Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Τι να τρώμε στα 40 για να έχουμε καλή υγεία στα 70 - Τι έδειξε νέα έρευνα



Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής στα 60 και στα 70 μας χρόνια μπορεί να μας βοηθήσει στην αποτροπή της γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία.
Το τι τρώμε όταν είμαστε νεότεροι μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας καθώς μεγαλώνουμε, σύμφωνα με νέα έρευνα. Μετά την ηλικία των 65 ετών, η γνωστική μας απόδοση αρχίζει συχνά να μειώνεται.


Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής στα 60 και στα 70 μας χρόνια μπορεί να μας βοηθήσει στην αποτροπή αυτής της γνωστικής έκπτωσης (ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα πρώιμα προβλήματα μνήμης και σκέψης) που σχετίζεται με την ηλικία, αλλά υπήρξαν λίγες μελέτες για το πώς οι διατροφικές μας συνήθειες καθ όλη τη διάρκεια της ζωής μας επηρεάζουν τη γνωστική γήρανση.



 
 
Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από περισσότερα από 3.000 άτομα για σχεδόν επτά δεκαετίες για να προσδιορίσουν πώς οι διατροφικές συνήθειες σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου μπορούν να επηρεάσουν τις γνωστικές του ικανότητες αργότερα στη ζωή του.


Στην ανάλυση, η ομάδα βρήκε σαφή συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και της γνωστικής ικανότητας στη μετέπειτα ζωή. Για παράδειγμα, μόνο το 8% όσων έκαναν δίαιτες χαμηλής ποιότητας διατήρησαν υψηλές γνωστικές ικανότητες μέχρι τα 70 τους, ενώ μόνο το 7% εκείνων με δίαιτες υψηλής ποιότητας παρουσίασαν σημαντική μείωση στη γνωστική ικανότητα σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους.

"Αυτά τα αρχικά ευρήματα υποστηρίζουν γενικά τις τρέχουσες οδηγίες, ότι δηλαδή είναι σημαντικό να καθιερωθούν υγιεινά διατροφικά πρότυπα νωρίς στη ζωή, προκειμένου να υποστηριχθεί και να διατηρηθεί η υγεία σε όλη τη ζωή", ανέφερε σε δήλωσή της η Kelly Cara, απόφοιτος Επιστημών Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts.

"Τα ευρήματά μας παρέχουν επίσης νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι βελτιώσεις στα διατροφικά πρότυπα μέχρι τη μέση ηλικία μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική απόδοση", συμπλήρωσε.

Οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από αυτές τις συσχετίσεις είναι ασαφείς, αλλά οι ερευνητές λένε ότι η υγιεινή διατροφή —ιδιαίτερα μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές, σε αντιοξειδωτικά και ακόρεστα λιπαρά— μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου.

Παλιότερη αμερικανική έρευνα είχε δείξει πως οι 40άρηδες και 50άρηδες που τρώνε συχνά φαγητά και κυρίως ψάρια με πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, σαρδέλες, μπακαλιάρο, ρέγκα, τόνο κ.α., μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει κάτι ανάλογο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά η νέα έρευνα εστίασε σε νεότερους, δείχνοντας ότι και αυτοί έχουν να ωφεληθούν.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες τέτοιες τροφές που τους επέτρεπαν να έχουν μεγαλύτερα επίπεδα ωμέγα-3 στον οργανισμό τους είχαν επίσης κατά μέσο όρο καλύτερες
επιδόσεις στα γνωστικά τεστ, καθώς και μεγαλύτερο μέσο όγκο του ιπποκάμπου, της ζωτικής εγκεφαλικής περιοχής που παίζει ρόλο-κλειδί στη μάθηση και στη μνήμη. Την χειρότερη εικόνα τόσο στα τεστ όσο και στον ιππόκαμπο είχαν όσοι έκαναν από πολύ μικρή έως μηδαμινή κατανάλωση ωμέγα-3.

Ομοίως, η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε τροφές, όπως τα θαλασσινά, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό  BMC Medicine . 
Όπως προέκυψε, τα άτομα με μεγαλύτερη τήρηση της μεσογειακής διατροφής, είχαν έως και 23% χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια σε σχέση με όσους καταναλώνουν λιγότερο συχνά μεσογειακές τροφές.

 thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου