ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Μήλο Vs αυγό: Ποιο από τα δύο κρατάει πραγματικά τον γιατρό μακριά


Ένα αυγό ή ένα μήλο την ημέρα κρατά τον γιατρό μακριά; To συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε από επιστήμονες από τη Νέα Υόρκη και την Κίνα, διαπίστωσε ότι ένα αυγό την ημέρα βοηθά τα παιδιά να μεγαλώνουν και να αναπτύσσονται ταχύτερα, βελτιώνοντας όχι μόνο το ύψος τους, αλλά και το βάρος και τη σωματική τους μάζα.

«Ένα αυγό την ημέρα βοηθά να κρατηθεί μακριά ο υποσιτισμός», δήλωσε ο καθηγητής Minchao Jin της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας Silver του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Ένα αυγό ανά σχολική ημέρα για δύο εξάμηνα οδηγεί σε σημαντική βελτίωση του ύψους και του βάρους», συμπλήρωσε.

Ωστόσο αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτό που χρόνια πιστεύαμε, ότι δηλαδή ένα μήλο την ημέρα είναι εκείνο που χρειάζεται.

Ποιο είναι λοιπόν το σωστό; Το μήλο ή το αυγό;

 
 

Η μελέτη αξιολόγησε παιδιά σε υποανάπτυκτες περιοχές της μέσης και δυτικής Κίνας, όπου ο υποσιτισμός και η καχεκτική ανάπτυξη παραμένουν έντονα. Έγιναν συγκρίσεις μεταξύ 252 παιδιών που έτρωγαν ένα αυγό την ημέρα για δύο σχολικά εξάμηνα ή για το μεγαλύτερο μέρος ενός έτους και άλλων παιδιών που δεν έτρωγαν αυγά.

Στην ομάδα θεραπείας, το ποσοστό των λιποβαρών παιδιών μειώθηκε από 9,2% σε 1,1%, ενώ το ποσοστό των πιο σοβαρά υποσιτισμένων παιδιών που ορίζονται ως «λιποβαρή» μειώθηκε από 6,4% σε μηδέν. Η καχεξία μειώθηκε επίσης.

Η καλή διατροφή κατά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ανάπτυξη, τόσο τη σωματική όσο και τη διανοητική. Αλλά τα παιδιά παρουσιάζουν επίσης σημαντικές αναπτυξιακές εξάρσεις από την ηλικία των οκτώ ετών και μετά.

«Τα μικρά παιδιά αναπτύσσονται ραγδαία, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής τους ανάπτυξης, αλλά και της νευρικής τους ανάπτυξης, οπότε το σώμα τους χρειάζεται περισσότερη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά», δήλωσε ο καθηγητής Jin.

«Το παράθυρο γι' αυτό είναι αρκετά μικρό και όταν τα παιδιά περνούν την ηλικία ανάπτυξης, πολλές λειτουργίες ρυθμίζονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στοχεύουμε σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Πρέπει να προλάβουμε το παράθυρο».


Shutterstock

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Στην Κίνα τα αυγά εκτιμώνται εδώ και αιώνες ως συμπλήρωμα διατροφής, ιδίως για τα παιδιά, τις εγκύους και άντρες και γυναίκες που δεν είναι καλά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ αντιθέτως το γάλα και το μήλο είναι η ιδανική επιλογή για σνακ, αλλά οι διατροφολόγοι λένε ότι μπορεί να κάνουμε λάθος.«Τα αυγά είναι μια φανταστική, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή που παρέχει σχεδόν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και πρωτεΐνες», δήλωσε στην Telegraph ο καθηγητής Tim Spector OBE, επιδημιολόγος και ειδικός σε θέματα διατροφής.

«Ένα αυγό κάθε μέρα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη συνολική διατροφή, ιδίως σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε τρόφιμα και η συνολική διατροφική κατάσταση είναι πιθανότερο να είναι χαμηλότερη».

Ο όρος ένα μήλο την ημέρα κρατάει τον γιατρό μακριά καταγράφηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1860. Λέγεται ότι προέρχεται από ένα παλιό ρητό της Ουαλίας που έλεγε: «Φάε ένα μήλο όταν πέφτεις για ύπνο και θα κρατήσεις τον γιατρό από το να κερδίσει το ψωμί του».

 
 

Σε σύγκριση με τα μήλα, τα αυγά έχουν τριπλάσιες θερμίδες και δεκατρείς φορές περισσότερες πρωτεΐνες. Ωστόσο, τα μήλα μπορεί να είναι ιδιαίτερα καλά για την υγεία του εντέρου, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, οι οποίες είναι ευεργετικές φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν από διάφορες ασθένειες.

Ο καθηγητής Spector δήλωσε ότι ένα μήλο την ημέρα είναι μια καλή αρχή, αλλά ότι δεν είναι αρκετό και ότι μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών είναι πολύ πιο σημαντική.

Αν οι διατροφολόγοι έπρεπε να αποφασίσουν μεταξύ μήλου, αυγών και γάλακτος, ποιο θα επέλεγαν; «Από τα τρία, θα επέλεγα τα αυγά», καταλήγει ο καθηγητής Spector.

bovary.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου