1. Μάτια
Τα μάτια ενός φρέσκου ψαριού πρέπει να είναι καθαρά, διαυγή και γεμάτα. Αν τα μάτια είναι θολά, βυθισμένα ή έχουν χάσει τη λάμψη τους, πιθανότατα το ψάρι δεν είναι φρέσκο.
2. Χρώμα και Λάμψη
Η επιφάνεια του ψαριού πρέπει να έχει λαμπερό και μεταλλικό χρώμα. Ένα φρέσκο ψάρι είναι γυαλιστερό και τα χρώματά του είναι ζωντανά. Αποφύγετε τα ψάρια με ματ ή θαμπή επιφάνεια.
3. Φυσική Εμφάνιση
Η σάρκα του φρέσκου ψαριού πρέπει να είναι σφριγηλή και να διατηρεί το σχήμα της. Το σώμα του ψαριού πρέπει να είναι άκαμπτο και να μην κρέμεται χαλαρά. Τα λέπια πρέπει να είναι ακέραια και να μην αποσπώνται εύκολα.
4. Βράγχια
Αν και δεν μπορείτε να τα αγγίξετε, μπορείτε να ζητήσετε από τον ψαρά να σας δείξει τα βράγχια. Τα βράγχια ενός φρέσκου ψαριού είναι λαμπερά κόκκινα ή ροζ και δεν έχουν δυσάρεστη οσμή. Αν τα βράγχια είναι γκρίζα ή καφέ και έχουν έντονη οσμή, το ψάρι δεν είναι φρέσκο.
5. Οσμή
Η οσμή είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους για να κρίνετε τη φρεσκάδα του ψαριού. Ένα φρέσκο ψάρι έχει μια ήπια, θαλασσινή μυρωδιά, που θυμίζει αλμυρό νερό. Αν το ψάρι μυρίζει έντονα ή έχει δυσάρεστη οσμή, καλύτερα να το αποφύγετε.
6. Φυσική Θέση
Το φρέσκο ψάρι συχνά διατηρεί τη φυσική του θέση και δεν είναι πολύ χαλαρό ή κυρτό. Αν το σώμα του ψαριού δείχνει καμπύλο ή πολύ εύκαμπτο, πιθανόν να μην είναι φρέσκο.
7. Χείλη και Δόντια
Αν έχετε τη δυνατότητα να δείτε το στόμα του ψαριού, τα χείλη και τα δόντια του πρέπει να είναι καθαρά και λευκά. Τα κιτρινισμένα ή γκρίζα χείλη είναι ένδειξη ότι το ψάρι είναι παλιό.
koolnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου