
 
Καλύτερα με το ευρώ: Αυτή θα ήταν η ισοτιμία αν γυρίζαμε σήμερα στη δραχμή - Αδιανόητο το κόστος σε όλα τα προϊόντα

Το ευρώ αποτελεί σήμερα μια σταθερά για την χώρα μας, όσο κι αν το αμφισβητούμε, με την επιστροφή στην νοσταλγική δραχμή, που ακόμη διατηρούμε στο σπίτι μας, να είναι μια σίγουρη καταστροφή, αν πραγματοποιείτο.

Η αγοραστική δύναμη των μισθωτών θα βούλιαζε ενώ οι τιμές των προϊόντων θα εκτοξεύονταν. Το τραπεζικό σύστημα θα δεχόταν μεγάλο πλήγμα σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ το 2011.

Όπως αναφέρει το άρθρο επιστροφή στη δραχμή θα σήμαινε ότι η χώρα θα γύριζε 50 χρόνια πίσω, με δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και μεγάλη μερίδα της μεσαίας τάξης να περνά στη φτώχεια.

Προβλήματα θα υπήρχαν και με την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων ενώ η χώρα θα έμενε αποκλεισμένη από κάθε πιθανότητα δανεισμού από τις διεθνείς αγορές και θα έπρεπε να τα βγάλει πέρα με τη δική της αναιμική ανάπτυξη.

Τα οφέλη για τη βιομηχανική παραγωγή δεν θα είναι όσο μεγάλα ισχυρίζονται κάποιοι υποστηρικτές του σεναρίου δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των πρώτων υλών εισάγονται. Οφέλη θα υπήρχαν στον τουρισμό καθώς η χώρα θα καθιερωνόταν ως φτηνός προορισμός.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή θα επιστρέφαμε σύμφωνα με όλα τα σενάρια σε μία υποτιμημένη δραχμή. Στην περίπτωση υποτίμησης κατά 50% η ισοτιμία που την είχαμε αφήσει στις 340,75 δραχμές θα πήγαινε στις 511,125 δραχμές.

Όλα τα προϊόντα που σήμερα αγοράζαμε σε ευρώ θα “ξέφευγαν” αν επιστρέφαμε στο παλιό νόμισμα. Σημαντικός παράγοντας εδώ είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα προϊόντα που καταναλώνουμε είναι πλέον εισαγόμενα – φαγητό, ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές και βεβαίως αυτοκίνητα.

Εκπρόσωποι της αγοράς εκτιμούν ότι η οικονομία της χώρας βασίζεται κατά 70% στις εισαγωγές και οι Έλληνες εισαγωγές θα έβρισκαν μεγάλη δυσκολία να αγοράσουν προϊόντα που διαθέτουν στην εγχώρια αγορά.



Athensmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου