Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Οι κίνδυνοι που κρύβουν οι κάλτσες για τα πόδια σου



Ποιο χρώμα κάλτσας πρέπει να αποφεύγεις εάν θέλεις υγιή πόδια;Ορισμένοι τύποι παπουτσιών είναι γνωστό ότι κάνουν κακό στα πόδια σου, όπως τα ψηλά τακούνια και οι σαγιονάρες. Αλλά όταν πρόκειται για την υγεία των ποδιών, υπάρχει και κάτι άλλο που συχνά παραβλέπεται: ο τύπος κάλτσας που φοράς. 

Οι κάλτσες μπορούν "να παρέχουν προστασία για τα πόδια... και να βοηθήσουν στον έλεγχο της υγρασίας, τον έλεγχο της θερμοκρασίας, την άνεση", δήλωσε στο huffpost.com ο Dr. Chandler Hubbard, επίκουρος καθηγητής στο Κολέγιο Ποδιατρικής Ιατρικής του Western University of Health Sciences.


Μιας και μπαίνουμε σιγά - σιγά στη χειμερινή περίοδο και οι κάλτσες εκτός από το να σε ζεσταίνουν, αποτελούν και ένα είδος aesthetic καθώς και ιδανικές για χουχούλιασμα, είναι καλό να γνωρίζεις μερικά πράγματα πριν τις φορέσεις. Οι ποδολόγοι ενημερώνουν σχετικά με κάλτσες, τι πρέπει να αναζητούν και τι να αποφεύγουν όσοι θέλουν να διατηρήσουν την υγεία των ποδιών τους.

Οι τύποι κάλτσας που μπορούν να βλάψουν τα πόδια σου
Απόφυγε τις σκούρες ή μαύρες κάλτσες

 
 

Όταν φοράς σκούρες ή μαύρες κάλτσες, η βαφή μπορεί να τρίβεται στο δέρμα και τα νύχια σου, δήλωσε ο Hubbard. "Αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ενδεχομένως δερματίτιδα εξ επαφής ή αλλεργική αντίδραση" δήλωσε.
Απόφυγε τις κάλτσες που παγιδεύουν την υγρασία

Τα σωστά υφάσματα είναι σημαντικά, επειδή "μπορούν να απομακρύνουν την υγρασία και να αποτρέψουν προβλήματα όπως το πόδι του αθλητή και ο μύκητας των νυχιών", δήλωσε η Dr. Priya Parthasarathy, πιστοποιημένος ποδίατρος και συνεργάτης στο U.S. Foot & Ankle Specialists of the Mid-Atlantic και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης Ποδιών.

Οι τρεις κύριοι τύποι υφασμάτων που χρησιμοποιούνται για κάλτσες είναι το βαμβάκι, το μαλλί και τα συνθετικά, σύμφωνα με τον Hubbard.

"Το βαμβάκι παραδοσιακά δεν είναι πολύ υγρό, και κάνει την υγρασία να κάθεται στο δέρμα σου", εξήγησε. "Το μαλλί είναι λίγο καλύτερο, αλλά είναι συνήθως πιο χοντρό, οπότε οι άνθρωποι δεν θέλουν να τις φορούν το καλοκαίρι, όταν κάνει πολύ ζέστη".

Στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει να φορούν συνθετικές κάλτσες, οι οποίες είναι ένα μείγμα διαφορετικών υλικών και είναι συνήθως καλές στο να απομακρύνουν την υγρασία. Αλλά αυτό μπορεί να εξαρτάται από το άτομο. Για παράδειγμα, αν δεν ιδρώνεις πολύ, μπορείς να προτιμάς την αίσθηση από βαμβακερές ή μάλλινες κάλτσες.
Απόφυγε τις κάλτσες που δεν εφαρμόζουν σωστά

Εάν μια κάλτσα είναι πολύ χαλαρή, "μπορεί να γλιστρήσει μέσα στο παπούτσι και να προκαλέσει τριβή ή να οδηγήσει σε φουσκάλα ή κάλους", επισήμανε ο Hubbard. "Αν είναι πολύ στενή, μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει αυτή την επώδυνη πτυχή και να περιορίσει τη ροή του αίματος".

Αν πρόκειται να φορέσεις μια κάλτσα που είναι πιο σφιχτή, μια κάλτσα ή κάλτσα συμπίεσης που φτάνει μέχρι το γόνατο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος.

Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε αν μια κάλτσα εφαρμόζει σωστά;

"Οι κάλτσες πρέπει να εφαρμόζουν καλά, ειδικά γύρω από την καμάρα, και η περιοχή της φτέρνας της κάλτσας πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τη φτέρνα σου χωρίς να τεντώνεται", δήλωσε η Parthasarathy.
Μη φοράς φθαρμένες κάλτσες

"Υπάρχουν πολλά πράγματα που συσσωρεύονται στα πόδια σου... ο ιδρώτας, τα έλαια και ό,τι άλλο αποβάλλεται από το δέρμα σου στην ίδια την κάλτσα, σε συνδυασμό με άλλα εξωγενή πράγματα όπως η βρωμιά", δήλωσε ο Δρ. Amiethab Aiyer, ορθοπεδικός χειρουργός που ειδικεύεται στη θεραπεία ασθενών με παθήσεις ποδιών και αστραγάλων στο Johns Hopkins Medicine.

Το να φοράς βρώμικες κάλτσες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας των ποδιών, όπως ερεθισμό του δέρματος και μυκητιασικές λοιμώξεις. Ακόμη και αν οι κάλτσες σου δε φαίνονται βρώμικες ή δεν τις αισθάνεσαι ιδρωμένες, θα πρέπει να φοράς ένα καινούργιο ζευγάρι κάθε μέρα, συμβουλεύει ο Aiyer.
Πέταξε τις κάλτσες που είναι ξεχειλωμένες ή έχουν τρύπες

Οι τρύπες στις κάλτσες "συνήθως εμφανίζονται στα σημεία που τεντώνουν περισσότερο, επειδή εκεί κατανέμεται το βάρος σου", δήλωσε ο Aiyer.

Το να φοράς κάλτσες με τρύπες μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες και να εκθέσει τα πόδια σου στη βρωμιά και την υγρασία.

Οι κάλτσες πρέπει να αντικαθίστανται κάθε τρεις έως έξι μήνες ή όταν έχουν τρύπες ή δεν διατηρούν πλέον το σχήμα τους, συμβούλευσε η Parthasarathy.
Βεβαιώσου ότι φοράς τις σωστές κάλτσες με βάση τις ανάγκες σου

"Το σημαντικό είναι να σκεφτείς τι ταιριάζει στο πόδι σου σε σχέση με το πόδι κάποιου άλλου... και τι χρειάζεσαι για τις καθημερινές σου δραστηριότητες", δήλωσε ο Aiyer.

Για παράδειγμα, αν είσαι δρομέας, χρειάζεσαι κάλτσες με ένα μείγμα υφασμάτων που απορροφούν την υγρασία και είναι αντιμικροβιακά, όπως ο πολυεστέρας, το νάιλον και το spandex, εξήγησε η Parthasarathy. Αν έχεις διαβήτη, οι διαβητικές κάλτσες είναι πιο χαλαρές και δεν "στενεύουν σε καμία περιοχή, κάτι που μπορεί να προκαλέσει έλκη ή πληγές". Εάν έχεις πρήξιμο στα πόδια σου ή κιρσούς, οι κάλτσες συμπίεσης είναι χρήσιμες.


 shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου