VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Η τελευταία δίκη των Ναζί: Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση της 99χρονης που ήταν η γραμματέας του διοικητή των SS


Το 2021, η 96χρονη τότε Φούρχνερ, έγινε η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου εδώ και δεκαετίες για εγκλήματα
που συνδέονται με το Γ' Ράιχ και το Ολοκαύτωμα - Καταδικάστηκε ως συνεργάτης σε ανθρωποκτονία σε 10.505 υποθέσειςΓερμανικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση της 99χρονης που καταδικάστηκε ως συνεργάτης σε περισσότερες από 10.500 δολοφονίες κατά τη διάρκεια της εργασίας της ως γραμματέας του διοικητή των SS του στρατοπέδου συγκέντρωσης Stutthof των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Η Ίρμγκαρντ Φούρχνερ, ήταν μόλις 18 ετών όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο στρατόπεδο Stutthof, που βρισκόταν στην κατεχόμενη από τους ναζί Πολωνία. Το 2021, η 96χρονη τότε Φούρχνερ, έγινε η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου εδώ και δεκαετίες για εγκλήματα που συνδέονται με το Γ' Ράιχ και το Ολοκαύτωμα.


 
 

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο επικύρωσε σήμερα την καταδίκη της. Τον Δεκέμβριο του 2022 η Ίρμγκαρντ Φούρχνερ είχε καταδικαστεί σε ποινή δύο ετών με αναστολή από δικαστήριο στην πόλη Ίτσεχοε, στη βόρεια Γερμανία.


Κατηγορήθηκε ότι ήταν μέρος του μηχανισμού που βοήθησε στη λειτουργία του στρατοπέδου κοντά στο Ντάντσιχ, που σήμερα είναι η πολωνική πόλη Γκντανσκ. Καταδικάστηκε ως συνεργάτης σε ανθρωποκτονία σε 10.505 υποθέσεις και συνεργάτης σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε πέντε περιπτώσεις.

Στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Λειψίας τον περασμένο μήνα εκδικάστηκε η έφεσή της κατά την οποία οι δικηγόροι της παρουσίασαν επιχειρήματα για να ανατρέψουν την καταδίκη της και να καταπέσει η κατηγορία ότι ήταν συνεργός στα εγκλήματα που διέπραξε ο διοικητής και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι του στρατοπέδου αλλά και για το εάν γνώριζε πραγματικά τι συνέβαινε στο Stutthof.

Στην πρώτη δίκη, το δικαστήριο της πόλης Ίτσεχοε αναγνώρισε ότι η Φούρχνερ "γνώριζε και, μέσω της δουλειάς της ως στενογράφος στο γραφείο του διοικητή του στρατοπέδου συγκέντρωσης Stutthof από την 1η Ιουνίου 1943 έως την 1η Απριλίου 1945, συνέβαλε σκόπιμα στο γεγονός ότι 10.505 κρατούμενοι οδηγήθηκαν σε σκληρό θάνατο σε θαλάμους αερίων" με τη μεταφορά τους στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς αλλά και με αποστολή σε πορείες θανάτου στο τέλος του πολέμου.
Ισως να είναι η τελευταία δίκη για εγκλήματα των Ναζί

Οι εισαγγελείς δήλωσαν κατά τη διάρκεια της αρχικής διαδικασίας ότι η δίκη της Φούρχνερ μπορεί να είναι η τελευταία του είδους της. Ωστόσο, μια ειδική ομοσπονδιακή εισαγγελία στο Λούντβιχσμπουργκ, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου της ναζιστικής εποχής, δήλωσε ότι τρεις ακόμη υποθέσεις εκκρεμούν σε εισαγγελείς ή δικαστήρια σε διάφορες περιοχές της Γερμανίας. Με οποιονδήποτε ύποπτο τώρα σε πολύ προχωρημένη ηλικία, εγείρονται όλο και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά τους να δικαστούν.

Η υπόθεση Φούρχνερ είναι μια από τις πολλές των τελευταίων ετών που βασίστηκε στο δικαστικό προηγούμενο του 2011 με την καταδίκη του πρώην εργάτη αυτοκινήτων στο Οχάιο John Demjanjuk ως συνεργού σε ανθρωποκτονίες επειδή υπηρέτησε ως φρουρός στο στρατόπεδο θανάτου Sobibor. Ο Demjanjuk, ο οποίος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, πέθανε πριν εκδικαστεί η έφεσή του.

Τα γερμανικά δικαστήρια απαιτούν από τους εισαγγελείς να αιτιολογούν τις κατηγορίες παρουσιάζοντας αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμετοχή ενός πρώην φρουρού σε μια συγκεκριμένη δολοφονία, κάτι που συχνά ήταν σχεδόν αδύνατο.

Ωστόσο, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι το να βοηθηθεί η λειτουργία ενός στρατοπέδου ήταν αρκετό για να καταδικαστεί κάποιος ως συνεργός σε ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν εκεί.

Η Φούρχνερ δικάστηκε από δικαστήριο ανηλίκων επειδή ήταν 18 και 19 ετών την εποχή των εγκλημάτων που της αποδόθηκαν και το δικαστήριο δεν μπόρεσε να διαπιστώσει χωρίς αμφιβολία την "ωριμότητα του μυαλού" της τότε.

Αρχικά ήταν σημείο συγκέντρωσης για Εβραίους και μη Εβραίους Πολωνούς ενώ αργότερα το Stutthof χρησιμοποιήθηκε ως "στρατόπεδο εργασιακής εκπαίδευσης", όπου οι κατ' αναγκασμό εργάτες, κυρίως Πολωνοί και Σοβιετικοί πολίτες, στέλνονταν για να εκτίσουν ποινές και συχνά πέθαιναν
.



Από τα μέσα του 1944, δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι από γκέτο στη Βαλτική και από το Άουσβιτς μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο, μαζί με χιλιάδες Πολωνούς πολίτες που συνελήφθησαν μετά τη βάναυση ναζιστική καταστολή της εξέγερσης της Βαρσοβίας.

 
 

Άλλοι φυλακισμένοι στο Stutthof ήταν πολιτικοί κρατούμενοι, ομοφυλόφιλοι και Μάρτυρες του Ιεχωβά. Συνολικά, έχει υπολογιστεί ότι στο στρατόπεδο βρήκαν το θάνατο πάνω από 60.000 άνθρωποι.


 thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου