Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Οι «Πύλες της Κολάσεως»: Τι είναι και γιατί λέγεται ότι θα κλείσουν;

Σπάνια ένα βιομηχανικό ατύχημα εξελίσσεται σε σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο. Αυτό όμως πιστεύεται ότι συνέβη στο

Τουρκμενιστάν, όταν οι Σοβιετικοί πραγματοποίησαν γεωτρήσεις, ψάχνοντας για φυσικό αέριο, πριν από τουλάχιστον 50 χρόνια. 
Τότε, μια αλυσιδωτή αντίδραση δημιούργησε τον κρατήρα αερίου Νταρβάζα,  μια γιγάντια, πύρινη τρύπα που τελικά έγινε το πιο περιζήτητο αξιοθέατο της χώρας.

Οι «Πύλες της Κόλασης», όπως ονομάζονται, είναι ουσιαστικά φλόγες που τροφοδοτούνται με μεθάνιο, το οποίο  διαφεύγει από πολλές οπές, στο δάπεδο και τα τοιχώματα του κρατήρα.Το θέαμα είναι ιδιαίτερα δραματικό τη νύχτα, όταν οι πύρινες γλώσσες φαίνονται στο σκοτάδι, κάτω από τον έναστρο ουρανό.
Ο κρατήρας έχει περίπου 70 μέτρα πλάτος και 30 μέτρα βάθος. 
Ένας φράκτης ασφαλείας προστέθηκε το 2018 για να εμποδίσει τους επισκέπτες να πλησιάζουν υπερβολικά.Και πλέον, υπάρχουν τρεις μόνιμοι καταυλισμοί, όπου οι τουρίστες και άλλοι επισκέπτες μπορούν να μείνουν τη νύχτα σε σκηνές, απολαμβάνοντας γεύματα και μηχανοκίνητη μεταφορά στο χείλος του κρατήρα, για όσους δεν θέλουν να περπατήσουν.
Οι «Πύλες της Κολάσεως»: Τι είναι και γιατί λέγεται ότι θα κλείσουν;-1
φωτ.: Shutterstock 
 Ωστόσο, ο κρατήρας ενδέχεται να μην υπάρχει για πολύ ακόμα.
Η κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν έχει κατ΄ επανάληψη αναφερθεί στην πιθανότητα να σφραγιστεί με κάποιο τρόπο ο κρατήρας. 
Άλλωστε, όσοι επισκέπτονται την περιοχή τα τελευταία χρόνια λένε ότι οι φλόγες είναι πολύ μικρότερες από ό,τι ήταν κάποτε.

Πώς συνέβη

Κανείς δεν είναι σίγουρος πότε άνοιξε ο κρατήρας αερίου, καθώς τα έγγραφα της σοβιετικής εποχής έχουν εξαφανιστεί, είναι ελλιπή ή παραμένουν απόρρητα.
«Υπάρχουν πολλές διαμάχες, πολλές διαφωνίες για το πώς ξεκίνησε», λέει στο CNN ο Γιώργος Κουρούνης. 
Αυτός ο ελληνικής καταγωγής Καναδός τηλεοπτικός παρουσιαστής είναι το μοναδικό πρόσωπο που έχει εξερευνήσει το εσωτερικό του κρατήρα.
Όπως λέει εκείνος, η πιο κοινή θεωρία θέλει τον κρατήρα να σχηματίστηκε το 1971 και λίγο αργότερα να πυρπολήθηκε.
Οι «Πύλες της Κολάσεως»: Τι είναι και γιατί λέγεται ότι θα κλείσουν;-2
φωτ.: Shutterstock 
Ντόπιοι γεωλόγοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να σχηματίστηκε ακόμα νωρίτερα, κάποια στιγμή μέσα στη δεκαετία του 1960, αλλά να άναψε τη δεκαετία του 1980.
«Κάποιοι λένε ότι ήταν χειροβομβίδα», προσθέτει ο Κουρούνης. 
«Μερικοί λένε ότι οι Σοβιετικοί έριξαν ένα σπίρτο. Έχω ακούσει μια ιστορία ότι ένας μεθυσμένος αγρότης οδήγησε το τρακτέρ του εκεί κάποια στιγμή».

Υπάρχει και η θεωρία που θέλει τους κατοίκους ενός κοντινού χωριού να έβαλαν φωτιά στον κρατήρα για να αντιμετωπίσουν τη μυρωδιά και το δηλητηριώδες αέριο. 
Πίστευαν ότι αυτή θα έσβηνε σε μερικές εβδομάδες.
Όπως και να άναψε αυτή η φωτιά που καίει εδώ και δεκαετίες, ο Κουρούνης ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που κατάφερε να κατέβει μέσα στον κρατήρα, φορώντας ειδική στολή, στο πλαίσιο μιας επιστημονικής αποστολής του National Geographic,  για να βρει μορφές ζωής που θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον. 
Οι επιστήμονες θεώρησαν ότι οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικές για το τι θα μπορούσαμε να βρούμε υπό παρόμοιες συνθήκες σε άλλους πλανήτες. 
Ανάλυση από τα δείγματα που συνέλεξε έδειξαν απλούς οργανισμούς, όπως βακτήρια και θερμόφιλα, που είναι κατά κάποιο τρόπο ικανοί να επιβιώσουν στις ακραίες θερμοκρασίες μέσα στον κρατήρα.

Θα σβήσουν οι φλόγες;

Εδώ και χρόνια λέγεται ότι η κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν σχεδιάζει να μετατρέψει τη Νταρβάζα σε τοποθεσία παραγωγής φυσικού αερίου, σβήνοντας τις φλόγες.
Το 2022, η κρατική εφημερίδα Neytralny Turkmenistan μετέδωσε ότι ο πρόεδρος ζήτησε από επιστήμονες να βρουν έναν τρόπο να σβήσουν τις φλόγες.  Κάποιοι λένε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη πραγματοποιήσει μια διερευνητική γεώτρηση εκεί κοντά, με αποτέλεσμα να έχει αφαιρέσει σημαντικές ποσότητες από το αέριο που διέφευγε  από τον κρατήρα και να έχει προκαλέσει την μείωση που διαπιστώνεται στις φλόγες.
Οι ντόπιοι, πάντως, ανησυχούν για το πλήγμα στον τουρισμό, εάν ο κρατήρας σβήσει. 

moneyreview.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου