VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Γρεβενά || Απόγονοι των Βαλαάδων του Κάστρου επισκέφθηκαν για μια ακόμη φορά το ιστορικό χωριό των προγόνων τους - (εικόνες)

Την Πέμπτη 8/8/2024 είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να γνωρίσουμε το ζευγάρι Κεμάλ και Χαντάν οι οποίοι είναι απόγονοι των Βαλαάδων που κατοικούσαν πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών στο Κάστρο Γρεβενών.

Η παραπάνω συνάντηση πραγματοποιήθηκε χάρη στο ενδιαφέρον και την πρωτοβουλία του κ. Χασιώτη Χρήστου καθώς και της κα. Δόρτσου Χρυσούλας.
Οι Βαλαάδες δηλαδή οι ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι της Δυτικής Μακεδονίας, κατοικούσαν στους σημερινούς Νομούς Κοζάνης και Γρεβενών έως και το 1924, όταν και αναχώρησαν για την Τουρκία, καθώς συμπεριλήφθησαν στους ανταλλάξιμους πληθυσμούς της Ελλάδας και της Τουρκίας σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της 30ης Ιανουαρίου του 1923, που υπογράφτηκε στη Λοζάνη.
Αυτό που φαντάζει σήμερα παράδοξο, μουσουλμάνοι δηλαδή να μιλάνε ελληνικά, μέσα στα χρονικά και γεωγραφικά πλαίσια της οθωμανικής επικράτειας ήταν απολύτως φυσιολογικό και πολύ σύνηθες. 
 
 
Παράλληλα με τη γλώσσα, μια σειρά στοιχείων τόνισαν την ιδιαιτερότητα της ομάδας. Τα ήθη, τα έθιμα και ο τρόπος ζωής των ελληνόφωνων μουσουλμάνων ήταν τόσο όμοια με τα αντίστοιχα των χριστιανών γειτόνων τους και τόσο διαφορετικά σε σχέση με εκείνα των υπόλοιπων τουρκικών ομάδων της Μακεδονίας, που δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα.Αξίζει να αναφερθεί πως ο Άγιος Γεώργιος Γρεβενών υποδέχεται αυτές τις ημέρες οργανωμένο γκρουπ Βαλαάδων, στα πλαίσια τριήμερων εκδηλώσεων από τις 9/8/2024 έως τις 11/8/2024 αφιερωμένες στους Βαλαάδων των Γρεβενών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου