VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Καρκίνος του δέρματος: 5 sos από τους δερματολόγους που μπορούν να σώσουν τη ζωή μας

Τι πρέπει να προσέχουμε για να είμαστε προστατευμένοι
O καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αν και είναι πιο συχνός σε περιοχές που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και τα χέρια.


Υπάρχουν τρεις τύποι καρκίνου του δέρματος:


-Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Είναι ο πιο κοινός και λιγότερο επικίνδυνος τύπος καρκίνου του δέρματος. Αναπτύσσεται στα βασικά κύτταρα του δέρματος και συνήθως δεν εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος.


-Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα: Αναπτύσσεται στα επιφανειακά κύτταρα του δέρματος και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Εμφανίζεται ως μια σκληρή, κόκκινη κηλίδα που μπορεί να αιμορραγεί ή να δημιουργεί έλκος.

-Μελάνωμα: Είναι ο πιο σοβαρός τύπος καρκίνου του δέρματος και αναπτύσσεται στα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη. Μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε άλλα μέρη του σώματος και είναι πιο θανατηφόρο από τους άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος. Το μελάνωμα εμφανίζεται συχνά ως μια νέα ή αλλαγμένη ελιά που έχει ακανόνιστο σχήμα και χρώμα.



 
 

Τα sos των δερματολόγων

1. Μπορεί να εμφανίσουμε καρκίνο του δέρματος κάτω από τα νύχια.

Τα νύχια εξακολουθούν να είναι μια περιοχή όπου ο καρκίνος συχνά μένει απαρατήρητος. Το πρόβλημα είναι ότι μοιάζει πολύ με μώλωπες ή μυκητιασική λοίμωξη και πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι θα μπορούσε να είναι κάτι πιο σοβαρό. Για το λόγο αυτό, ο καρκίνος που σχηματίζεται κάτω από το νύχι μπορεί να έχει πολύ κακή πρόγνωση.

2. Ακόμη και μόνο μια συνεδρία σολάριουμ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μελανώματος.

Το μαύρισμα σε εσωτερικούς χώρους περιλαμβάνει συνήθως συγκεντρωμένη ακτινοβολία UVA, η οποία αυξάνει συγκεκριμένα τον κίνδυνο μελανώματος.

3. Πληγές ή κοψίματα που δεν επουλώνονται μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του δέρματος.

Οι δερματικές βλάβες που αιμορραγούν ή δεν επουλώνονται με την πάροδο του χρόνου δεν είναι ποτέ φυσιολογικές και μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη για πιθανό καρκίνο του δέρματος.

4. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως έκζεμα ή ψωρίαση.

Ειδικά στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να μοιάζει με καλοήθεις δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση. Δυστυχώς, αυτή η ομοιότητα μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη ή καθυστερημένη διάγνωση.

7. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους τόνους δέρματος.

Ενώ τα άτομα με πιο ανοιχτόχρωμους τύπους δέρματος είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος, όλοι κινδυνεύουν.


Τι πρέπει να προσέχουμε για να είμαστε προστατευμένοι

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος περιλαμβάνουν:

- Υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία: Η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) από τον ήλιο ή τις τεχνητές πηγές (π.χ., σολάριουμ) αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

- Ανοιχτόχρωμο δέρμα: Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και μπλε ή πράσινα μάτια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

- Ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων: Επαναλαμβανόμενα ηλιακά εγκαύματα, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία, αυξάνουν τον κίνδυνο.

- Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος: Τα άτομα με συγγενείς που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του δέρματος έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

- Ηλικία: Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία, καθώς η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία συσσωρεύεται με την πάροδο των ετών.


 thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου