Στον «αέρα» βρίσκεται το κυβερνητικό πείραμα για τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή
που – ούτως ή άλλως – έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των γιατρών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία που μιλούν για «τραγική οπισθοδρόμηση» και «πολιτική που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί το δημόσιο σύστημα Υγείας».Το σχέδιο της κυβέρνησης, που ελήφθη με αφορμή τις λίστες αναμονής (μερικές φορές και χρόνων) για τα χειρουργεία, καταγγέλλεται ότι νομιμοποιεί το φακελάκι στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά είναι και ότι είναι επικίνδυνο για τη λειτουργία του ΕΣΥ. Απορρίπτεται δε το κυβερνητικό αφήγημα ότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι μέτρο «ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, επειδή είναι φτηνότερα και άρα πιο «ανταγωνιστικά» από τον ιδιωτικό τομέα».
Στον ισχυρισμό αυτό, η Ομοσπονδία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία απαντά: «Αν ήθελε η κυβέρνηση να μειωθούν οι μακροχρόνιες λίστες αναμονής ώστε οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα στο δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν είτε στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων είτε στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, θα προσλάμβανε όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές.
Όμως δεν σκοπεύει να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες».
Στιγμιότυπο από απεργιακή κινητοποίηση γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία
Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Το ΕΣΥ χρειάζεται προσωπικό, όχι χειρουργεία επί πληρωμή
Τα απογευματινά χειρουργεία, «όχι μόνον δεν θα επιλύσουν ζητήματα, αλλά θα προκαλέσουν και νέα, τα οποία θα προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ» εκτιμά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, «σταθερή θέση του ΠΙΣ είναι η άμεση στελέχωση του ΕΣΥ με γιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσουν με επάρκεια και ποιότητα οι Κλινικές και τα Εργαστήρια και να αποτραπούν φαινόμενα κατάρρευσης γιατρών εν ώρα εργασίας και αναστροφής του κύματος παραίτησης γιατρών από το δημόσιο σύστημα υγείας».
Ο ΠΙΣ θεωρεί θεμελιώδη ανάγκη τη διατήρηση καθαρών σχέσεων ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας
Προσθέτει, ότι ήδη «έχει ξεκινήσει διαδικασία προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξουθενωτική εργασία των γιατρών του ΕΣΥ, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τα μέγιστα εβδομαδιαία όρια, καθιστώντας ανέφικτη κάθε επιπλέον επιβάρυνση με απογευματινή εργασία, πέραν της πρωινής και των εφημεριών».
«Η απόπειρα να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία των Νοσοκομείων ως ανταγωνιστές των ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων με τιμοκαταλόγους που επιβαρύνουν τους ασθενείς, κρίνουμε ότι αποτελεί ατελέσφορη πρακτική, πολλώ δε μάλλον όταν προτάσσεται ως επιχείρημα ότι αποτελεί τον τρόπο να νομιμοποιηθεί η επονείδιστη πρακτική που αποκαλείται “φακελάκι”».
«Ο ΠΙΣ θεωρεί θεμελιώδη ανάγκη τη διατήρηση καθαρών σχέσεων ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας και κυρίως ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εκπληρώνει το θεσμικό του ρόλο».
Τα απογευματινά χειρουργεία, «όχι μόνον δεν θα επιλύσουν ζητήματα, αλλά θα προκαλέσουν και νέα, εκτιμά ο ΠΙΣ
Στον αέρα η υλοποίηση του μέτρου – «Με τι γιατρούς;»
Υπό αμφισβήτηση είναι και η ίδια η υλοποίηση του εγχειρήματος. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτές και συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως αναισθησιολόγοι, οι χαμηλοί μισθοί των γιατρών, είναι μεταξύ άλλων, σοβαροί λόγοι που εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα χαρτιά, το εγχείρημα. Κάτι που επισήμανε και η -προσκείμενη στη ΝΔ- πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
«Τα απογευματινά χειρουργεία θα είναι δύσκολο να λειτουργήσουν»
Η κ. Παγώνη επανέλαβε και σήμερα μέσω του MEGA, ότι δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και τα πρωινά και απογευματινά χειρουργεία:
«Επειδή το προσωπικό δεν είναι μεγάλο σε αριθμό και δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες προσλήψεις τα απογευματινά χειρουργεία θα είναι δύσκολο να λειτουργήσουν, γιατί δεν επαρκούν σε αριθμό οι νοσηλευτές και οι αναισθησιολόγοι».
Στο ερώτημα που τίθεται «θα χειρουργούν οι γιατροί από το πρωί μέχρι το βράδυ;» η κα Παγώνη είπε: «Αυτοί που χειρουργούν το πρωί, δεν θα χειρουργούν το απόγευμα και το αντίστροφο. Θα υπάρχει rotation».
Κωφεύει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, κωφεύει και δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου. «Δεν προσδοκώ η μεταρρύθμιση αυτή να δουλέψει αμέσως, θα χρειαστεί κάποιο διάστημα», είπε ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως «τα απογευματινά χειρουργεία ορίζονται σε επίπεδο κλινικής. Η κάθε κλινική δεν έχει έναν χειρουργό ούτε έναν αναισθησιολόγο, έχει μια ομάδα χειρουργών και μια ομάδα αναισθησιολόγων. Αυτές οι κλινικές που θα αποφασίσουν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, για να μοιράζονται τις αμοιβές, θα ορίζουν και τις ομάδες τους, δεν θα βάζουν τον ίδιο γιατρό συνέχεια. Δεν πρόκειται ποτέ να παραβιάσουμε τους όρους που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ασφαλή λειτουργία ενός χειρουργείου, είναι προφανές αυτό. Αυτό θα ήταν παράνομο».
Πρόσθεσε δε, ότι «είναι πολύ περισσότερες οι κλινικές που έχουν ήδη επικοινωνήσει με το Υπουργείο Υγείας και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία, από αυτές που νομίζαμε εμείς».
Ο… τιμοκατάλογος
Η νέα πλατφόρμα της ενιαίας λίστας χειρουργείων θα τεθεί σε δημόσια χρήση σε τρεις περίπου μήνες και οι τιμές στα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία θα κυμαίνονται από 300 έως 2.000 ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, οι επεμβάσεις αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Μαρτίου, θα χρεώνονται ανάλογα με το πόσο σοβαρές είναι, ενώ οι ασθενείς θα πληρώνουν:
Για πολύ μικρή επέμβαση 300 ευρώ, για μικρή 500 ευρώ, για μεσαία 900 ευρώ, για μεγάλη 1.200 ευρώ, για βαριά 1.600 ευρώ και για εξαιρετικά βαριά 2.000 ευρώ.
Για να «χρυσώσει το χάπι», ο υπουργός είχε αναφερθεί πρόσφατα στη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν δωρεάν στα απογευματινά χειρουργεία περίπου 50.000 επεμβάσεις, για όσους πολίτες έχουν συμπληρώσει μεγάλο χρονικό διάστημα σε λίστα αναμονής. Οι επεμβάσεις αυτές θα γίνουν στο διάστημα που θα «τρέχουν» τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα έχουν ύψος 60 εκατ. ευρώ. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι θα εκτελεστούν έως τον Δεκέμβριο του 2025.
Τώρα «τι θα κάνει όποιος δεν έχει να πληρώσει;»… Μάλλον θα παραμείνει στη λίστα των τακτικών χειρουργείων περιμένοντας μάταια τη σειρά του.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου