Το όνομα προήλθε από τις λέξεις oat (=βρώμη) και τη λέξη Ozempic, το γνωστό πλέον φάρμακο για το διαβήτη που παράλληλα προκαλεί μεγάλη απώλεια βάρους σε υπέρβαρα άτομα.
Πρόκειται για ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από μισό φλιτζάνι βρώμη, ένα φλιτζάνι νερό, χυμό από λάιμ και λίγη κανέλα.
Έχει προκαλέσει εντούτοις τις ενστάσεις των διατροφολόγων, καθώς πρόκειται για ένα
ρόφημα, που ναι μεν είναι χαμηλό σε θερμίδες και μπορεί να προκαλέσει το αίσθημα του
κορεσμού, όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο και
παράλληλα μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές.
Υπενθυμίζεται πως το Ozempic περιέχει τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, που είναι αγωνιστής των υποδοχέων του πεπτιδίου GLP1 (μια ορμόνη που παράγεται στο έντερο).
Δρα με τον ίδιο τρόπο όπως το πεπτίδιο GLP-1 αυξάνοντας την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται από το πάγκρεας μετά τη λήψη τροφής. Αυτό συντελεί στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Οι τροφές που μας... χορταίνουν
Υπάρχουν ωστόσο τροφές που μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερες ώρες, ελέγχοντας τα επίπεδα του σακχάρου.
Όσπρια
Τα όσπρια, κυρίως φακές και φασόλια, περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και σχετικά λίγες θερμίδες. Περιέχουν επίσης διαλυτές φυτικές ίνες, που απορροφούν το νερό και βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος, καθώς και της χοληστερόλης.
Οι διαλυτές ίνες αυξάνουν την έκκριση της ορμόνης GLP-1 στο έντερο, την ίδια ένωση που
ενεργοποιεί το Ozempic, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα.
Μήλο
Τα φρούτα είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό, που σημαίνει
ότι καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο στομάχι μας και έτσι να νιώθουμε πιο χορτάτοι.
Τα μήλα ειδικότερα έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, χωρίς να είναι τόσο γλυκά.
Αγκινάρα, μπρόκολο και καρότο
Όπως τα φρούτα, έτσι και τα λαχανικά είναι μια πολύ επιλογή για να μας κρατούν χορτάτους με λίγες θερμίδες. Περιέχουν βιταμίνες, φυτικές ίνες και νερό, και ελάχιστα σάκχαρα.
Οι αγκινάρες, το μπρόκολο και τα καρότα είναι μερικά από τα πιο χορταστικά λαχανικά, καθώς περιέχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτικών ινών και νερού.
Αυγό
Τα αυγά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη προάγουν τον κορεσμό. Έρευνες έχουν δείξει πως η πρωτεΐνη του αυγού μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αύξηση του κορεσμού και για περισσότερο διάστημα, σε σχέση με τις πρωτεΐνες σιταριού.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι ολιγοθερμιδική τροφή με σχετικά μικρή ποσότητα λιπαρών (ειδικότερα τα μη στραγγισμένα γιαούρτια). Βοηθάει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς τα ένζυμα που περιέχει διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των τροφών.
Επίσης τα ζωντανά και ενεργά βακτήρια ασκούν θετική επίδραση στη χλωρίδα του
εντέρου και στην παραγωγή αντισωμάτων.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου