VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Η ζάχαρη μας γερνάει, αλλά η υγιεινή διατροφή επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης



Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης φαίνεται ότι επιταχύνει και τα σημάδια γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο.
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Τώρα φαίνεται επίσης ότι επιταχύνει και τα σημάδια γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο.


Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την επίδραση που έχει μια υγιεινή διατροφή στους επιγενετικούς δείκτες και διαπίστωσαν το αντίθετο αποτέλεσμα: η υγιεινή διατροφή μπόρεσε να επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης.


Τα ευρήματα της μελέτης που συνέδεσε την κατανάλωση ζάχαρης με τα σημάδια βιολογικής γήρανσης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.



Η Δρ. Dorothy Chiu, ερευνήτρια στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Υγείας Osher του UCSF και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, και η ομάδα της μελέτησαν 342 γυναίκες μέσης ηλικίας. Οι συμμετέχουσες επιλέχθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης NGHS, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 για να μελετήσει την καρδιαγγειακή υγεία λευκών και μαύρων γυναικών ηλικίας 9 έως 19 ετών. Η ίδια ομάδα κλήθηκε ξανά μεταξύ 2015 και 2019, όταν όλες οι γυναίκες είχαν φτάσει στη μέση ηλικία- με μέσο όρο ηλικίας τα 39 έτη.


 
 
Για να αξιολογήσουν τον ρόλο της διατροφής και της ζάχαρης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πολλούς δείκτες που έδειχναν την ποιότητα της διατροφής. Ανέμεναν ότι μια υψηλότερης ποιότητας διατροφή θα επιβράδυνε τα σημάδια της γήρανσης, ενώ η κατανάλωση ζάχαρης θα έκανε το αντίθετο. Είχαν δίκιο τελικά.


Όπως εξηγούν οι ερευνητές, είναι διαφορετική η βιολογική μας ηλικία και διαφορετική η επιγενετική. Η τελευταία υποδεικνύει την υγεία του σώματός μας σε κυτταρικό επίπεδο και δεν προχωρά με τον ίδιο ρυθμό για όλους, καθώς επηρεάζεται από τη διατροφή μας, τις καθημερινές μας συνήθειες και τον τρόπο ζωής μας.

Οι επιγενετικές αλλαγές είναι επίσης αναστρέψιμες, πράγμα που σημαίνει οι επιλογές μας, η διατροφή και η άσκηση μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία της γήρανσης προς το καλύτερο ή το χειρότερο.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου