Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Δεινή ιστιοπλόος η βασίλισσα Σοφία: Η συμμετοχή στην Ολυμπιάδα της Ρώμης με τα χρώματα της Ελλάδας - Γιατί δεν της έδωσαν μετάλλιο

Η δυναμική βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας συμμετείχε στο πλήρωμα όπου ήταν μόνο άνδρες - Γιατί την υπονόμευσαν την τελευταία στιγμή.
Το 1960 ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και οι Γιώργος Ζαΐμης- Οδυσσέας Εσκιτζόγλου έφεραν στην Ελλάδα το πρώτο της ολυμπιακό μετάλλιο ύστερα από την διοργάνωση του 1912, όταν ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στο μήκος άνευ φοράς.


Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος που τότε ήταν ακόμα διάδοχος του θρόνου ήταν αθλητής της ιστιοπλοϊας και έλαβε μέρος στην Ολυμπιάδα της Ρώμης, ωστόσο αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως στο πλήρωμα συμμετείχε και η τότε 21χρονη αδελφή του Σοφία.

Η ολυμπιακή διάκριση του Κωνσταντίνου και της αδελφής του Σοφίας στη Ρώμη

Το 1960 ήταν η χρονιά της μεγαλύτερης επιτυχίας του Κωνσταντίνου στον αθλητισμό. Εκείνη τη χρονιά ο Κωνσταντίνος χάρισε στην Ελλάδα ένα Ολυμπιακό Μετάλλιο κερδίζοντας στην κατηγορία Ντράγκον της ιστιοπλοΐας ως πηδαλιούχος του σκάφους Νηρεύς στον Κόλπο της Νεάπολης στην Ιταλία.



 
 

Η αδελφή του Σοφία (η μετέπειτα Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας) συμμετείχε κανονικά στο πλήρωμα και η προπόνησή της υπήρξε το ίδιο εντατική με αυτήν του αδελφού της, ωστόσο λίγο πριν τους Ολυμπιακούς την υπονόμευσαν και την έβαλαν στους αναπληρωματικούς.


Τα δυο αδέρφια λάτρευαν τη θάλασσα ενώ ο πατέρας τους βασιλιάς Παύλος, ήταν αυτός που μύησε και τα τρία παιδιά του στα μυστικά της θάλασσας.


Η Σοφία, ο Κωνσταντίνος και η Ειρήνη άρχισαν να ασχολούνται με την ιστιοπλοΐα από την παιδική τους ηλικία. Μαζί με το βασιλιά Παύλο ξανοίγονταν στον Σαρωνικό ψαρεύοντας με το σκάφος τους.


Ο βασιλιάς Παύλος πήρε ως δάσκαλο έναν από τους καλύτερους ιστιοπλόους της εποχής, τον Οδυσσέα Εσκιτζόγλου, ο οποίος υπηρετούσε εκείνη την εποχή στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στον Πειραιά. Μαζί με την Σοφία, ξεκίνησαν τις πρώτες τους κούρσες με σκάφη τύπου "Lightning". Στη συνέχεια, ασχολήθηκαν με τα "Ντράγκον".
Η αντικατάσταση της Σοφίας την τελευταία στιγμή

Ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ρώμης πλησίαζαν αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην αποστολή. Ο Οδυσσέας Εσκιτζόγλου έπεισε τον Κωνσταντίνο ότι η Σοφία έπρεπε να αντικατασταθεί από έναν άνδρα προκειμένου το πλήρωμα να είναι πιο δυναμικό και η πριγκίπισσα από τακτικό μέλος έγινε αναπληρωματικό. Τη θέση της πήρε ο Γιώργος Ζαΐμης.

Κατά την Τελετή Έναρξης στο "Ολύμπικο", ο Κωνσταντίνος ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής. Μαζί του παρέλασε και η Σοφία.

Η ολυμπιακή ρεγκάτα άρχισε τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου στη Νάπολι. Τη διοργάνωση παρακολουθούσε σύσσωμη η τότε βασιλική οικογένεια της Ελλάδος. Το ελληνικό σκάφος από τις πρώτες κούρσες έδειξε ότι μπορεί να βρεθεί ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και στις 7 Σεπτεμβρίου οι κούρσες των "Ντράγκον" ολοκληρώθηκαν με την ελληνική σημαία στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Στις 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο γραφικό λιμανάκι της ολυμπιακής μαρίνας η τελετή απονομής των μεταλλίων με τους ιστιοπλόους του "Νηρέα" να ανεβαίνουν στο πρώτο σκαλί του βάθρου.


Η βασίλισσα Σοφία δεν ανέβηκε στο πόντιουμ καθώς είχε δηλωθεί ως αναπληρωματικό μέλος.

Παρούσα στην τελετή απονομής, που γινόταν στο μικρό γραφικό λιμάνι της Σάντα Λουτσία στη Νάπολη, ήταν όλη η βασιλική οικογένεια, καθώς και ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζιοβάνι Γκρόνκι.

Κατά την επιστροφή του στην Αθήνα, ο Κωνσταντίνος έτυχε λαμπρής δημόσιας υποδοχής.



thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου