VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Ποια διατροφή προστατεύει από τον καρκίνο του πνεύμονα, ειδικά τους καπνιστές - Ο ρόλος των λιπαρών

'Ερευνα δείχνει πως οι δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λίπη συσχετίστηκαν με 35% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα γενικά και διπλάσιο κίνδυνο μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα

Η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου έχει ερευνηθεί πολύ και είναι γνωστή. Πλέον οι ερευνητές προχωρούν παραπέρα στην έρευνα, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα είδη διατροφής, αλλά και τύπους καρκίνου.


Ερευνητές από την Κίνα ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 98.000 ατόμων που συμμετείχαν σε μια μελέτη καρκίνου στις ΗΠΑ και διαπίστωσαν πως υπάρχει 24%
χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα που είχαν λιγότερες ποσότητες λίπους στη διατροφή τους. Ο κίνδυνος ήταν ακόμη χαμηλότερος στους καπνιστές, φτάνοντας το 29%.


Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο The Journal of Nutrition, Health and Aging. Οι ερευνητές βρήκαν πως οι δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λίπη συσχετίστηκαν με 35% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα γενικά, και διπλάσιο κίνδυνο μικροκυτταρικού
καρκίνου του πνεύμονα (ο μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα είναι μια μορφή καρκίνου του πνεύμονα που παρατηρείται όταν τα φυσιολογικά κύτταρα του πνεύμονα μετατρέπονται σε παθολογικά και πολλαπλασιάζονται αυτόνομα και ανεξέλεγκτα).

Τα ιατρικά ιστορικά των συμμετεχόντων που συλλέχθηκαν περιλάμβαναν πληροφορίες για τη διατροφή τους μέσω ενός ερωτηματολογίου που ανέφερε την κατανάλωση θερμίδων, τα μακροθρεπτικά συστατικά και την ποσότητα τροφής που κατανάλωναν από διαφορετικά μέρη της διατροφικής πυραμίδας, όπως φρούτα και λαχανικά, άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά και πρόσθετα σάκχαρα.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 65 ετών κατά την παρακολούθηση. Οι ερευνητές διασταύρωσαν αυτά τα δεδομένα με δεδομένα που συλλέχθηκαν για τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, τη σταδιοποίηση και τον τύπο του.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα. Αυτή ήταν πιο έντονη για τους καπνιστές και οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.

 
 

Οι ασθένειες των πνευμόνων και ο καρκίνος έχουν συνδεθεί κυρίως με το κάπνισμα, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει το ρόλο των λιπαρών στη διατροφή.


Οι συγγραφείς της μελέτης πρότειναν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη σύσταση για μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στους καπνιστές, τονίζοντας ότι τα κορεσμένα λίπη συνδέονται ιδιαίτερα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, σε αντίθεση με τα πολυακόρεστα ή μονοακόρεστα λιπαρά.


Ελπίδες για νέο φάρμακο κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Την ίδια ώρα, ελπιδοφόρα ήταν τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές ενός νέου φαρμάκου κατά του καρκίνου του πνεύμονα, το οποίο σταμάτησε την εξέλιξη της νόσου στο 60% των ασθενών που διαγνώστηκαν με αυτή.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (60%) που διαγνώστηκαν με προχωρημένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα και έλαβαν λορλατινίμπη παρέμεναν στην ζωή πέντε χρόνια αργότερα, χωρίς εξέλιξη της νόσου τους. Το αντίστοιχο ποσοστό σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ένα τυπικό φάρμακο (κριζοτινίμπη), ήταν μόλις 8%.

 thetoc.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου