Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Γιατί θερίζει ο καρκίνος του παχέος εντέρου στις ηλικίες κάτω των 50 ετών - Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε



Τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα ενοχοποιούν τη "δυτική διατροφή" για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.Οι επιστήμονες ίσως δίνουν απάντηση στο ερώτημα γιατί αυξάνονται τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεότερες ηλικίες, κάτω των 50 ετών, όπου κατά κανόνα ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος δεν έχει ξεκινήσει.


Τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα ενοχοποιούν τη "δυτική διατροφή", δηλαδή τη διατροφή που είναι πλούσια σε ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα και φτωχή σε φυτικές ίνες.


Ερευνητές του από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο λένε ότι η "δυτική διατροφή" μπορεί να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία των βακτηρίων στο γαστρεντερικό σύστημα, οδηγώντας σε φλεγμονή που γερνά τα κύτταρα πιο γρήγορα και τα κάνει πιο ευάλωτα στον καρκίνο.


Τα ευρήματά τους παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με πρώιμη έναρξη καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν βιολογικά 15 χρόνια μεγαλύτερα κατά μέσο όρο σε σχέση με τη χρονολογική τους ηλικία. Σημειώνεται πως η βιολογική ηλικία καθορίζεται από τη γενετική, τις περιβαλλοντικές εκθέσεις και τον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή, η άσκηση και οι συνήθειες ύπνου, ενώ η χρονολογική ηλικία αναφέρεται στον αριθμό των ετών που έχει ζήσει ένα άτομο.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι νεότεροι ασθενείς που ακολουθούσαν μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες και υψηλή σε ζάχαρη, παρήγαν ένα είδος βακτηρίου που ονομάζεται Fusobacterium, το οποίο αυξάνει τη φλεγμονή στο έντερο.

Στον αντίποδα, η υψηλή πρόσληψη διαιτητικών ινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου και του ορθού. Οι φυτικές ίνες θεωρείται ότι "τρέφουν" υγιή βακτήρια του εντέρου, με τους ειδικούς να προτείνουν ότι φρούτα όπως τα πορτοκάλια και τα μήλα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Μεγάλη αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου

Πρόσφατη έρευνα είχε δείξει δραματική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου στις ΗΠΑ, ιδίως στα παιδιά και τους έφηβους. Μεταξύ του 1999 και του 2020 το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 500% στα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, κατά 333% στους έφηβους ηλικίας 15-19 ετών και κατά 185% στους νέους ενήλικες ηλικίας 20-24 ετών.

 
 

Το 2020 0,6 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών ανά 100.000 πληθυσμού διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με 0,1 ανά 100.000 το 1999. Οι διαγνώσεις στους έφηβους 15-19 ετών αυξήθηκαν από 0,3 σε 1,3 ανά 100.000 και στους νέους ενήλικες 20-24 ετών από 0,7 σε 2 ανά 100.000.

Κλιμάκωση διαπιστώθηκε επίσης στις μεγαλύτερες ηλικίες, με τα ποσοστά να αυξάνονται κατά 71% στις ηλικίες 30-34 ετών, κατά 58% στις ηλικίες 35-39 ετών και κατά 37% στις ηλικίες 40-44 ετών. Η τελευταία ηλικιακή ομάδα μπορεί να είχε τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση, ωστόσο είχε το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου φθάνοντας τα 20 περιστατικά ανά 100.000 άτομα το 2020.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί πλέον τον τρίτο συχνότερο καρκίνο στους άνδρες και το δεύτερο στις γυναίκες, ενώ παράλληλα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο και για τα δύο φύλα. Υπολογίζεται ότι από καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού καταγράφονται παγκοσμίως 935 χιλιάδες θάνατοι ετησίως, που μπορεί να φτάσουν σε 1.1 εκατομμύρια το 2030.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου