VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

"Ανθρακες ο θησαυρός" σε νέα αναζήτηση σε χωριό των Γρεβενών


Για μία ακόμη φορά, (ίσως ήταν η τέταρτη), η αναζήτηση θησαυρού σε χωριό τον Γρεβενών αποδείχθηκε "άνθρακας". Μπορεί οι ενδιαφερόμενοι "κυνηγοί θησαυρού" να έθεσαν σήμερα σε εφαρμογή, ένα πιο ισχυρό πλάνο, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα σκαπτικά μέσα, πιο σύγχρονους ανιχνευτές χρυσού, αλλά...

Ψάχνουν χρυσές λίρες από την Κατοχή. Αναζητούν να εντοπίσουν τα σεντούκια με τις χρυσές λίρες παλαιάς κοπής που έκρυψαν οι αντάρτες. Πρόκειται για τις χρυσές λίρες που πετούσαν οι Βρετανοί στους αγωνιστές για να ενισχύσουν την Ελλληνική Αντίσταση. Πολλά όμως από τα σακιά δεν έβρισκαν τον στόχο και χάνονται με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι χρυσοθήρες να τα αναζητούν.


 
 
Πληροφορίες του ΑΕΤΟΥ , αναφέρουν πως οι συγκεκριμένοι "κυνηγοί" δεν θα τα εγκαταλείψουν και θα επανέλθουν,  με νέα αναζήτηση, υπό την επίβλεψη Εφορίας, Αρχαιολογίας, Δασαρχείου κτλ.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο ιδιώτης, "κυνηγός" ,  καταδείκτης όπως αποκαλείται, έχει εκμισθώσει  μηχάνημα για να εκτελέσει την εκσκαφή. Τα έξοδα είναι δικά του, ενώ δε συμμετέχει το κράτος. Από την άλλη, το κράτος δικαιούνται 50% από τα ανευρεθέντα και το υπόλοιπο 50% αυτός που κάνει την ανασκαφή.

Η επιτροπή συμμετέχει στις ανασκαφικές εργασίες αμισθί και η μόνη υποχρέωση που έχει είναι να καταμετρήσει τον θησαυρό σε περίπτωση ανεύρεσης του επί τόπου και να τον παραδώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία παίρνει ολόκληρο το θησαυρό.

Αν τυχόν ο θησαυρός υπερβαίνει την 100αετία, τότε προστατεύεται από το νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων και πάει στην αρχαιολογική υπηρεσία.

 
 

Ο καταδείκτης υποχρεούται όταν ολοκληρώσει τις εργασίες, να αποκαταστήσει πλήρως τον χώρο και να τον επαναφέρει στην αρχική του μορφή. 
Να σημειωθεί ότι οι σημερινές  εκσκαφές,  έγιναν σε βάθος μεγαλύτερο των 5 μέτρων.

1 σχόλιο: