Τα τελευταία είκοσι και πλέον συναπτά έτη που κατοικοεδρεύω και επίσημα μόνιμα-έφυγα μόνο για σπουδές και Στρατό- στα Γρεβενά παρατηρώ
όλους τους πολιτικούς μας να μιλάνε για την ανάπτυξη του Νομού μας κυρίως μέσω του Τουρισμού.Ανάπτυξη που πάντα προσδιορίζεται από φανταχτερά επίθετα όπως αέναη, αειφόρος, αειθαλής που τελικά αποδεικνύεται ανερμάτιστη και θνησιγενής.
Είδατε τι ωραίες λέξεις γνωρίζω και εγώ; Μήπως να κατέλθω για πολιτικός; Τι θα έκανα λοιπόν αν ήμουνα ταγός για το θέμα του Τουρισμού;
Μα φυσικά θα προωθούσα το μοντέλο του «Αλληλεπιδραστικού Συμβιωτικού Αυτοτροφοδοτούμενου Αγροτοκτηνοτροφικού Τουρισμού»**.
Το μοντέλο είναι απλό και θα το εξηγήσω ευθύς.
Ο Νομός μας ήταν ανέκαθεν γεωργοκτηνοτροφικός με κύρια δραστηριότητα στην κτηνοτροφία, την εκτροφή αιγοπροβάτων κυρίως και βοοειδών, ενώ στον τομέα της γεωργίας την καλλιέργεια δημητριακών, μηδικής, καπνών, αμπελιών κλπ.
Εμείς λοιπόν οι ιθαγενείς, γηγενείς γαρ, θα επισκευάσουμε τα κτίρια μας, τα ποιμνιοστάσια μας, (μαντριά, κόρδες, βουστάσια, κοτέτσια, γουρνοκούμασα, κουτάρια), τις αποθήκες μας (αχυρώνες, αχούρια, υπόγεια, κατώγεια, καλύβες, τσαρδάκια) θα ξαναφυτέψουμε σίτο, κριθή, μηδική, καραμποτσάκ’, καπνό, μποστάνια, φουκάλες, βρίζα, μπαχτσέδια και θα διαφημίσουμε στις μεγάλες πλατφόρμες airnbnb ότι προσφέρουμε στέγη μαζί με την πρωτότυπη ευκαιρία οι περιηγητές να αλληλεπιδρούν διαδραστικά με τον χώρο και τους ανθρώπους των Γρεβενών.
Έτσι ο χαρούμενος τουρίστας θα έχει την ευκαιρία να βγάλει την κοπριά από το μαντρί με το δικράνι, να αρμέξει, να φορτώσει μπάλες με τριφύλλι, να μάσει καπνό, να κόψει ξύλα στο αρμαν’ και όλα αυτά πληρώνοντας για να νιώσει το αυθεντικό πνεύμα του αγρότη και του κτηνοτρόφου…
Αργότερα, όταν η περιοχή θα κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες μπορούμε να χρησιμοποιούμε πιο παραδοσιακές μορφές γεωργίας για να απασχολούμε περισσότερους χαρούμενους περιηγητές. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε όργωμα με βόδια, φόρτωμα σε κάρα, κόψιμο ξύλων μόνο με τσεκούρια, κατασκευή πλινθιών σε κεραμαριά κλπ
Μάλλον δεν κάνω για πολιτικός –αν έκαναν όλες οι μέλ’σσες μέλ’ , θα τρώγαν κι οι Γιουφτ΄ μι τα χλιάρια.
Ας σοβαρευτούμε.
Ο Νομός ήταν, είναι και θα είναι αγροτοκτηνοτροφικός.
Σήμερα η κτηνοτροφία πνέει τα λοίσθια. Δεν έχω ακούσει πολλά για τον κλάδο από τους πολιτικούς μας. Πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την προβολή τους κρέατος, του γάλακτος και των τυροκομικών της περιοχής. Πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι μας.
Όσον αφορά τη γεωργία, πρέπει να ξαναλειτουργήσουν τα αρδευτικά έργα με έμφαση στην φθηνή ενέργεια. Η δημιουργία συνεταιρισμών επιβάλλεται. Πρέπει και εδώ να προβληθούν τα τοπικά αγροτικά προϊόντα.
Επίσης η ίδρυση Σχολής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα Γρεβενά με σχετικό αντικείμενο είναι επιβεβλημένη. Να σημειώσω εδώ, ότι στα Γρεβενά η αγροτική ιδιοκτησία συνήθως είναι μικρή.
Για το λόγο αυτό καλλιέργειες με μικρές στρεμματικές απαιτήσεις όπως ο καπνός ευδοκίμησαν. Άρα θα πρέπει να αναζητηθούν παρόμοιες καλλιέργειες.
Χρειάζεται σοβαρότητα και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους που γνωρίζουν τα θέματα καλά και σε βάθος.
Δύο πράγματα που δεν έχουν συζητηθεί ιδιαίτερα και κατά την άποψη μου είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του τόπου είναι:1) η δημιουργία βιομηχανικής περιοχής (Επιχειρηματικού Πάρκου) στα Γρεβενά και 2) η σύνδεση αυτής με τον σιδηρόδρομο.
Τέλος τα δάση των Γρεβενών είναι πολύ λίγο αξιοποιημένα και εδώ πρέπει να γίνουν ενέργειες. Τώρα όσον αφορά το παραπάνω μοντέλο τουρισμού να σημειώσω ότι υπάρχει και μπορεί να αναπτυχθεί στον τόπο μας-με σοβαρότητα εννοείται-, όπως και άλλες μορφές τουρισμού όπως ο συνεδριακός που είχα προτείνει παλιότερα ή ο τουρισμός για κυνήγι, που δεν τον έχουμε αναλύσει καθόλου.
Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς οι Πολιτικοί του τόπου μας αναλίσκονται κυρίως στο πως θα αναπτύξουν τον τόπο τουριστικά. Δεν μπορούν όλοι οι κάτοικοι του Νομού να ασχοληθούν μόνο με τον τουρισμό.
Ωραίος και επιθυμητός αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να αναζητηθεί μοντέλο αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που θα λαμβάνει υπ΄οψιν του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Νομού (κλίμα, έδαφος, αγροτική ιδιοκτησία, ύδρευση, υπάρχον κεφάλαιο, τεχνογνωσία κλπ)
Το έργο δεν φαίνεται εύκολο, οι φορείς που καλούνται να το υλοποιήσουν κατακερματισμένοι-ο επανασχεδιασμός του χάρτη Α’ Βαθμού αυτοδιοίκησης για τα Γρεβενά είναι αυταπόδεικτος και επιβεβλημένος- η αστικοποίηση πλήττει την ύπαιθρο, οι κάτοικοι αγωνιούν και μεταναστεύουν.
Ζούμε την τελευταία φάση του Gastarbaiter διότι ο Νομός δεν έχει άλλο έμψυχο δυναμικό να δώσει…
Υ.Γ. Αφορμή για το κείμενο είναι ο αποχαιρετισμός γνωστού μου ηλικιωμένου που είχε έρθει Γρεβενά για το καλοκαίρι και έφυγε ξανά για μεγάλο άστυ.
-Καλό χειμώνα, μου είπε , και του χρόνου πάλι να είμαστε σωστοί στο μέτρο.
- Καλό χειμώνα, απάντησα. Και μέσα μου σκέφτηκα πόσοι άλλοι νεαρής ηλικίας συντοπίτες μας θα πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς και φέτος. Αυθόρμητα μου ήρθε: «Κουντή η νύφ΄; Να κι ου μέτρος.»
Θεόδωρος Κλωνάρας
* Gastarbaiter (Γερμανικά: Φιλοξενούμενος εργάτης) ήταν όρος που
αναφερόταν σε οικονομικούς και εργατικούς μετανάστες.
** Δικός μου όρος που συνάδει με την «πολιτικά ορθή» ορολογία και αερολογία κατά την άποψη μου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου