Τραγικά εξελίχθηκε η φετινή χρονιά για τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, αφού η σχεδόν παντελής έλλειψη
χιονιού είχε ως αποτέλεσμα κάποια να μην ανοίξουν καθόλου άλλα να δουλέψουν για ένα ή δύο Σαββατοκύριακα στη διάρκεια του χειμώνα και ελάχιστα, όπως ο Παρνασσός, να καταφέρουν να σώσουν την… παρτίδα.Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, προκειμένου να μειώσουν, όσο ήταν εφικτό, μέρος της οικονομικής ζημιάς, αναγκάστηκαν να ρίξουν το βάρος τους στο καφέ και το εστιατόριο του σαλέ τους καθώς και σε εναλλακτικές πρακτικές, όπως τη διοργάνωση στο χώρο τους πάρτι και διάφορων άλλων εκδηλώσεων. Ωστόσο και αυτές οι επιλογές δεν αποδείχθηκαν απολύτως αποτελεσματικές, αφού, όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών χιονοδρομικών κέντρων, Νίκος Χούντρης, οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να μπουν μέσα χιλιάδες ευρώ τη φετινή σαιζόν.
Αυτό συμβαίνει, τη στιγμή που δε διαφαίνεται από πουθενά ελπίδα να μειωθεί η τεράστια χασούρα, αφού βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Μαρτίου, δηλαδή πολύ κοντά στη λήξη της σαιζόν και τα μηνύματα από τους μετεωρολόγους για τις καιρικές συνθήκες του επόμενου διαστήματος είναι ιδιαίτερα δυσοίωνα για τους ιδιοκτήτες των χιονοδρομικών κέντρων.
Κατά τον κ. Χούντρη, η πολύ άσχημη φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ακόμα και βιωσιμότητας κάποιων επιχειρήσεων. Πολλά από τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας ανήκουν σε δήμους και άλλους δημόσιους φορείς, ωστόσο, μερίδα ανήκει σε ιδιώτες, οι οποίοι έβγαλαν τα προς το ζειν με τα έσοδα από άλλες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
«Κανένας ιδιοκτήτης χιονοδρομικού κέντρου δεν περιμένει να επιβιώσει από τους δύο μήνες που θα δουλέψει ικανοποιητικά σε ένα έτος και αν, βέβαια, η χρονιά εξελιχθεί χωρίς προβλήματα. Έτσι, φέτος, που ήταν η χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών για τον κλάδο, οι ιδιώτες επιχειρηματίες στηρίχθηκαν σε άλλες επιχειρήσεις τους. Αν και υπήρχε φέτος μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες, Κύπριους αλλά και άτομα από το εξωτερικό, για να απολαύσουν τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας, δυστυχώς, οι καιρικές συνθήκες δε βοήθησαν καθόλου. Έτσι, αναγκαστικά στράφηκαν σε χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού, για να απολαύσουν το χιόνι. Και πέρυσι δεν ξεκίνησε καλά η χρονιά, λόγω έλλειψης χιονιού, όμως, στις 24 Ιανουαρίου χιόνισε και τα χιονοδρομικά κέντρα κατάφεραν να δουλέψουν για τρεις μήνες», λέει στο ethnos.gr ο κ. Χούντρης.
Το προσωπικό στους μεγάλους χαμένους
Στους μεγάλους χαμένους της φετινής χρονιάς συγκαταλέγεται το προσωπικό των χιονοδρομικών κέντρων. Πολλά άτομα σε όλη τη χώρα, τα οποία έκλεισαν δουλειά για τη χειμερινή σαιζόν και πίστευαν ότι θα έχουν σίγουρη εργασία για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, είδαν τα μεροκάματά τους να περιορίζονται σε δέκα ή και σε ακόμα λιγότερα.
«Γι’ αυτά τα παιδιά η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί, που, όχι μόνοι δεν έβγαλαν χρήματα αλλά αναγκάστηκαν και να πληρώσουν για έξοδα που σχετίζονται με τη δουλειά. Εργαζόμενοι έκλεισαν καταλύματα για ολόκληρη τη σαιζόν και πλήρωσαν ένα αντίτιμο γι’ αυτά, πλήρωσαν για τη μεταφορά των πραγμάτων τους αλλά μετά από λίγες μέρες δουλειάς ενημερώθηκαν ότι απολύονται, διότι το χιονοδρομικό κέντρο κλείνει λόγω έλλειψης χιονιού», σημειώνει ο κ. Χούντρης.
Ποια εικόνα παρουσιάζουν τα χιονοδρομικά κέντρα
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών χιονοδρομικών κέντρων, ουσιαστικά μόνο ο Παρνασσός, το Ανήλιο Ιωαννίνων και το Σέλι, στην Ημαθία, κατάφεραν να σώσουν την… παρτίδα φέτος.
Ο Παρνασσός καταγράφει μέχρι στιγμής άνοδο στα εισιτήρια των επισκεπτών κατά περίπου 15% σε σχέση με πέρυσι. Μπορεί το χιόνι να μην είχε την ποιότητα που θα ήθελαν οι σκιέρ, ωστόσο, γέμισε οριακά τις πίστες, με αποτέλεσμα να μπορούν να το απολαύσουν οι επισκέπτες.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα χιονοδρομικά κέντρα, η κατάσταση έχει ως εξής:
Η Βασιλίτσα Γρεβενών και το Καϊμάκτσαλαν είδαν κόσμο μόνο για κάποια Σαββατοκύριακα, ενώ τα Καλάβρυτα και ο Λαϊλιάς Σερρών δούλεψαν μόνο ένα Σαββατοκύριακο. Μόνο ένα καλό Σαββατοκύριακο είχε το Καρπενήσι, ενώ δε λειτούργησαν καθόλου η Ζήρια, στην Κορινθία, το Μαίναλο, στην Αρκαδία και το Φαλακρό, στη Δράμα.
Πολύ χαμηλότερη του αναμενόμενου ήταν η κίνηση στο Ελατοχώρι Πιερίας, ενώ το Πήλιο δούλεψε μόνο τέσσερα Σαββατοκύριακα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου