VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

COVID-19: Ποια διατροφή μειώνει τις πιθανότητες να κολλήσεις



Τα κρούσματα COVID αυξήθηκαν το καλοκαίρι, αλλά νέα μελέτη δείχνει ότι αυτή η διατροφή μπορεί να σε γλιτώσει από τη μόλυνση.Σε ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One, Ινδονήσιοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία επικεντρώνεται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα ψάρια και τα καλά για την καρδιά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID.


"Υπήρξαν πολυάριθμες μελέτες που συσχέτισαν σε μεγάλο βαθμό το COVID-19 με φλεγμονή στο σώμα και η μεσογειακή διατροφή ήταν από καιρό γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της", δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Andre Siahaan, λέκτορας στο Center of Evidence-Based Medicine at the University of North Sumatra στην Ινδονησία στο CNN.


"Γνωρίζουμε ότι η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να μην είναι εύκολη, ωστόσο, η αργή προσαρμογή και ενσωμάτωση των στοιχείων της μεσογειακής διατροφής θα ήταν καλή ιδέα", πρόσθεσε ο Siahaan.
Πώς διεξήχθη η μελέτη

 
 

Για να διερευνήσει εάν ο κίνδυνος μόλυνσης και η σοβαρότητα της νόσου μπορεί να μεταβληθούν από τη μεσογειακή διατροφή, η ομάδα εξέτασε έξι μελέτες με περισσότερους από 55.400 συμμετέχοντες από πέντε χώρες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2020 και 2023.

Για τον προσδιορισμό των κρουσμάτων COVID, τέσσερις μελέτες βασίστηκαν στις αναφορές των συμμετεχόντων για το εάν είχαν μολυνθεί, ενώ μια άλλη μελέτη εντόπισε περιπτώσεις τόσο με αυτοαναφορές όσο και με τεστ για αντισώματα. Όλες οι μελέτες με ευρήματα σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων βασίστηκαν επίσης στις αναμνήσεις των συμμετεχόντων.

Τρεις μελέτες έδειξαν "σημαντική" συσχέτιση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του μειωμένου κινδύνου μόλυνσης από τον COVID, ενώ δύο άλλες μελέτες έδειξαν μη σημαντικά αποτελέσματα. Σε όλες τις μελέτες, τα άτομα που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης.

Το αν η διατροφή θα μπορούσε να προστατεύσει από σοβαρές ασθένειες δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο, σημείωσαν οι συγγραφείς.

Μόνο μία μελέτη ανέφερε σημαντική σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και των μειωμένων συμπτωμάτων του COVID, ενώ τρεις άλλες βρήκαν μια μη σημαντική σχέση.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη προστασία έναντι της νοσηλείας που σχετίζεται με τον COVID, των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων υγείας και του θανάτου.

 shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου