Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Ο επίμονος μηχανικός που έφτιαξε το Iron Dome- Το υπερόπλο που προστατεύει το Ισραήλ

Πώς κατασκευάστηκε και ποιος είναι ο εμπνευστής του Iron Dome - Το υπερόπλο του Ισραήλ που σώζει ζωές όταν πέφτουν ρουκέτες και πύραυλοιΊσως το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο από την πυραυλική καταιγίδα που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ με την εκτόξευση 181 βαλλιστικών πυραύλων είναι ότι δεν υπήρξε παρά μόνο ένα θύμα, (ένας Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε στη Δυτική Όχθη μετά τον τραυματισμό του από θραύσματα), ενώ δύο Ισραηλινοί τραυματίστηκαν.


Ανεξαρτήτως των εξελίξεων των επόμενων ημερών και του αν θα επιβεβαιωθεί ότι ο "ολοκληρωτικός πόλεμος είναι ήδη εδώ", το υπερόπλο του Ισραήλ, το Iron Dome (ο σιδερένιος θόλος) αποδεικνύεται ότι αποτελεί πραγματική ασπίδα προστασίας για τους Ισραηλινούς. Και πατέρας του υπερόπλου αυτού, είναι ένας ισραηλινός μηχανικός, άγνωστος στον περισσότερο κόσμο, αλλά διάσημος στο Ισραήλ: Ο Ντάνιελ Γκόλντ.

Τι είναι το Iron Dome

Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για τη ναυαρχίδα του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας που διαθέτει ο ισραηλινός στρατός.


Το Iron Dome σχεδιάστηκε ειδικά για να προστατεύει από σειρά εισερχόμενων εναέριων απειλών μικρής εμβέλειας που δέχεται το Ισραήλ.

Το σύστημα έχει τις ρίζες του στον πόλεμο του Ισραήλ με την λιβανέζικη Χεζμπολάχ το 2006, όταν χιλιάδες ρουκέτες άρχισαν να εκτοξεύονται με στόχο το Ισραήλ, προκαλώντας τεράστιες ζημιές, μαζικές εκκενώσεις και δεκάδες θανάτους.

Από όταν τέθηκε σε λειτουργία εξουδετερώνει συστηματικά το οπλοστάσιο της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

 
 
Αναχαίτιση πυραύλου από το σύστημα Iron Dome.
Ο επίμονος μηχανικός Ντάνι Γκολντ

Πώς όμως το Ισραήλ αποφάσισε να αναπτύξει μια νέα αντιπυραυλική ασπίδα; Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, είναι το έργο ενός επίμονου μηχανικού, του Ντάνιελ Γκολντ, που μετά τις λαμπρές σπουδές του στην πολυτεχνική σχολή Technion και το 1983 ξεκίνησε στρατιωτική καριέρα στην Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Η ειδικότητά του ήταν εξαρχής ο ηλεκτρονικός πόλεμος, ενώ ανεβαίνοντας της βαθμίδες έγινε επικεφαλής του Τμήματος Συστημάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας και Ανάπτυξης.

Από αυτή τη νευραλγική θέση, ανέλαβε και επέμεινε για την ανάπτυξη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome, πάνω στο οποίο εργάστηκε ακόμη και πριν να λάβει έγκριση του έργου, όταν οι ανώτεροί του, έλεγαν "όχι".

Αν και αρχικά δέχθηκε επικρίσεις, ο Γκολντ τιμήθηκε για το έργο του με το Βραβείο Άμυνας του Ισραήλ τον Σεπτέμβριο του 2012, ενώ το 2014 αποστρατεύτηκε από τις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) με τον βαθμό του ταξίαρχου.
Στο μέσο της φωτογραφίας, ο Ντάνιελ Γκολντ.

Ο 62χρονος, σήμερα, Ντάνι Γκολντ το 2016 τοποθετήθηκε επικεφαλής της Ισραηλινής Διεύθυνσης Αμυντικής Έρευνας & Ανάπτυξης (DDR&D), ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε αναλάβει επικεφαλής του Εθνικού Τεχνολογικού Κέντρου για την Καταπολέμηση του COVID-19 πανδημία στο υπουργείο Άμυνας.

Ο Γκολντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τελ Αβίβ, από γονείς επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος που μετανάστευσαν στο Ισραήλ από την Ουγγαρία.
Πώς λειτουργεί το Iron Dome

Το Iron Dome κατασκευάστηκε από τις ισραηλινές εταιρείες Rafael Advanced Defense Systems και Israel Aerospace Industries με την συμμετοχή και υποστήριξη των ΗΠΑ. Πρώτη φορά τέθηκε σε λειτουργία το 2011.
Γράφημα του BBC στο οποίο φαίνεται πώς λειτουργεί το σύστημα αντιπυραυλικής αεράμυνας του Ισραήλ.

Θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα που χρησιμοποιεί συστοιχία μπαταριών και ραντάρ για να εντοπίζει και να καταστρέφει τις εισερχόμενες εναέριες απειλές, προτού προκαλέσουν ζημιά.

Στατικές και κινητές μονάδες που συμμετέχουν στο Iron Dome, εκτοξεύουν πυραύλους αναχαίτισης για να καταρρίψουν οτιδήποτε ερμηνεύεται από το ηλεκτρονικό σύστημα ως επικίνδυνο. Αν ένας πύραυλος κατευθύνεται στην έρημο, δεν τον ρίχνουν, τον αφήνουν να πέσει αφού δεν θα προκαλέσει ζημιά.

Πρόκειται για ένα σύστημα παντός καιρού που σχεδιάστηκε ειδικά για να βοηθήσει στην καταπολέμηση όπλων μικρότερης εμβέλειας, όπως οι πύραυλοι που εκτοξεύονται κυρίως από τη Γάζα.

Η ανάπτυξη του Iron Dome ήταν δαπανηρή, αλλά οι κατασκευαστές του υποστηρίζουν ότι η εξελιγμένη τεχνολογία και αποδοτικότητά του το καθιστούν οικονομικά συμφέρον καθώς κάνει τη διαφορά ειδικά στην προστασία κατοικημένων περιοχών.

Πάνω από μία δεκαετία από τότε που τέθηκε σε λειτουργία ο Iron Dome, το Ισραήλ έχει αναπτύξει δέκα κινητές μονάδες σε όλη τη χώρα, η καθεμία με τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές που μπορούν να εκτοξεύουν 20 πυραύλους αναχαίτισης.


"Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν δεν υπήρχε το σύστημα Iron Dome, το οποίο σώζει ζωές όπως πάντα", έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόρνικους.


 thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου