Την απόλυτη σοκολατένια "κόλαση" - Σοκολατένιο ψωμί χωρίς ζύμωμα με άλειμμα σοκολάτας
Υλικά για το σοκολατένιο ψωμί
● 400 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις Γιώτης
● 20 γρ. Κακάο Γιώτης
● 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
● 1 πρέζα αλάτι
● 5 γρ. Μαγιά Στιγμλής Γιώτης (1 κ.γ. κοφτό)
● 350 γρ. χιαρό νερό
● 125 γρ. Κουβερτούρα κλασική Γιώτης
Υλικά για το άλειμμα σοκολάτας
● 100 γρ. φουντούκια
● 125 γρ. Κουβερτούρα κλασική Γιώτης
Για το σοκολατένιο ψωμί
● Σε ένα μπολ προσθέτουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις Γιώτης, το Κακάο Γιώτης, τη ζάχαρη, τη Μαγιά Στιγμής Γιώτης και ανακατεύουμε ελαφρώς.
● Ρίχνουμε το αλάτι και το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι η ζύμη να αρχίσει να απορροφά το αλεύρι.
● Ψιλοκόβουμε την Κουβερτούρα κλασική Γιώτης, την προσθέτουμε στη ζύμη, ανακατεύοντας για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και να μην υπάρχουν υπολείμματα αλευριού.
● Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε από 4 – 12 ώρες να ξεκουραστεί, σε θερμοκρασία δωματίου. (όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο)
● Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C, στον αέρα τοποθετώντας μέσα μια μαντεμένια κατσαρόλα με καπάκι ή μια συμβατική κατσαρόλα κατάλληλη για φούρνο. (Είναι σημαντικό να ζεσταθεί καλά ο φούρνος μαζί με το σκεύος, για να πετύχουμε ένα τραγανό και αφράτο αποτέλεσμα στο ψωμί.)
● Μόλις το ζυμάρι ξεκουραστεί και διπλασιαστεί σε όγκο, το μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι από πάνω και το διπλώνουμε περιμετρικά 3 φορές, από έξω προς τα μέσα, για να παγιδεύσουμε επιπλέον αέρα.
● Αναποδογυρίζουμε το καρβελάκι, για να έχουμε ένα ωραίο σχήμα και το τοποθετούμε επάνω σε λαδόκολλα, ώστε να το μεταφέρουμε πιο εύκολα στην κατσαρόλα.
● Βγάζουμε προσεκτικά την καυτή κατσαρόλα από τον φούρνο, αφαιρούμε το καπάκι και τοποθετούμε τη λαδόκολλα με το καρβέλι στο εσωτερικό της.
● Χαράζουμε την επιφάνεια του ψωμιού με 2-3 ψαλιδιές, ώστε να αποκτήσει ωραίο σχήμα κατά το ψήσιμο και να διαφύγουν οι υδρατμοί.
● Σκεπάζουμε γρήγορα με το καπάκι και τοποθετούμε την κατσαρόλα πίσω στον φούρνο με προσοχή.
● Ψήνουμε για 30 λεπτά σκεπασμένο και στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι, ψήνοντας για επιπλέον 10-12 λεπτά, μέχρι να πάρει όμορφο χρώμα και να μοσχομυρίσει σοκολάτα όλο το σπίτι.
● Αφαιρούμε το ψωμί από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς για 1 ώρα.
Για το σερβίρισμα
● Για να παρασκευάσουμε το άλειμμα σοκολάτας, πολτοποιούμε τα φουντούκια στον κάδο του μπλέντερ για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να απελευθερώνουν τα έλαιά τους.
● Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε την Κουβερτούρα κλασική ΓΙΩΤΗΣ, καλύπτουμε με μεμβράνη και λιώνουμε στα μικροκύματα για 3 λεπτά στα 850 Watt. (Μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία και σε μπεν μαρί).
● Προσθέτουμε τα πολτοποιημένα φουντούκια στο μπολ με τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να αποκτήσουν μια κρεμώδη υφή.
● Κόβουμε το σοκολατένιο ψωμί σε φέτες και αλείφουμε με άφθονο άλειμμα σοκολάτας. (Μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω φρούτα, ξηρούς καρπούς ή ό,τι άλλο προτιμάμε.)
Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως η σοκολάτα βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και παράλληλα ενισχύει τη μνήμη. Ειδικά η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες. Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, η μαύρη σοκολάτα προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνει την αρτηριακή πίεση.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου