Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ στα ΓΡΕΒΕΝΑ - (Γράφει ο Θεόδωρος Κλωνάρας)




Εν όψει της έναρξης τη νέας Ακαδημαϊκής χρονιάς και της φοιτητικής ζωής των πρωτοετών φοιτητών, μου ήρθανε αναμνήσεις αρκετά παλιές αλλά και νεότερες. 
Θυμάμαι ακόμη την γλυκιά προσμονή με την οποία περίμενα να αρχίσει, πριν πολλά χρόνια τέτοιες μέρες, η φοιτητική μου ζωή στα Γιάννινα. Και όντως τα όνειρα μου δε διαψεύστηκαν. 
Πέρα από την «ελευθερία» με το δικό μου σπίτι, που προοιωνιζόταν η φοιτητική ζωή, ένας καινούριος κόσμος άνοιξε μπροστά μου. 
Κατ΄ αρχήν οι περισσότεροι νέοι μου φίλοι προέρχονταν από μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και μέσω αυτών ανακάλυψα κάποιες από τις πτυχές της αστικής ζωής και της φιλοσοφίας της συναναστροφής με πολλούς ανθρώπους. 
Ποίηση, λογοτεχνία, θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, σκάκι, φωτογραφία, πολιτική και τόσα άλλα ενδιαφέροντα που δεν χωρούσαν στο μικρό μου χωριό και Νομό, οι νέοι μου φίλοι ήδη τα γνώριζαν και με μεγάλη χαρά με μυούσαν σε αυτά. Υπήρχαν βέβαια και στα Γρεβενά κάποιοι που ψάχνονταν με αυτά αλλά ο Πολιτισμός στην προδιαδικτυακή εποχή ήταν ένα ακριβό χόμπι. 

 
 
Οι έξοδοι στα τσιπουράδικα και στα μπαράκια συνοδεύονταν από μεγάλες συζητήσεις και γόνιμες διαφωνίες. 
Κινηματογράφος, εκθέσεις, εκδηλώσεις με ζωντανή μουσική, μουσεία συμπεριλαμβάνονταν στις εξόδους μας. Κάθε Τρίτη υπήρχε ο θεσμός της Φοιτητική Βραδιάς, μειωμένη τιμή δηλαδή στο ποτό, ενώ πολλά μαγαζιά φιλοξενούσαν ζωντανή μουσική από φοιτητικά συγκροτήματα… 
 Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με μία από τις πιο παλιές Φιλοσοφικές Σχολές της χώρας, είχε αξιόλογους καθηγητές και υποδομές, αμφιθέατρα, εστίες, λέσχη κλπ. Τα σπουδαστήρια με τις βιβλιοθήκες τους ήταν πλήρως ενημερωμένα. 
Στις νέες υποδομές, όπου λειτουργούσε ήδη το Πανεπιστήμιο, είχα την ευκαιρία να συναναστραφώ και με φοιτητές άλλων τμημάτων. 
Οι φοιτητές με λέσχες Κινηματογράφου, σκακιού, φωτογραφίας κλπ οργανώνονταν ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους και καλούσαν τους πάντες να γνωρίσουν το χόμπι τους.

Τα χρόνια πέρασαν και είμαι οικογενειάρχης και χαζομπαμπάς στα Γρεβενά. 
Το Τ.Ε.Ι. Γρεβενών μετρά ήδη μία δεκαετία λειτουργίας και σκέφτομαι να ξαναζήσω το κλίμα της φοιτητικής ζωής που είχα γευτεί. 
Το Τμήμα δυστυχώς έχει εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, οπότε δίνω 
Πανελλήνιες εξετάσεις και μπαίνω δεύτερος, αφού είχα δηλώσει μόνο αυτό. ΦΕΥ! Τίποτα από όσα είχα ζήσει δεν ίσχυε. Λόγω πρώτου Πτυχίου δεν δικαιούμουνα βιβλία. Τα μαθήματα γίνονταν μόνο πρωινές ώρες και μέχρι την Πέμπτη. 
Οι φοιτητές συχνά πηγαινοέρχονταν από Κοζάνη ή αλλού και παρακολουθούσαν μόνο τα υποχρεωτικά εργαστήρια. Και από του Καθηγητές- οι οποίοι πολλοί δεν ήταν καν μόνιμοι, ελάχιστοι πρέπει να έμεναν στα Γρεβενά. Η βιβλιοθήκη συχνά δεν είχε το βιβλίο που πρότεινε ο καθηγητής. Ευτυχώς το διδακτικό προσωπικό έχει σπουδαία κατάρτιση και όρεξη για δουλειά… 
Τα επόμενα χρόνια πλήθος δημοσίων υπαλλήλων πέρασε στο ΤΕΙ μέσω του σκληρού και ψυχοφθόρου συστήματος των κατατακτήριων εξετάσεων και φτάσαμε στο σημείο σε μάθημα μεγάλου εξαμήνου να παρακολουθούμε το μάθημα επτά φοιτητές-τέσσερις νεαροί φοιτητές και τρεις μεγάλης ηλικίας σαν του λόγω μου. Τελικά το ΤΕΙ έγινε ΑΕΙ και πλέον το πτυχίο μου-αν πάρω- θα αναβαθμιστεί σημαντικά. 
Τρέμετε όλοι οι συνάδελφοι στη δουλειά γιατί θα κάνω και μεταπτυχιακό, διδακτορικό, DDS, MSD, PhD και το προϊσταμενλίκι το έχω στο τσεπάκι… Δυστυχώς για άλλη μία φορά η Πολιτεία δεν αφουγκράστηκε τις τοπικές κοινωνίες και ίδρυσε Σχολές χωρίς να λάβει υπ ‘ όψιν της την τοπική οικονομική δραστηριότητα. 
Έτσι δεν κατέστη δυνατόν να συνδεθούν τα Ανώτερα Ιδρύματα με την τοπική οικονομική δραστηριότητα. Κατά την άποψη μου στα Γρεβενά θα έπρεπε να ιδρυθεί Σχολή σχετική α) με την αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα και β) με τα δάση.

 
 

Κλείνοντας το κείμενο και αφού καλωσορίσω του νέους φοιτητές στα Γρεβενά, θυμήθηκα κάτι που λέγαμε στα χρόνια μου για πόλεις που δεν είχαν ζωή. Στην τάδε πόλη κυκλοφορούν μόνο τα 3Φ: Φοιτητές, φαντάροι και φαντάσματα. 
Να ευχηθώ λοιπόν στους νέους φοιτητές των Γρεβενών καλή παραμονή και καλές σπουδές. 
Στο χέρι σας είναι παιδιά τα χρόνια αυτά να τα περάσετε εποικοδομητικά, να λάβετε τις γνώσεις από τους καλούς δασκάλους που έχει το ΑΕΙ Γρεβενών, να εντρυφήσετε στην αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της υπαίθρου και να γνωρίσετε τη φύση των Γρεβενών, τα ήθη και τα έθιμα μας, ενώ με την ενεργητικότητα σας να βοηθήσετε έστω και λίγο στην πνευματική ανάπτυξη των Γρεβενών…



Θεόδωρος Κλωνάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου