VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Πόσα φλιτζάνια καφέ ανεβάζουν την πίεση; Νέα έρευνα



Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η χρόνια υψηλή κατανάλωση καφεΐνης από καφέ, τσάι ή αναψυκτικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Από τον καφέ μέχρι το τσάι, τα ροφήματα με καφεΐνη αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του πρωινού σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτά τα δημοφιλή ροφήματα μπορεί να είναι επιβλαβή όταν τα απολαμβάνεις υπερβολικά.


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ACC Asia 2024 στο Δελχί της Ινδίας, η κατανάλωση πάνω από 400 mg καφεΐνης την ημέρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας θα μπορούσε να αυξήσει την ευαισθησία των κατά τα άλλα υγιών ατόμων σε καρδιαγγειακές παθήσεις.


"Η τακτική κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να διαταράξει το παρασυμπαθητικό σύστημα, οδηγώντας σε αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακούς παλμούς", δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Nency Kagathara, MBBS, στο Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής, του Zydus Medical College and Hospital, Dahod, της Ινδίας. "Η μελέτη μας προσπάθησε να προσδιορίσει τις επιπτώσεις της χρόνιας κατανάλωσης καφεΐνης στην υγεία της καρδιάς, συγκεκριμένα στην ανάκτηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης".

Τα ευρήματα της μελέτης

 
 

Η χρόνια κατανάλωση καφεΐνης ορίζεται ως η πρόσληψη οποιουδήποτε καφεϊνούχου ποτού πέντε ημέρες την εβδομάδα για περισσότερο από ένα χρόνο. Η μελέτη επικεντρώθηκε στο τσάι, τον καφέ και τα αναψυκτικά όπως η Coke, η Pepsi, το Redbull, το Sting και το Monster.

Οι συγγραφείς αξιολόγησαν μια τυχαιοποιημένη ομάδα 92 φυσιολογικών και υγιών ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 και 45 ετών. Σε όλους τους συμμετέχοντες μετρήθηκε η αρτηριακή πίεση και ο σφυγμός τους και υποβλήθηκαν σε δοκιμασία βήματος τριών λεπτών. Η αρτηριακή πίεση και οι καρδιακοί παλμοί μετρήθηκαν σε ένα λεπτό και πέντε λεπτά μετά τη δοκιμή. Οι συγγραφείς κατέγραψαν πληροφορίες σχετικά με τα κοινωνικοδημογραφικά δεδομένα κάθε συμμετέχοντα και την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης.

Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι το 19,6% των συμμετεχόντων κατανάλωνε περισσότερα από 400 mg καφεΐνης κάθε μέρα, που μεταφράζεται σε περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ, 10 κουτιά αναψυκτικού ή δύο ενεργειακά ποτά. Η χρόνια κατανάλωση καφεΐνης στα 400 mg ημερησίως αποδείχθηκε ότι επηρεάζει σημαντικά το αυτόνομο νευρικό σύστημα, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές είπαν ότι η υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης παρατηρήθηκε σε συμμετέχοντες που ήταν γυναίκες, απασχολούνταν σε επιχειρηματικούς και διοικητικούς ρόλους και ζούσαν σε αστικές περιοχές.

Εκείνοι που κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες, χρόνια κατανάλωση καφεΐνης άνω των 600 mg καφεΐνης ημερησίως, είχαν σημαντικά αυξημένους καρδιακούς παλμούς και αρτηριακή πίεση μετά από πέντε λεπτά ανάπαυσης μετά το βήμα τεστ.
Πώς η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις

Η υπέρταση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας, χρόνιας νεφρικής νόσου και άνοιας. Αποδυναμώνει την καρδιά με την πάροδο του χρόνου και αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Εκτός από την πρόσληψη καφεΐνης, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η ηλικία, το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό και η κατανάλωση αλατιού.

Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, η υιοθέτηση μιας θρεπτικής διατροφής και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.


shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου