VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιες ομάδες φίλων φαίνεται να ακολουθούν παρόμοιους δρόμους ζωής;



'Ισως αναρωτιέστε πώς τα γονίδια των φίλων σας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία σας.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιες ομάδες φίλων φαίνεται να ακολουθούν παρόμοιους δρόμους ζωής; 
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Rutgers προτείνουν ότι η απάντηση μπορεί να κρύβεται στο DNA των φίλων μας. Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο studyfinds.org αποκαλύπτει πώς η γενετική σύνθεση των εφήβων φίλων μας θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο να αναπτύξουμε προβλήματα ψυχικής υγείας και κατάχρησης ουσιών αργότερα στη ζωή.


Η Δρ Τζέσικα Σαλβατόρε, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Ρόμπερτ Γουντ Τζόνσον του Ράτγκερς, ηγήθηκε μιας ομάδας που ερευνούσε ένα αναδυόμενο πεδίο που ονομάζεται κοινωνικογονιδιωματική . 
Αυτός ο τομέας μελέτης εξετάζει πώς τα γονίδια ενός ατόμου μπορούν να επηρεάσουν τα παρατηρήσιμα χαρακτηριστικά ενός άλλου - σε αυτήν την περίπτωση, πώς οι γενετικές προδιαθέσεις των φίλων μας μπορεί να διαμορφώσουν τα δικά μας αποτελέσματα υγείας.



 
 

Τα γονίδια των φίλων σας στο γυμνάσιο μπορεί να έχουν μια εκπληκτική επίδραση στη ζωή σας


"Οι γενετικές προδιαθέσεις των συνομηλίκων για ψυχιατρικές διαταραχές και διαταραχές χρήσης ουσιών συνδέονται με τον κίνδυνο του ίδιου του ατόμου να αναπτύξει τις ίδιες διαταραχές στη νεαρή ενήλικη ζωή", εξηγεί ο Salvatore σε μια ανακοίνωση των μέσων ενημέρωσης. "Αυτό που δείχνουν τα δεδομένα μας είναι η μεγάλη έκταση των κοινωνικών γενετικών επιδράσεων".

Λοιπόν, τι σημαίνει αυτό με καθημερινούς όρους; Ουσιαστικά, η μελέτη υποδηλώνει ότι εάν οι έφηβοι φίλοι σας έχουν γενετική τάση προς ορισμένα ζητήματα ψυχικής υγείας ή εθισμού , μπορεί να είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε παρόμοια προβλήματα ως ενήλικας - ακόμα κι αν δεν μοιράζεστε αυτούς τους γενετικούς κινδύνους.

Για να αποκαλύψουν αυτές τις συνδέσεις, η Σαλβατόρε και η ομάδα της μπήκαν σε έναν θησαυρό δεδομένων από τη Σουηδία. Ανέλυσαν πληροφορίες από πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ 1980 και 1998, χαρτογραφώντας πού πήγαιναν σχολείο και έζησαν αυτά τα άτομα κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν ιατρικά αρχεία, δεδομένα φαρμακείων και νομικά μητρώα για να δουν ποιος ανέπτυξε προβλήματα κατάχρησης ουσιών, σοβαρή κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές ως ενήλικες. Συγκρίνοντας αυτές τις πληροφορίες με όσα γνώριζαν για τους γενετικούς κινδύνους της ομάδας συνομηλίκων κάθε ατόμου, αποκάλυψαν μερικά εντυπωσιακά μοτίβα.

Βασικά αποτελέσματα: Οι σχολικοί δεσμοί έχουν τον ισχυρότερο αντίκτυπο

Ακόμη και μετά την καταγραφή των γενετικών προδιαθέσεων και του οικογενειακού υπόβαθρου ενός ατόμου , υπήρχε σαφής σχέση μεταξύ της γενετικής σύνθεσης της ομάδας των συνομηλίκων του και της πιθανότητας να αναπτύξουν αυτές τις διαταραχές αργότερα στη ζωή τους.

Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτές οι "κοινωνικές γενετικές επιδράσεις" ήταν ισχυρότερες μεταξύ των συμμαθητών που φοιτούσαν στο σχολείο, ιδιαίτερα για εκείνους στο ανώτερο γυμνάσιο (ηλικίες 16-19). Αυτό υποδηλώνει ότι οι φίλοι που κάνουμε στα τέλη της εφηβείας μας μπορεί να έχουν μια ιδιαίτερα ισχυρή επιρροή στη μελλοντική μας υγεία.

Οι επιπτώσεις ήταν πιο έντονες για τις διαταραχές χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ, σε σύγκριση με την κατάθλιψη και το άγχος. Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει τον πιθανό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του κοινωνικού περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσιμων εφηβικών ετών .

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ίσως αναρωτιέστε πώς τα γονίδια των φίλων σας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία σας. Ο Δρ Salvatore παραδέχεται ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των μηχανισμών που παίζουν.

"Η πιο προφανής εξήγηση για το γιατί οι γενετικές προδιαθέσεις των συνομηλίκων μπορεί να συνδέονται με τη δική μας ευημερία είναι η ιδέα ότι οι γενετικές προδιαθέσεις των συνομηλίκων μας επηρεάζουν τον φαινότυπο τους ή η πιθανότητα ότι οι συνομήλικοι επηρεάζονται επίσης από τη διαταραχή", λέει ο Δρ. Salvatore.

Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι η σύνδεση παρέμεινε ακόμη και όταν ελέγχεται αν οι ίδιοι οι συνομήλικοι είχαν αυτές τις διαταραχές. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι πιο περίπλοκο – ίσως να περιλαμβάνει κοινά περιβάλλοντα, κοινωνικούς κανόνες ή άλλους παράγοντες που δεν κατανοούμε ακόμη πλήρως.


Επανεξετάζοντας την Πρόληψη και την Παρέμβαση

Οι επιπτώσεις αυτής της έρευνας είναι εκτενείς, ειδικά όταν πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την ψυχική υγεία και την πρόληψη του εθισμού .

"Αν θέλουμε να σκεφτούμε πώς να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτές τις κοινωνικά δαπανηρές διαταραχές, πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο τις δικτυακές και κοινωνικές παρεμβάσεις", τονίζει ο Salvatore. "Δεν αρκεί να σκεφτόμαστε τον ατομικό κίνδυνο".

Αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικές στρατηγικές για την πρόληψη και τη θεραπεία αυτών των διαταραχών μπορεί να χρειαστεί να λάβουν υπόψη ολόκληρα κοινωνικά δίκτυα, αντί να επικεντρωθούν αποκλειστικά σε άτομα. Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της δημιουργίας θετικών, υποστηρικτικών περιβαλλόντων για τους εφήβους που θα μπορούσαν να έχουν διαρκή οφέλη και στην ενήλικη ζωή.

"Οι γενετικές επιρροές των ομοτίμων έχουν πολύ μεγάλη εμβέλεια", σημειώνει ο Salvatore, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για παρεμβάσεις που εκτείνονται πέρα ​​από τα σχολικά χρόνια και μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Αν και αυτή η έρευνα δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσετε γενετικές δοκιμές πιθανών φίλων, προσφέρει μια νέα προοπτική σχετικά με την πανάρχαια σοφία ότι η σχέση που διατηρούμε έχει σημασία. Μας υπενθυμίζει ότι οι κοινωνικές μας σχέσεις κατά τη διάρκεια των διαμορφωμένων εφηβικών χρόνων μπορεί να έχουν αποτελέσματα που επηρεάζουν τη ζωή μας με τρόπους που μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε.

 thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου