VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Έρχονται διορθώσεις στη φορολόγηση των επαγγελματιών - Τι εξετάζεται




Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα φορολογήθηκαν ένας στους δυο ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν υποβάλει ήδη τη δήλωση τους. Μάλιστα, ελάχιστοι έχουν αμφισβητήσει το νέο τρόπο φορολόγησης καθώς ο έλεγχος μπορεί να φθάσει σε βάθος πενταετίας. 

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε χθες (συνέντευξη ALPHA) ανοιχτό παράθυρο για βελτιώσεις, χωρίς να αλλάζει ο πυρήνας της μεταρρύθμισης. "Καταλαβαίνω την αντίδραση και το αίσθημα της αδικίας, αλλά το τεκμήριο είναι μαχητό" ανέφερε ο πρωθυπουργός για να σημειώσει πως "δεν θα κάνουμε πίσω στη μεταρρύθμιση", ίσως γίνουν κάποιες βελτιώσεις αλλά ο πυρήνας δεν θα αλλάξει. "Να κρατήσετε ότι θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφωρες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα στην πορεία. Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει", ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. 
 Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το νέο σύστημα φορολόγησης θα επαναξιολογηθεί όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αδικίες θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Δεν αποκλείεται να αλλάξει το πλαίσιο για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος

Στοιχεία δηλώσεων

Τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης από τις 75.166 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους δείχνουν τα εξής:

- Το 50,47% των επαγγελματιών ή 37.943 φορολογούμενοι εμπίπτουν στο τεκμήριο εισοδήματος. Δηλαδή τα φορολογητέα εισοδήματα που δήλωσαν είναι χαμηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα με αποτέλεσμα να φορολογηθούν με βάση το τεκμήριο και να καλούνται να πληρώσουν αυξημένα ποσά φόρου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό συμβαίνει παρά τη μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος

- Από τους φορολογούμενους στους οποίους ενεργοποιήθηκε το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα (από 10.920 έως 14.196 ευρώ) μόλις 255 εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού τρόπου υπολογισμού. Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 255 προθέσεις αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμηρίου εισοδήματος και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 24 περιπτώσεις. "Δηλαδή αν μετρήσουμε τους επαγγελματίες που "πιάνει” το τεκμήριο έχουμε προθέσεις αμφισβήτησης από το 0,6 % των επαγγελματιών και ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις από το 0,6 τοις χιλίοις".


Αποφεύγουν τον έλεγχο

 
 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επαγγελματίες δεν επιλέγουν τον έλεγχο, ο οποίος μπορεί να φθάσει σε βάθος πενταετίας, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση καθώς και για τις δαπάνες διαβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο. 
Αρχικά ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει στην εμπρόθεσμη δήλωσή του ότι επιθυμεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος) προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού, με την υποβολή εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εκδίδεται πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

- Ο φορολογούμενος υποχρεούται το αργότερο εντός προθεσμίας εξήντα ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο αναφορικά με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.

- Σχεδόν οι μισοί επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δύο στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα πολύ πάνω από τις 10.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι επαγγελματίες την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουνίου θα καταθέσουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή με αίτηση ακύρωσης της απόφασης της ΑΑΔΕ (Α1055/2024), που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου και η οποία αποτελεί την πρώτη χρονικά μετά την ψήφιση του νόμου κανονιστική και διοικητικά προσβλητέα πράξη εφαρμογής του.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου