Η αύξηση της τιμής χονδρικής του ρεύματος στα 98,89 ευρώ (σ.σ τελευταία στιγμή γλιτώσαμε το κατοστάρικο καθώς έπεσαν οι τιμές το Σαββατοκύριακο λόγω μειωμένης ζήτησης και αυξημένης παραγωγής από ΑΠΕ) θα αποτυπωθεί στα πράσινα τιμολόγια υπό μορφή αυξήσεων και το μόνο που περιμένουμε είναι αν οι πάροχοι μέσω της εκπτωτικής τους πολιτικής θα αποφασίσουν να αλλάξουν το αποτέλεσμα του "μαθηματικού τύπου" ο οποίος και παράγει την τελική τιμή για το πράσινο τιμολόγιο.
Αν πάμε με τα ίδια ποσοστά έκπτωσης που είχαμε και τον Ιούνιο, θα δούμε την ΔΕΗ θα ανεβάζει την τιμή περίπου κατά 5% στις μικρές καταναλώσεις (από τα 11,89 στα 12,43 λεπτά) και κατά 4% για τις μεγαλύτερες (από τα 12,6 στα 13,1 λεπτά) ενώ το νυχτερινό τιμολόγιο από τα 10 λεπτά θα πάει στα 10,5 λεπτά. Από εκεί και πέρα, στους ανταγωνιστές του βασικού παρόχου θα δούμε -αν δεν αλλάξουν οι τιμολογιακές πολιτικές- αυξήσεις οι οποίες θα φτάσουν ακόμη και 12-13%. Για παράδειγμα, τα 16,3 λεπτά του Ιουνίου θα γίνουν 18,17 λεπτά τον Ιούνιο ενώ σε άλλη περίπτωση, τα 17 λεπτά θα γίνουν 19 λεπτά. Μπορεί να μοιάζει παράδοξο όμως θα υπάρξει και πάροχος ο οποίος παρά την αύξηση της τιμής χονδρικής, θα ανακοινώσει… μείωση και μάλιστα χωρίς καμία μεταβολή στην εκπτωτική του πολιτική. Έτσι, τα 16,4 λεπτά του Ιουνίου θα γίνουν 15 λεπτά με μείωση 9%.
Με αυτά τα δεδομένα, τα πράσινα τιμολόγια του Ιουλίου αναμένεται να κυμανθούν από τα 12,5 έως και τα 19 λεπτά. Το τι θα γίνει με την τιμή χονδρικής του Ιουλίου κανείς δεν το γνωρίζει αν και ο μήνας ξεκίνησε με… άγριες διαθέσεις καθώς για την πρώτη εργάσιμη του μήνα, η χονδρική κοστίζει πάνω από 140 ευρώ. Αυτή η ανοδική τάση της χονδρικής "σπρώχνει" τους καταναλωτές και στο να κοιτάξουν τα σταθερά "μπλέ" τιμολόγια. Εκεί, θα βρουν σε αρκετούς παρόχους τιμές χαμηλότερες ακόμη και από τα 11-12 λεπτά. Θα χρειαστεί βέβαια να κάνουν δύο "θυσίες:"
Πρώτον να δεσμευτούν ότι δεν θα αλλάξουν τιμολόγιο για 6-12 μήνες (ανάλογα με το πακέτο) και δεύτερον ότι θα επωμιστούν ένα πάγιο το οποίο θα φτάνει ακόμη και στα 10 ευρώ τον μήνα. Το αν το μπλε θα αποδειχθεί πιο συμφέρον σε σχέση με το πράσινο για το επόμενο δωδεκάμηνο, είναι άγνωστο. Αυτό όμως που είναι σαφές είναι ότι από τη στιγμή που στην παρούσα συγκυρία, η ασφάλεια του σταθερού τιμολόγιου μπορεί να είναι και φθηνότερη από το ρίσκο του κυμαινόμενου πράσινου τιμολογίου, ίσως είναι σώφρων να προτιμηθεί. Καλύτερα το νοικοκυριό να γνωρίζει τι έχει να αντιμετωπίσει, παρά να αναλάβει τον κίνδυνο να υποστεί πολύ αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος στους οποίους θα ανταπεξέλθει με μεγαλύτερη δυσκολία. Μην ξεχνάμε ότι Ιούλιος και Αύγουστος είναι δύσκολοι μήνες από πλευράς αυξημένης κατανάλωσης λόγω των κλιματιστικών.
Η αλλαγή από πράσινο σε μπλέ τιμολόγιο γίνεται πολύ εύκολα αν μιλάμε για τον ίδιο πάροχο (ακόμη και ηλεκτρονικά) και με μεγαλύτερη ταλαιπωρία αν χρειάζεται και αλλαγή παρόχου. Θα ζητηθούν αρκετά δικαιολογητικά (καταναλώσεις, ταυτότητα κλπ) για να γίνει η μεταφορά.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου