Μπαχαρικά
Εκτός από γεύση στο φαγητό, τα μπαχαρικά είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Βοηθούν τον εγκέφαλο να καταπολεμήσει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και επομένως αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να βλάψει τους ιστούς.
Η διατροφολόγος αγαπά ιδιαίτερα τον κουρκουμά, τον οποίο ξεχωρίζει για την μείωση του άγχους. Λατρεύει, επίσης, το σαφράν για το οποίο επικαλείται μελέτη, η οποία εξέταζε τις επιδράσεις του συμπληρώματος σε συμπτώματα κατάθλιψης μεταξύ συμμετεχόντων με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.
Σε όλες αυτές τις δοκιμές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σαφράν μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με placebo.
Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση παράγονται συνδυάζοντας γάλα, λαχανικά ή άλλα συστατικά με μικροοργανισμούς όπως μαγιά και βακτήρια.
Αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να ενισχύσουν την υγιή λειτουργία του εντέρου και να μειώσουν το άγχος. Στον εγκέφαλο, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως την βελτίωση της μνήμης, επιβραδύνοντας τη γνωστική έκπτωση.
Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή σιδήρου. Το 2019, μια έρευνα σε περισσότερους από 13.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά μαύρη σοκολάτα είχαν 70% μειωμένο κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Η μαύρη σοκολάτα έχει επίσης άφθονα αντιοξειδωτικά, αρκεί να φροντίσετε να μην έχει πολλή ζάχαρη
Αβοκάντο
Τα αβοκάντο έχουν σχετικά υψηλές ποσότητες μαγνησίου, το οποίο είναι σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με την ανεπάρκεια του μαγνησίου. Σε ορισμένες έρευνες, που ασθενείς έλαβαν θεραπεία με 125 έως 300 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου, έδειξαν ταχεία ανάρρωση, συχνά σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί έχουν υγιή λιπαρά και έλαια που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να λειτουργεί καλά, τα οποία συνδυάζονται με βιταμίνες και μέταλλα.
Τα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά στα καρύδια φαίνεται να βοηθούν στη βελτίωση της σκέψης και της μνήμης.
Όπως συνιστά, η διατροφολόγος καλό είναι να τρώτε 1/4 φλιτζάνι την ημέρα (όχι περισσότερο — είναι εύκολο να το παρακάνετε με ξηρούς καρπούς!) ως σνακ ή να το προσθέσετε στη σαλάτα.
Φυλλώδη πράσινα
Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και φλαβονοειδή, τα οποία είναι θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν από την άνοια και τη γνωστική εξασθένηση.
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι είναι μια απίστευτη πηγή φυλλικού οξέος, μια φυσική μορφή βιταμίνης Β9 που είναι σημαντική για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Το σπανάκι, το σέσκουλο και η πικραλίδα είναι επίσης εξαιρετικές πηγές φυλλικού οξέος.
CNBC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου